Husmoderns död och andra texter (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
419
Utgivningsdatum
2014-10-21
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Wilsson, Eva (form)
Dimensioner
218 x 143 x 25 mm
Vikt
601 g
SAB
G.04
ISBN
9789100139643
Husmoderns död och andra texter (häftad)

Husmoderns död och andra texter

(23 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad Svenska, 2014-10-21
199
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Beställ boken senast måndag 16 december för leverans innan julafton
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Efter sin lovordade bok om den realistiska romanen, Den blå tvålen, som uppmärksammats på ett sätt som sällan skådats för ett litteraturhistoriskt verk, ger Sara Danius nu ut ett rikt urval essäer och artiklar. Essän om Bonniers kokbok och husmoderns död är redan en klassiker. Sara Danius studerar recepten om ål, hummer och hare och blixtbelyser ett stycke svensk samtidshistoria, lika lärorikt som hejdlöst underhållande. I en annan text beskriver hon sitt tonåriga möte med Sartre och existensens meningslöshet, för att i nästa stund skildra glasbruket Orrefors historia och sin farfar disponentens märkliga öde. Däremellan en skärskådan av Thomas Bernhards sätt att kursivera. Eller texter om fotograferna August Sander och Irving Penn. En utflykt till Hollywood för att besöka 1930-talets tyska kulturemigranter finns det också plats för. Och tillsammans med Tomas Tranströmer får vi vandra genom Stockholm. Därtill skriver hon om ett brett spektrum av författare, från Jane Austen och George Sand till Thomas Mann, Marcel Proust, James Joyce, Walter Benjamin, Italo Calvino, Nathalie Sarraute, Stina Aronson, Torgny Lindgren, Peter Esterhazy, Dubravka Ugresic och andra. I detta omfattande texturval blir Sara Danius originalitet och stilistiska säkerhet synliga i full bredd. Hennes sätt att ömsom lustfyllt ägna sig åt detaljer, ömsom lärt ge de stora perspektiven, är en lycka för läsaren.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Husmoderns död och andra texter
 2. +
 3. Om Bob Dylan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Om Bob Dylan av Sara Danius (inbunden).

Köp båda 2 för 348 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Husmoderns död och andra texter. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Lysande essäist
  Ingrid Nettervik, 1 december 2015

  Att Sara Danius är en lysande essäist framgår tydligt av den samling essäer, där man fångas redan från början av den inledande essän som fått ge boken dess titel. Hon tar sig an olika ämnen och skildrar dem med spetsfundighet och kunskap. Bra med en bok av det här slaget är dessutom att man kan läsa texterna i den ordning man känner för.

 2. Kommentar Husmoderrns död
  Wilhelm Dyrssen, 19 november 2015

  En enastående bok
  Somliga av essäerna kan synas lite svåra om man inte är litteraturbevandrad men de flesta har man stor glädje av som t.ex Pappas bibliotek, Lilla döden och min första krets
  Lärt analytiskt och humoristisk
  Tove Dyrssen

 3. Sara Danius
  Karl-Erik Johansson, 28 maj 2015

  Första essän kändes trög. Men det var för att jag inte kände hennes grepp. När jag kom in i det blev jag besegrad. Vilken folkbildare. Hennes essäer är underbara och ger hela tiden nya perspektiv på respektive ämne.
  Man kan inte sträckläsa, tycker jag, för ämnena är så vitt skilda. Det är en bok för nattduksbordet att ta till när lusten fånga en ny aspekt på det kända infinner sig. Boken blir aldrig dammig!

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Husmoderns död och andra texter