Klubben (kartonnage)
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
227
Utgivningsdatum
2019-11-20
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Dimensioner
223 x 140 x 20 mm
Vikt
389 g
SAB
Oer,Bf-cz Stockholm: Svenska akademien,Lz Arnault, Jean-Claude
ISBN
9789100177645

Klubben

(153 röster)  |  Läs 21 recensioner
Kartonnage,  Svenska, 2019-11-20
249
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
I årtionden hade han omgetts av rykten om övergrepp - den välkände kulturprofilen vars prestigefulla klubb drog till sig medlemmar ur Svenska Akademien, och där konstnärskap både föddes och dog. Den 22 november 2017 publicerades journalisten Matilda Gustavssons reportage om kulturprofilen i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om våldtäkter, hot och trakasserier. Det inledde en händelsekedja som skulle få en av världens mest anrika kulturinstitutioner att krackelera inför öppen ridå.

I "Klubben" fördjupar Matilda Gustavsson sin undersökning av makten i kulturvärlden och hur långt man kan gå i konstens namn. Hon skriver om tiden kring publiceringen, efterspelet där kulturprofilen döms för våldtäkt och om motsättningarna inom Akademien.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Klubben
 2. +
 3. En författares dagbok : 2010-2020

De som köpt den här boken har ofta också köpt En författares dagbok : 2010-2020 av Suzanne Brøgger (inbunden).

Köp båda 2 för 518 kr

Kundrecensioner

Det finns 21 recensioner av Klubben. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Spännande som en thriller
  Erica, 4 juni 2021

  Det här är boken som berättar om bakgrunden till den artikel i DN, som startade den svenska Metoo-rörelsen - och det på ett så lysande sätt att jag hade svårt att lägga den ifrån mig.

  OCH sist men inte minst, ger den också flera exempel på det till synes obegripliga fenomenet att kvinnor går tillbaka till män som redan begått övergrepp mot dem; En fascinerande men märkligt begriplig process, när man läser de utsatta kvinnornas egna berättelser.

  Förhoppningsvis kan detta iaf ... Läs hela recensionen

 2. Obehaglig men briljant
  Cosmos, 29 mars 2021

  Nyttigt för oss ute i samhället att bli visade hur det går till i den s k förfinade svenska kulturvärlden. Ytligt, tomt, innehållslöst, en liten klubb för inbördes beundran.
  Tragiskt att svenska akademin idag mer är ett sätt att försörja sig för vissa ledemöter än den kulturinstition den skulle kunna vara.
  Vad gäller den obehaglige lille fransmannen kan man bara säga : "skönt att han fick sitt straff". Människor som han tror de är onåbara i sina maktpositioner.
  Men den stora gåtan... Läs hela recensionen

 3. Bra jounalistik
  Elizabeth Wrangsjö, 21 september 2020

  En riktig bladvändare. Matilda Gustafsson skapar ordning i all information som dök upp så plötsligt och blev så ihållande i nyhetsflödet.

 4. Bakom kulisserna på kultureliten
  Buffalo Bengt , 29 juni 2020

  En oerhört stark bok där rent ut sagt förfärliga människor som kläs av inpå skinnet i scenljuset. Primärt är det så klart Jean-Claudes ("Kladdejanne") offer som äntligen kommer till tals, men händelserna visar även vilken vattendelare i faktiskt moral händelserna var. En eloge till Matilda Gustavsson för ett suveränt journalistförbundet samt bok, samt Sara Danius som hade mer ryggrad än de flesta när det stormade som värst kring den kulturelit hon själv var en del utav.

 5. Viktigaste boken 2019
  Andie Lindskog, 29 april 2020

  Jag tillhör väl de som hört all rapportering på nyheterna om skandalerna kring Svenska Akademien, men kanske utan att riktigt förstå vidden. Att det handlade om "kulturprofilen" som anklagats för sexuella övergrepp och trakasserier hade jag hört. Att det handlade om Sveriges mest omskakande Metoo-process hade jag också förstått. Men vidden av dessa så långt för min del nyhetsnotiser på radion, hade jag nog inte fattat.
  Matilda Gustavssons bok "Klubben" ger en rejält fördjupad och tydlig ... Läs hela recensionen

 6. Intressant bok
  Elin, 5 april 2020

  Otroligt, men sant! Jag svårt att förstå hur så många "bildade" människor kunde låta sig duperas av en mytoman under så lång tid.
  Skrämmande! Vad mer finns dolt i de "fina kretsarna"? I samhället utanför dessa finns ju inte samma skydd runt en avslöjad bedragare.
  Mycket läsvärd!

 7. Otroligt intressant...
  AnnaPanna, 25 februari 2020

  ...välskriven och relevant bok som jag läste från pärm till pärm på en kväll. Journalisten MG är mycket duktig! Man får ta del av hemskheter och övergrepp och man får också en bit "kulturhistoria", "finkulturhistoria" närmare bestämt. Hon ar en bra ton, hon blir aldrig anklagande utan verkar ha lyssnat in och sammanställt. Årets måste läsa-fackbok helt klart

 8. Betyg: 3,5 av 5.
  Britt-Marie Kullin, 19 februari 2020

  En mycket intressant bok om Kulturprofilen - Jean-Claude Arnault , klubben Forum, Svenska Akademien, MeToo-rörelsen, och allt annan runt omkring. Rekommenderar boken som är absolut läsvärd.

