Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
346
Utgivningsdatum
2020-04-09
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Sokcic, Miroslav (form)
Dimensioner
221 x 144 x 30 mm
Vikt
483 g
SAB
Hc
ISBN
9789100178222

Ödesmark

(88 röster)  |   Läs 22 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-04-09
99 234 Du sparar 135 kr!
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss på måndag
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Vårvintern håller sitt grepp om Ödesmark, den lilla byn utanför Arvidsjaur. Flera av gårdarna är övergivna, lämnade åt ett långsamt förfall. I ett av husen bor Liv med sin gamla pappa Vidar och tonårssonen Simon. De utgör en säregen familj, Liv känner grannarnas blickar, på samma sätt som hon känner kundernas stirrande när hon jobbar kvällsskift på bensinmacken. Alla tycks fråga sig varför Liv har stannat med sin pappa, vad som håller henne kvar i detta bortglömda hörn av Lappland. Människor pratar om Vidars förmögenhet, om hur rik han borde vara efter alla sina skogsaffärer och vilket lätt villebråd familjen är ...

Efter sitt stora genombrott med debutboken "Silvervägen" återkommer nu Stina Jackson med en lika tät som berörande berättelse om människors bundenhet till en plats och till varandra, om hur våldsamt starka banden kan vara - och om hur svårt det är att bryta mönster.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ödesmark
 2. +
 3. Ödesmark

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ödesmark av Stina Jackson (pocket).

Köp båda 2 för 188 kr

Kundrecensioner

Det finns 22 recensioner av Ödesmark. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Överaskande bra!
  Fabbe, 25 april 2024

  Efter att ha läst Silvervägen av författaren och tyckt att den var riktigt usel så var jag väldigt skeptiskt till dennna. Men det slumpade sig att jag tillslut läste den och det är inget jag ångrar. Allt som var uselt med Silvervägen är här mycket bra. Vi får en realistisk story, levande karaktärer och trovärdig dialog, ja kort sagt allt är faktiskt mycket bra. Tempot hålls rätt igenom boken och storyn håller ihop. Jag rekomenderar den med varm hand.

 2. En kuslig och smutsig berättelse
  Tofflan, 19 april 2022

  Jag sparade ganska länge på Stina Jacksons bok Ödesmark, rädd att ha för höga förväntningar. Författarens debutbok Silvervägen blev mycket hyllad. En uppföljare kan ha svårt att mäta sig. De båda böckerna hänger inte ihop i nån serie utan mer att de utspelar sig i norra Sverige och handlar om udda människor - och saknade.
  Det här är en sån kuslig och smutsig berättelse, i sanning en spänningsroman snarare än en kriminalroman även om den handlar om ett brott.
  Läs hela mitt inlägg om boken https://tofflandel2.com/2022/04/19/odesmark/

 3. Bokkommentar.
  Erik, 20 augusti 2021

  Spännande och mycket bra. Man kan inte tröttna på den. Man hade inte kunnat tro att mördaren var den person som den var.

 4. Välskriven spänningsroman Betyg 3+
  veronicas_bok_bak_liv, 25 januari 2021

  Liv lever ett stillsamt liv med sin son Simon och sin gamla pappa Vidar i barndomshemmet i Arvidsjaur. Familjen håller sig för sig själva och många tycker de är lite säregna och det pratas om dom bakom ryggen. Det sägs att Livs pappa håller på en förmögenhet efter alla sina skogsaffärer.

  För mig var Stina Jackson en ny bekantskap och jag hade hört så mycket positivt om hennes böcker så mina förväntningar var skyhöga. Boken är otroligt välskriven med ett fantastiskt språk. Miljöerna ... Läs hela recensionen

 5. Mycket bra
  Homer, 2 oktober 2020

  Ingen mysig pusseldeckare i skärgårdsmiljö, haha. Norrland noir. Välskrivet, spännande, mestadels dystert. Oki, Jackson är tveklöst en riktig författare att räkna med.

