En dag i Ivan Denisovitjs liv (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
198
Utgivningsdatum
2009-01-12
Utmärkelser
Nobelpriset
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Hans Björkegren
Originaltitel
Odin den Ivana Denisovitja
Medarbetare
Kühlhorn, Lotta (form)
Dimensioner
178 x 110 x 13 mm
Vikt
120 g
SAB
Hce
ISBN
9789100121839
Vanliga sökord
Solsjenitsyn Solsjenitzyn
En dag i Ivan Denisovitjs liv (pocket)

En dag i Ivan Denisovitjs liv

(19 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket Svenska, 2009-01-12
55
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
När Solzjenitsyns första och självbiografiska långnovell En dag i Ivan Denisovitjs liv publicerades i Sovjetunionen 1962 var den sprängstoff. Först nu avslöjades Stalins terror mot det ryska folket. Boken utspelar sig i ett sovjetiskt arbetsläger under 1950-talet . Under en dag från morgon till kväll får man följa Ivan Denisovitj, oftare kallad Sjuchov.

Ivan har dömts till ett arbetsläger , anklagad för att ha spionerat efter att ha tillfångatagits av tyskarna under andra världskriget . Trots att detta inte är sant straffas han av staten och döms till tio års lägervistelse. Dagen börjar med att han vaknar upp sjuk . Som straff för att han har vaknat sent skickas han till vakthuset för att städa och tvätta det. När han är klar med städandet går han till sjukstugan för att rapportera att han är sjuk. Men nu är det sent på morgonen och läkaren får inte sjukskriva fler arbetare så Sjuchov måste arbeta ändå. Resten av dagen handlar om Sjuchovs grupp och deras lojalitet för gruppchefen. Solzjenitsyn berättar också om olika metoder för att överleva, om den djungelns lag som råder i lägret. En dag i Ivan Denisovitjs liv är och förblir en milstolpe inom den ryska litteraturen.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av En dag i Ivan Denisovitjs liv. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Fantastisk beskrivning...
    Petra (Göteborg), 14 februari 2020

    av en människas förmåga att överleva, stå ut och kunna glädjas även av de minsta saker i en oerhört svår tillvaro. Lätt och välskriven och omöjlig att lägga ifrån sig. Rekommenderas :)

  2. Kampen om en oviss framtid
    Elin, 21 mars 2010

    "En dag i Ivan Denisovitjs liv" är en bok som väcker medlidande och förundran. Och den gör det utan att bli sentimental. Detta var det första som slog mig efter att ha läst boken. Att den inte är självömkande förvånar eftersom denna långnovell är baserad på Solzjenitsyns egna upplevelser som lägerfånge. Det självbiografiska inslaget bidrar till en ännu starkare läsupplevelse. Solzjenitsyn ger prov på människans inneboende styrka, som kan utsättas för svåra psykiska påfrestningar men ändå beva... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner