En halv gul sol (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
682
Utgivningsdatum
2008-01-01
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Joakim Sundström
Originaltitel
Half of a yellow sun
Dimensioner
177 x 110 x 36 mm
Vikt
320 g
SAB
Hce
ISBN
9789100118679

En halv gul sol

(84 röster)  |   Läs 18 recensioner
Pocket,  Svenska, 2008-01-01
89
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
2007 års vinnare av The Orange Prize

Olanna och Kainene är så olika som två tvillingsystrar kan bli. Olanna har ärvt sin moders mjuka kvinnliga skönhet och hon gör sig till vän med alla. Kainene är sluten och hård och bestämmer sig tidigt för att gå i sin välbeställda faders fotspår och bli affärskvinna. Hon möter engelsmannen Richard som blir blixtförälskad i henne men hon funderar inte ett ögonblick på att bilda familj till skillnad från Olanna som flyttar ihop med sin stora kärlek, den politiskt engagerade Odenigbo och får en dotter, Baby.
Hos Odenigbo möter vi också hans unge tjänare Ugwu, en fattig pojke från landet som i tidig ålder visar att han har huvudet på skaft och behandlas som en i familjen.

Men det är svåra tider i Nigeria även för de privilegierade och när kriget bryter ut blir de alla offer för fruktansvärda händelser som sliter sönder deras liv. Hem och familj splittras, Ugwu blir tillfångatagen och tvingad att gå ut i strid, Olanna och Richard söker tröst hos varandra och ideal och lojalitet testas och förskjuts för alltid.

En halv gul sol - vinnare av 2007 års Orange Prize, skildrar med närvaro och intensitet livet för ett antal människor i fred och krig i Afrika - en stor roman som lämnar starkt avtryck.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. En halv gul sol
 2. +
 3. Lila hibiskus

De som köpt den här boken har ofta också köpt Lila hibiskus av Chimamanda Ngozi Adichie (pocket).

Köp båda 2 för 178 kr

Kundrecensioner

Det finns 18 recensioner av En halv gul sol. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ett måste
  Bokfiii, 28 februari 2024

  "En halv gul sol" av Chimamanda Ngozi Adichie tar oss med till Nigeria under 1960- och 1970-talet, en tid av omvälvande förändringar i landet. Berättelsen kretsar kring två tvillingsystrar, Olanna och Kainene, vars liv och relationer påverkas starkt av politikens och krigets turbulens.

  Vi får följa Olanna, en vacker och begåvad kvinna som står inför familjestruktur och sin egen önskan att vara självständig. Hon inleder en relation med Odenigbo, en framstående intellektuell och univer... Läs hela recensionen

 2. En av de bästa böcker jag läst
  Sofia Rehn, 30 december 2020

  Jag älskar böcker man får lära sig något nytt från, och som lever kvar efter boken är utläst.
  Jag visste mycket lite om Biafrakriget och denna bok öppnade en ny värld för mig. Karaktärerna i boken var så starkt skildrade och jag tänker ofta på de och deras livsöden. Missa inte denna bok!

 3. Historia
  Eva Ulrika Engberg, 30 juni 2017

  En intressant och lärorik berättelse om hur Biafra uppstod och föll. Fick söka mer information på wikipedia för att få full behållning av boken

 4. Seg...
  -, 4 juni 2015

  Livet i Nigeria på 70-talet med inbördeskrig. Väldigt seg, läste lite mer än halva, sen slutade jag. Rekommenderar dock Americana istället. Mer lättläst.

 5. blev inte färdigläst
  Gunvor Bergström, 6 februari 2015

  pausade några dagar och kom aldrig igång igen, för mycket förvirrande namn o orter , tappade orienteringen - kanske jag tar fram den igen!

 6. Topp tre
  Helda, 24 september 2014

  Den här boken är en av mina absoluta favoriter. Levande språk och levande figurer. Det sista kapitlet kom som en smäll i ansiktet- på ett jättebra sätt. Läs!

 7. Läs!
  anna dahlström , 16 juli 2014

  Bland det bästa jag läst. Spännande, historiskt insatt och med ett härligt språk. Man känner hungern och lider med även de "onda".

