Vargattacken (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
229
Utgivningsdatum
2018-05-29
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Sokcic, Miroslav (form)
Dimensioner
221 x 140 x 20 mm
Vikt
398 g
SAB
Ug:bf Kolmårdens djurpark
ISBN
9789100169886
Vargattacken (inbunden)

Vargattacken

(17 röster)  |  Läs 6 recensioner
Inbunden Svenska, 2018-05-29
191
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Den 17 juni 2012 klockan 11.18 på förmiddagen hittas en ung kvinna död inne i ett av varghägnen på Kolmårdens djurpark. Den 30-åriga vargguiden hade tidigare samma morgon gått in ensam när vargarna plötsligt attackerade henne.
Vad som egentligen inträffade i varghägnet på Kolmården i juni 2012 är en gåta. Likaså hur den utrotade svenska vargen plötsligt kunde återvända till de svenska skogarna i mitten av 1980-talet.
Vargattacken är inte en naturvetenskaplig bok. Det är inte en bok om den skandinaviska vargen. Det är en bok om människor, människors besatthet, ärelystnad och girighet. Men också en bok om enskilda individer som vill göra gott. Som vill rädda världen. Det är en bok som handlar om hur naturen blivit en upplevelseindustri. En industri som skulle rädda en svensk bruksort. Det är en bok om hur det gick till när det vilda blev ett föremål för våra projektioner och våra idéer om gott och ont. Om våra idéer om hur ett samhälle bör organiseras. Det är en bok om människans önskan att kontrollera naturen. En djurpark och det som händer där säger betydligt mer om oss människor än om djuren som hålls fångna i dess hägn. De är, när allt kommer omkring, inget mer än djur. Djur som följer sina instinkter.
Men mest av allt är det en bok om vad som egentligen hände i varghägnet den där söndagen för sex år sedan. Och hur det kunde ske.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vargattacken
 2. +
 3. Svenssons svindlande affärer : snilleblixten som räddade Kolmården

De som köpt den här boken har ofta också köpt Svenssons svindlande affärer : snilleblixten so... av Ulf Svensson, Per Frankelius (inbunden).

Köp båda 2 för 400 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Vargattacken. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Oerhört lärorik bok!
  urzi, 22 juli 2019

  Helt fantastisk bok! Läs den!

  Inte i första hand för att få mer kunskap om vargar, utan för att få mer kunskap om den mest komplexa arten på vår planet - människan.

  Vår egen art, som hyser två unika egenskaper, förbehållna den mänskliga arten: högmod och naivitet. Egenskaper som oundvikligen, en vacker dag, kommer att leda till mänsklighetens undergång, där vargen står kvar och betraktar naturen med sin gula, likgiltiga blick¿

 2. Läs!
  Anna Birgitta (Hemma), 21 augusti 2018

  Mycket läsvärd och förklarar varför det hemska kunde inträffa. Skrämmande nonchalant agerande av Kolmårdens ledning. Det hade förekommit incidenter tidigare men de hade tystats ned liksom de varningar som fanns från utomstående experter både i Sverige och utomlands.

 3. Synnerligen intressant reportagebok
  Nikolina, 13 augusti 2018

  Lars Berge har gjort en intressant undersökning av vad som hände i Kolmårdens djurpark 2012 då en djurskötare hittas död i varghägnet. Därutöver har han på olika sätt sökt kunskap om vargen genom studier av varierande vetenskaplig karaktär samt intervjuer med experter av vargens beteende. Ett stort och angeläget arbete där myter om vargen blandas med fakta.
  Boken är välskriven och mycket läsvärd. Jag rekommenderar den till alla som är intresserade av djurs beteende och människans märkliga önskan att betvinga och socialisera vilda djur.

 4. Läsvärd bok om människans relation till djur!
  Hanna , 3 augusti 2018

  Jag gissar att många läsare till den här boken är människor som har koppling till någon av alla personer, djur eller historier som nämns. Jag som är helt utomstående tycker boken är välskriven och är tacksam för att den skrevs. Det är den känslighet som finns i boken i ämnet som gör hela boken, där faktiskt vi människors roll lyfts fram och vilka vi är. Trots fakta och åsikter av författaren i ett känsligt ämne finns det utrymme för egen tolkning och reflektion när man stänger boken. Läs den!

 5. Läs, men med åtskilliga nypor salt!
  Krister Nässén, 5 juli 2018

  Har läst den med största intresse, men måste säga att jag blir skeptisk inför vissa saker. Han hävdar exempelvis att Jan Guillou på 80-talet ville ha med en varg i TV-studion (han var programledare då). Jag mejlade Guillou och frågade och han förnekar det hela och säger att han aldrig kontaktats av bokens författare.

  Berge skriver också att Skansen på 80-talet hemlighöll att "kändisvargen" Pelle dog 1987, ihjälbiten av sina artfränder. Det är också struntprat. Skansens dåvarande inte... Läs hela recensionen

 6. Mycket läsvärd
  Linda, 28 juni 2018

  Otroligt bra, välskriven och intressant bok. Ett viktigt och nyanserat inlägg i debatten om vargens vara eller icke vara och vad som kan hända när instinkter hos djur stängs in på en djurpark. Sträckläste boken.

Visa alla 6 recensioner

Bloggat om Vargattacken