 9. Viktigt dokument
  Eili Maria Hirdman, 9 februari 2020

  Intressant att få en objektiv bakgrund till allt som hänt både angående Arnaut och Svenska Akademin! Och läsa de utsatta kvinnornas berättelser. Lämnade flera frågor än svar ändå - en ofattbar historia om män, och en kvinna, som föredrog att blunda. Viktigt dokument!

 10. Beskriver ett gott journalistarbete
  11761 Elfgren, 5 februari 2020

  Framför alt beskriver den noggrannheten och alla överväganden inför varje fas av publiceringen och en respekt för uppgiftslämnarna och deras berättelser.

  Genom det får man fram hur hela gråzonen kan se ut mellan det som är en god ömsesidig relation och uppenbara övergrepp. I och med att den blir belyst från offrens perspektiv får jag en större förståelse för varför de flesta uppenbara övergreppen i den zonen inte anmäls.

  Det hade i och för sig varit intressant att få beskriv... Läs hela recensionen

 11. Alla borde läsa boken!
  Andreas, 3 februari 2020

  Fantastiskt välskriven bok. En bok som ständigt är aktuell och belyser det som togs upp i media på ett mycket bra sätt!

 12. Bra service och leverans
  JAN, 17 januari 2020

  Jätte bra bok.precis som jag hade förväntat mig kommer i fortsättningen att handla hos er.kan varmt rekomendera er till mina vänner och bekanta.

 13. Intressant reportage
  Stefan Wahlman, 9 januari 2020

  Intressant, men kanske inte så mycket ny information. Det mesta har man kunna läsa om i DN eller annorstädes tidigare. Boken väcker funderingar över hur människor som Arnault tänker, inte med hjärnan tydligen.

 14. Julklapp
  Sven Lindahl, 7 januari 2020

  Klappen föll läsaren i smaken! Lästes slut på två kvällar. Högintressant med bitvis otrevlig information om hur det går till bakom låsta dörrar/mellan skål och vägg.

 15. Klubben
  Anna Birgitta (Dalarna), 30 december 2019

  Otroligt, men sant! Jag svårt att förstå hur så många "bildade" människor kunde låta sig duperas av en mytoman under så lång tid.
  Skrämmande! Vad mer finns dolt i de "fina kretsarna"? I samhället utanför dessa finns ju inte samma skydd runt en avslöjad bedragare.
  Mycket läsvärd!

 16. En intressant bok
  Maria Zitting-Nilisson, 29 december 2019

  Klubben beskriver vad som hänt på ett lättläst sätt. Den är dock mycket välskriven. Så mycket har hänt inom metoo. Så mycket vi aldrig tidigare fått veta om Svenska Akademien. Det måste ligga ett omfattande arbete att få fram vad som hänt och få så många kvinnor att berätta. Hon berättar vad som hänt och vi läsare får själva dra slutsatserna. Den är så bra!

 17. Gubbsjuka!
  Jan Anders Berggrén, 28 december 2019

  Matilda Gustavssons bok lyfter, på ett enastående och skrämmande sätt, fram en elits oinskränkta makt att genom våld söndra och härska. Om du gör mig till lags öppnas dörrar för dig. Om inte blockerar jag dig. Att vägen till framgång inom, i detta fallet, konsten, skall behöva gå genom att behöva bli förnedrad är för mig ett tecken som tyder på ett sjukligt tillstånd hos förövaren. Att det också får fortgå med flera av elitens goda minne är ofattbart. Allt detta blir, genom de många vittnesmå... Läs hela recensionen

 18. Klubben
  Kerstin Eriksson, 12 december 2019

  En utmärkt bok som alla borde läsa. Ett stort tack till Matilda Gustavsson och alla modiga kvinnor i boken som vågar berätta om vad de utsatts för. Skrämmande med den tystnadskultur som har härskat fast många, många visste vad som pågick!

 19. Eloge till författaren

  Bra faktautredning och illa av Akademin att ignorera så länge. Forum hade aldrig funnits om inte det här paret fått stora ekonomiska understöd till sin verksamhet. Akademin har sett genom fingrarna helt enkelt.

 20. Lyckas förklara svåra frågor
  Richard, 11 december 2019

  Författare lyckas bra med att förklara varför offren, kvinnorna, lät sig manipuleras. Det jag saknar är kulturprofilen syn. Men att det inte finns men är begripligt eftersom han själv hållit dig undan. Bra skriven där Akademiens roll och dess ledamöter vävs in i denna otroliga historia.

 21. Ett starkt dokument över kvinnors och Sarors mod
  Gammal gute, 4 december 2019

  En bitvis tungläst men mkt viktig bok. Förf patos tränger fram till en som läsare. Gubbvälde, vänskapskorruption avslöjas utan förbarmande och med väl underbyggda argument. Det känns ibland som en forskningsrapport och det hade inte varit fel att ibland hänvisa till källorna lite tydligare. Men det finns en mystik också på många ställen i texterna nästan en fascination över människans oändliga bråddjup i det inre som i alla fall jag tolkar som försoning och förlåtelse, som inte kan fångas i e... Läs hela recensionen

Visa alla 21 recensioner