Storm över Frankrike (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
432
Utgivningsdatum
2006-12-01
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Dagmar Olsson
Originalspråk
Franska
Originaltitel
Suite francaise
Medarbetare
Biberg, Jan (form)
Dimensioner
178 x 110 x 27 mm
Vikt
220 g
SAB
Hce
ISBN
9789100113957

Storm över Frankrike

(4 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket,  Svenska, 2006-12-01

Slutsåld

Sommaren 1942 sitter Irène Némirovsky och skriver febrilt på en stort anlagd roman. Hennes plan är att skriva en fransk motsvarighet till Krig och Fred, om hur människor reagerar i en krigssituation och under ockupation. Némirovsky vet att hennes tid är begränsad; undantagslagarna och judestadgan visar vad klockan är slagen. Den 13 juli kommer den franska polisen och för bort henne, hon kommer till Auschwitz där hon dör en månad senare. Då har hon hunnit fullborda två delar av planerade fem i sin roman, Storm över Frankrike. Det ska dröja 60 år innan manuset publiceras. I romanens första del får vi se den panik som utbryter när tyskarna närmar sig och möta ett antal personer ur olika samhällsskikt som flyr Paris. I snabba tablåer möter vi bankdirektören och hans älskarinna, den uppblåste och självupptagne författaren, det enkla bankkamrersparet, den omoraliske konstsamlaren som bekymrar sig för sina konstverk, den borgerliga familjen som ger sig iväg från Paris och ut på vägarna. I prövningens stund visar sig de flesta småaktiga och själviska, endast de som drabbas hårdast är anständiga. I del två är ockupationen ett faktum, och nu får vi se hur människorna i en liten by handskas med närvaron av ockupationsmakten: trotsigt, inställsamt, eller obekymrat. Den dubbla relationen mellan ockupant och ockuperad skildras osentimentalt. Kvinnorna i byn ser officerarna i ockupationsarmén. Hur ska de förhålla sig till dessa stiliga unga män med sina fina hästar?

Iréne Némirovsky fångar mästerligt situationen. Hon skildrar allt med en ironisk distans och samtidigt med ett inkännande mänsklig insikt som gör romanen oerhört gripande.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Storm över Frankrike. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. en fantastisk berättelse
  secostb, 25 januari 2009

  Unik i sin skildring av kriget eftersom vid tillfället för författandet visste ingen vilken utrotning av judarna som försiggick i Tyskland.
  Ett fantastiskt språk, som musik. Beskrivningar som gör att man mitt i vintern känner doften av ett päronträd i blom.
  En bok uppbyggd som short cuts. En kvinna hjälper ett äldre par i förbifarten för att senare i boken bli en av huvudfigurerna.
  Du går längst en lång väg och möter massa människor men några av dom lär du känna lite mer, de förs... Läs hela recensionen

 2. Kunde vara
  Ida, 31 juli 2008

  Jag trodde verkligen på den här, men jisses vad TRÅKIG den var! Jag orkade ta mig igenom halva boken, sen fick det vara bra. Och jag brukar aldrig avbryta böcker, men jag insåg att det skulle ta mig ett helt år att plöja igenom den med tanke på att jag snittade 1,5 sidor per dag...
  Egentligen tänkt som ett epos på 1000 sidor, hon hann dock endast skriva ca 300, så den kom liksom aldrig igång. Den hade kunnat vara hur bra som helst, men icke.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Irène Némirovsky

 • Suite française

  Irène Némirovsky

  Eine der größten literarischen Wiederentdeckungen der letzten Jahre Geschenkausgabe im kleinen Format, bedrucktes Ganzleinen mit Lesebändchen. Sommer 1940: Die deutsche Armee steht vor Paris. Voller Panik packen die Menschen ihre letzten Habseligk...

 • Die süße Einsamkeit

  Irène Némirovsky

  Eine selbstsüchtige Mutter, die auf ihre heranwachsende Tochter eifersüchtig ist; eine bildhübsche Tochter, die sich mit den Waffen, die sie eigentlich verachtet, dafür rächt: Im Mittelpunkt von »Die süße Einsamkeit« steht ein dramatischer Mutter-...

Övrig information

Storm över Frankrike, skriven mitt under brinnande krig, skildrar den franska befolkningens flykt undan den tyska invasionen i juni 1940. Flykten kastade alla samhällsklasser i ett våldsamt kaos som blandade människor från de mest förnäma till de fattigaste. Irène Némirovsky skildrar träffande de otaliga ödena tragedierna och förtvivlan, lumpenheten och ömkligheten, solidariteten och hoppet, hos en befolkning på flykt. Hålldamer övergivna av sina älskare, borgarfamiljer som äcklas av populasen, sårade som övergivits fyller landsvägarna i Frankrike, alltmedan bomberna faller och träffar hög som låg. Sakta men säkert vinner fienden grepp över ett förlamat och skräckslaget land. Den lilla byn Bussy tvingas, som många andra, ta emot de tyska trupperna, och vi möter ett antal människor som alla hanterar ockupationen på olika sätt. Storm över Frankrike är en omtumlande, gripande och obeveklig roman med det självupplevdas omedelbarhet. Den avslöjar människans svaghet i krigets utsatthet, men innehåller också glimtar av hopp och värme.