Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
861
Utgivningsdatum
2015-12-30
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Ulla Danielsson
Originaltitel
Blonde
Dimensioner
235 x 170 x 55 mm
Vikt
1310 g
SAB
Hce
ISBN
9789100157142
Blonde (inbunden)

Blonde

(8 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2015-12-30
89
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Marilyn Monroe (1926-1962), av Hollywood lanserad som den amerikanska Drömflickan, är förmodligen en av 1900-talets mest omskrivna kvinnor: ett resultat av hennes skönhet, sexuella utstrålning, talang som komedienn och sångerska, hennes trassliga privatliv, hennes nyckfulla personlighet. Och inte minst på grund av de oklara omständigheterna kring hennes tragiska död den 3 augusti 1962. Det blev årets nyhet, större än Kuba-krisen några veckor senare. Under de snart fyrtio år som gått sedan dess har många försök gjorts att teckna hennes levnadsöde: ett övergivet och ensamt barn utan fotfäste i livet, psykiskt labil mor, okänd far, fosterhem, trevande start som modell, en kanske alltför snabb filmkarriär - "Herrar föredrar blondiner", "Flickan ovanpå", "I hetaste laget", "Låt oss älska", "De missanpassade" - drogmissbruk, olyckliga kärleksaffärer och äktenskap, aborter och förtal.

Den här boken är något helt annat. Den ger sig inte ut för att vara en biografi. Det är en storslagen och inlevelsefull roman på 862 sidor, där Joyce Carol Oates ger röst åt barnet Norma Jean, kvinnan och den undergångsdömda celebriteten. Ett närgånget porträtt av en känslig och begåvad ung kvinna som skapar och omskapar sin identitet på ett till sist förödande sätt.

Isande inblickar ges i en filmindustri som både när och förtär sina offer, liksom långt ifrån smickrande bilder av de mäktiga männen i Monroes liv: f d baseballstjärnan Joe DiMaggio, dramatikern Arthur Miller, John F Kennedy och många andra.

Om romanen Blonde säger Jeanne Moreau: "Joyce Carol Oates exakta och inspirerande skrivande ligger häxkonsten nära. Hon nystar mästerligt upp en mytisk blondins historia, den oerhört beundrade och föraktade Marilyn Monroe. Andlöst följde jag de tilltrasslade och passionerade känslor som omgav den ljuvliga och komplexa Norma Jean, vars bländande aura spred sig över hela världen och skrämde de män som älskade henne mest."
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Blonde
  2. +
  3. Mitt liv som råtta

De som köpt den här boken har ofta också köpt Mitt liv som råtta av Joyce Carol Oates (inbunden).

Köp båda 2 för 288 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Blonde. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. En riktig höjdpunkt
    Kansjälv, 26 december 2016

    Gripande, spännande och riktigt djupgående bok om kvinnan och personen Marilyn Monroe.
    Rekommenderas varmt till MMs beundrerare men framför allt till alla de som såg henne som en dum blondin.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Joyce Carol Oates