Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
485
Utgivningsdatum
2016-10-14
Utmärkelser
Augustpriset
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
., Eva Lindeberg Design (form)
Dimensioner
217 x 155 x 40 mm
Vikt
990 g
SAB
Ueaa
ISBN
9789100168889
Min europeiska familj : de senaste 54 000 åren (kartonnage)

Min europeiska familj : de senaste 54 000 åren

(40 röster)  |  Läs 3 recensioner
Kartonnage Svenska, 2016-10-14
189
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Vinnare av Augustpriset 2015 och utnämnd till "Årets bok om svensk historia 2015" av Nättidningen Svensk Historia

Vetenskapsjournalisten Karin Bojs bestämde sig för att släktforska på djupet och låta DNA-trådarna knyta ihop henne själv med forntidens människor. Hon läste studier, intervjuade forskare och reste i ett tiotal länder för att följa spåren bakåt. Sedan 1980-talet har DNA-tekniken genomgått en enastående utveckling. Den har revolutionerat såväl kriminalteknikers arbete som biologisk och medicinsk forskning, och har på senare år börjat bidra till ny kunskap inom arkeologi och historia. Till och med släktforskande privatpersoner har börjat använda DNA som verktyg. Med hjälp av små variationer i DNA-sekvensen går det numera att hitta kusiner, sysslingar och bryllingar, och även släktingar som levde för mycket länge sedan - under den senaste istiden och ännu längre tillbaka. Resultatet av Karin Bojs arbete blev en bok om hennes ursprung och hennes familj. Men också om oss andra. Vi är ju släkt. Någonstans, någon gång levde vår senaste gemensamma förmoder och förfader. DNA-trådarna knyter ihop oss alla.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Min europeiska familj : de senaste 54 000 åren
 2. +
 3. Fågel, fisk och folk - Från beteendeekologins forskningsfält

De som köpt den här boken har ofta också köpt Fågel, fisk och folk - Från beteendeekologins f... av Staffan Ulfstrand (häftad).

Köp båda 2 för 309 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Min europeiska familj : de senaste 54 000 åren. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Intressant bok med en allvarlig brist.
  Ronny Hedman, 5 februari 2020

  Intressant bok för en hängiven vetenskapligt lagd historiefreak. Vad jag saknar var en ordentlig tydlig genomgång av alla typer och beteckningar av DNA.

 2. Mest intressanta någonsin-vårt ursprung!
  alarik36, 8 oktober 2017

  Lättfattligt, fångande och intresseväckande skrivet om DNA, arkeologi och historia. och hur vi skulle kunna vara släkt med varandra, fångat ur enskilda provs exempel. Hur vi skulle kunna få reda på vår tidigaste släkts historia, genom DNA analys av forntida fynd. Det slungar en in i häpnadsveckande perspektiv. Att vi kan få reda på en tidig anfader/anmoder från 8-10 000 år tilbaka genom turliga DNA-träffar vid arkeologiska fynd. Tänk om vi t.ex. skulle kunna avgöra gepidernas ursprung i Väste... Läs hela recensionen

 3. DNA får oss att ändra historieskrivningen
  Eva-Lena Heinered, 27 juni 2017

  Tänk om jag hade fått läsa denna bok under historielektionerna. Så mycket mer intressant, och så mycket jag skulle ha lärt mig. Läsvärd alla sätt.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Karin Bojs