En droppe midnatt (kartonnage)
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
309
Utgivningsdatum
2016-11-07
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Ulmaja, Nina (form)
Illustratör/Fotograf
Jesper Waldersten
Dimensioner
220 x 141 x 25 mm
Vikt
465 g
SAB
Ijz Diakité, Jason,Ijz Timbuktu
ISBN
9789100167578
En droppe midnatt (kartonnage)

En droppe midnatt

(36 röster)  |  Läs 8 recensioner
Kartonnage Svenska, 2016-11-07
204
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
"31 år senare sitter jag i mammas lägenhet på Östra Torn i Lund och minns klasskamraternas glåpord som gjorde det omöjligt för mig att undfly sanningen att min hudfärg var avgörande för hur världen skulle bemöta mej. Jag minns min irrande, envisa jakt efter en mindre splittrad identitet. Jag söker fortfarande platsen där jag hör hemma. En plats där jag inte är mitt emellan. Där jag inte behöver påminnas om mitt hälftenskap. Jag har under så lång tid varken känt mej svensk eller amerikansk, vit eller svart.
Jag vet inte om jag kan leva med tanken på att hem bara ska finnas inom mej och aldrig få bli en fysisk plats...

Jag tar fram farfar Silas gamla beiga rock där den hänger längst in i garderoben. Det enda jag förutom några vaga minnen har från honom.
Det är så många frågor jag skulle vilja ställa farfar. Den enkle kyparen som i alla fall alltid hade blanka skor. Han som lämnade den fattiga Södern 1920 i hopp om ett bättre liv i Harlem. Samma Harlem som pappa lämnade 1968 i hopp om ett bättre liv i Lund.
Varken mamma eller pappa minns att dom någonsin hade ett samtal med honom om hans liv, hans strävan, hans drömmar, hans sorger eller passionerade stunder.
Jag knyter den gröna slipsen runt halsen, tar på mig farfars slitna trenchcoat, mina nyputsade bruna läderskor och går ut."

I sökandet efter sina rötter gräver Jason "Timbuktu" Diakité i en familjehistoria från slaveriets USA till folkhemmets Sverige. En droppe midnatt är en gripande berättelse om härkomst, identitet, motstånd, rasism och längtan efter tillhörighet.

"... en stark och säregen upplevelse att läsa sig ner längs det amerikanska rasförtryckets rottrådar, bara några dagar efter att en klassisk rasist har blivit vald till landets president. Och när Jason Diakité skriver att färgen på hans hud ibland har fått honom att ifrågasätta hela sin existens, så är det ingen berättelse om Donald Trumps USA. Det är en berättelse om oss."

Dagens Nyheter
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. En droppe midnatt
 2. +
 3. Arthur : gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem

De som köpt den här boken har ofta också köpt Arthur : gatuhunden som lämnade djungeln och hi... av Mikael Lindnord, Val Hudson (inbunden).

Köp båda 2 för 393 kr

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av En droppe midnatt. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En mycket viktig bok, i synnerhet just nu!
  John Hatley, 1 juni 2017

  Den här boken borde läsas av alla, särskilt av varje vit amerikan, som jag. Ett stort tack till Jason Tibuktu Diakité!

 2. Mycket tänkvärd
  Karin Eriksson, 21 februari 2017

  En något annorlunda biografi som tar upp många viktiga frågor och väcker tankar.
  Jason är en klok person med världens finaste leende :-)

 3. Wow
  Johan Dahlgren, 1 februari 2017

  Oavbrutet intressant, bitvis skrämmande om Jasons och hans förfäders uppväxt och liv. Läs och lär av dess innehåll. Jasons ord går rätt in i hjärna och hjärta.

 4. Resa in i mörkrets hjärta
  Anne-Charlotte Eriksson, 30 januari 2017

  Timbuktu startar lite trevande och en aning gnälligt när han berättar om sin egen uppväxt och utsatthet i Lund. Men detta blir en viktig pendang till den storslagna, känslostarka resa han gör tillbaka i sin familjs historia och på plats i den amerikanska södern. Han ger oss nycklar till varför slaveriets mörka historia fortfarande undergräver människors tillit till varandra och de svarta ättlingarnas svårigheter att bygga självkänsla, vilket i sin tur står i vägen för verkliga möjligheter till ett anständigt liv.

 5. Litteratur när den är som bäst
  Gun Krantz, 21 december 2016

  En droppe midnatt förmedlar känslor och upplevelser som får läsaren att växa som människa om man låter den påverka ens tanke- och känslovärld. Litteratur för alla som vill förstå hur människor upplever främlingskap och rasism och hur det påverkar vardag och framtid. Läs den!

 6. En toppenbok!
  Eva S J, 14 december 2016

  En fantastisk bok som gav en inblick i Jasons brokiga familjehistoria och som jag slukade och genast gav bort till en god vän i födelsedagspresent.

 7. Midnatten lyser
  tomjep, 13 december 2016

  En personlig röst som gör världen begriplig. Diakité utnyttjar sitt och familjens liv för att synliggöra rasismen som annars lätt sopas under mattan.

 8. Relevant och personligt
  Antonia , 22 november 2016

  Extra roligt är det att läsa denna bok som lundabo i Jasons ålder. Bekanta namn figurerar och man får bättre insikt i hur hans passion för hiphop växte fram och hur kärleken till musiken kom att både forma och hjälpa honom i sitt identitetssökande.

Visa alla 8 recensioner

Bloggat om En droppe midnatt