 8. Verkligheten bakom symbolen
  Lennart, 29 januari 2014

  Biafrabarn stod en gång för något oerhört starkt berörande: små utmärglade barn med badbollsstora magar och vädjande ögon. Vad som egentligen dolde sig bakom själva symbolen var nog de flesta av oss i allmänhet - trots nyhetsrapporteringen - inte tillräckligt medvetna om, inte mer än att det handlade om det ohyggligt grymma kriget. Därför är den nigerianska författaren Adichies skönlitterära skapelse En halv gul sol ett mycket välkommet bidrag för att öka och fördjupa våra kunskaper om detta ... Läs hela recensionen

 9. En beskrivning av läget inför, under och efter...
  kristina lindgren, 6 januari 2014

  En beskrivning av läget inför, under och efter Biafrakriget. Det är intressant men också alldeles fruktansvärt. Adiche skriver ledigt och jag har svårt att lägga boken ifrån mej. Jag slår upp historik angående Nigeria och Biafrakriget och får en stor historielektion på köpet-samt slavliknande förhållanden men också kärlek.

 10. Jag blir alltid skeptisk när alla springer åt samma...
  Jakob Widström, 2 december 2013

  Jag blir alltid skeptisk när alla springer åt samma håll och ropar bravo. Därför läste jag boken med extra kritiskt sinnelag. Trots min avoga inställning så lyckades boken få med mig och jag fick förufom en gripande skildring även en välbehövlig historielektion.

 11. Välskriven bok. Målande beskrivningar av karaktärerna,...
  ginga42, 28 november 2013

  Välskriven bok. Målande beskrivningar av karaktärerna, livet i Nigeria och Biafra och krigets alla fasor. Lärorik. Rekommenderas alla som vill lära sig mer om imperialismen och dess konsekvenser för Afrika och dess befolkning.

 12. Otroligt bra och välskriven bok som utspelar sig i...
  Anna , 25 november 2013

  Otroligt bra och välskriven bok som utspelar sig i Nigeria! Humor, romantik och krypande spänning i Nigeria, för mig ny miljö att läsa om vilket var mycket intressant. Nu vill jag läsa mer av författaren, gärna hennes nya "Americana". Rekommenderas!

 13. En otroligt bra skriven bok. Kunde inte släppa den....
  Eva Thorner, 23 maj 2013

  En otroligt bra skriven bok. Kunde inte släppa den. Man ville verkligen följa för att se hur det skulle gå med de olika personerna samtidigt som man fick perspektiv och aha-upplevelser. En viktig, lärorik bok, utan att vara tråkig en sekund.

 14. En av mina absoluta favoriter!
  Frida, 11 mars 2011

  Den här boken har allt, och då menar jag ALLT. Läs inte för mycket om handlingen innan du läser boken. Den här (som så många andra böcker, om inte alla) gör sig bäst då. Det här är en sådan bok man vill ge till alla man känner. Jag har gett den till flera och har ännu inte hört någon som inte tyckt om den. Läs och njut!

 15. Fantastisk
  Thomas Bjurbäck, 17 februari 2011

  Den här boken kan jag mycket väl tänka mig att läsa fler gånger och jag längtar redan till nästa gång.

 16. Vacker och hårt om Biafrakriget
  Fröken Läslus, 2 maj 2010

  Otroligt ... hårt och vackert skriven. Chimamanda fortsätter att leda oss från okunskapen om krig, strider och händelser som vi vet så lite om men som ändå grundar våra reaktioner på vår tid. Att ta kontroll över vår historia, så vi kan hantera våra nuvarande skall tydligen ha varit det som inpirerade Chimamanda att skriva denna roman. Det är ett nöje att läsa Chimamandas skarpa och resonanta prosa. Vi får se hur varje människas tillhörighet ifrågasätts i en ny nation, hur kraftfullt vi kan ... Läs hela recensionen

 17. Fantastisk berättelse
  Malin, 27 april 2009

  Skildrar ett Afrika jag knappt visste fanns! En fantastisk bok!

 18. En klar favorit, läs!
  Amanada, 23 april 2009

  Har du inte läst denna så har du något trevligt att se fram emot! Fullkomligt underbar bok. Drama, romantik, historia, spänning och intressanta karaktärer, mycket mer kan man inte begära.

Visa alla 18 recensioner

Fler böcker av Chimamanda Ngozi Adichie