 6. Spännande, långsam, suggestiv, genomtänkt
  Bokföring enligt Monika, 13 september 2020

  Förra året läste jag Silvervägen, långt efter alla andra, och även om jag inte tokälskade den som så många andra så var den väldigt bra. När jag i våras kände att jag ville stötta bokhandeln så köpte jag uppföljaren Ödesmark. Jag var lite orolig att även denna skulle bli stående i ett år, men under över alla under. Plötsligt kände jag att det var dags och det är minsann inte varje år jag läser en bok som är nominerad till Årets bok, samma år som den är nominerad. Nu har Stina Jackson lyckats ... Läs hela recensionen

 7. En bok som kryper under skinnet
  Christine Ljungblad, 12 september 2020

  Liv bor tillsammans med sin pappa Vidar och sin son Simon i ett nedgånget hus i den lilla byn Ödesmark utanför Arvidsjaur. Det är en byggd i utdöende med många ödelagda hus i olika faser av förfall. Under sin uppväxt var det enda Liv ville komma bort från byggden, från Ödesmark, från sin far. Ett destruktivt liv gjorde att hon till slut blev kvar, fast med sin far och sin son. Pappa Vidar har fullständig kontroll över sin familj, väjer inte från deras sida. Grannarna hyser agg mot Vidar efter... Läs hela recensionen

 8. Underbart intensiv
  @bokslukarfeministen, 5 september 2020

  Ödesmark är en fantastisk bok, dock tycker jag att berättarstilen skiljer sig en del från Silvervägen som jag verkligen älskade. Ödesmark har dock även den underbara miljö- och människobeskrivningar. Den är oerhört spännande men gillar att den inte är en sådan spänningsroman där allt kretsar kring just spänningen, utan den ger utrymme för så mycket annat runt omkring. Vi får till exempel följa olika människor med olika livsöden, vilket jag uppskattade i boken. Den har en intensitet som jag ty... Läs hela recensionen

 9. Mycket bra
  Anna L, 4 september 2020

  Tyckte mycket om Silvervägen och denna bok var minst lika bra, om inte bättre.
  Stina Jackson har ett fantastiskt driv i språket och hennes person- och miljöskildringar gör att man lever sig in i handlingen.
  Berättelsen är spännande och jag rekommenderar verkligen denna bok.

 10. Fantastisk roman
  Annette Juhlin, 22 augusti 2020

  Det är romaner som den här som får mig att längta efter att sätta mig i bilen och köra norrut genom det lappländska inlandet, till Arvidsjaur, där den här berättelsen utspelar sig.

  Det finns likheter och skillnader mellan författarens debutroman och Ödesmark, som är hennes andra roman. Intensiteten och den lågmälda tonen, som är rent hypnotiserande, återkommer. Som jag njuter av att läsa hennes språk och hennes insiktsfulla och intressanta skildringar av personer och miljöer. Hon lyc... Läs hela recensionen

 11. Lite besviken
  Anna, 5 augusti 2020

  Jag är kluven i denna recension. Texten är mycket skickligt skriven och lämnar verkligen en känsla och djup men själva handlingen tycker jag är tråkig de första 3/4 av boken. Jag älskade Silvervägen och hade förhoppning om att även denna skulle va spännande men jag tycker aldrig boken riktigt kom igång.

 12. Mästerverk
  Per-Åke Andersson, 29 juni 2020

  En utav den bästa bok jag läst,perfekt sommarläsning den måste bara läsas
  Den har spänning från första sidan,missa inte den här om ni gillar spänningsromaner.

 13. Förmodligen en av årets bättre böcker
  Buffalo Bengt , 26 juni 2020

  Silvervägen var en fantastisk debut, som nu följs upp i en ännu bättre uppföljare. Med intressanta karaktärer och ett perfekt tempo växer boken för var sida man läser. Det enda minuset värt att nämna är att det saknas ordentligt avslut på en subplot med en färgstark karaktär - svårt att acceptera ett sådant rumphugget delavslut efter en såpass indragande berättelse.

 14. Lysande berättelse
  Lennart Karlström, 10 maj 2020

  Jag vill verkligen rekommendera denna bok där miljöbeskrivningen hela tiden följer de situationer människorna befinner sig i . Handlingen rusar inte fram utan läsaren får gott om tid att känna de olika karaktärerna. Replikerna är inte överflödigt många. När jag var klar med boken kände jag personligen alla personerna. Helt fantastiskt det du åstadkommit Stina!

 15. Betyg: 5 av 5.
  Britt-Marie Kullin, 17 april 2020

  Jag läste författaren Stina Jacksons debutbok Silvervägen när den kom ut 2018. Jag tyckte den var helt suverän, och den fick högsta betyget av mig. Helt klart en av det årets bästa böcker.

  Nu har jag läst den helt fristående andra boken av Stina Jackson, som heter Ödesmark. Och jag hade verkligen inte trott att den skulle vara ännu bättre än Silvervägen. Men det var den!

  Ödesmark är helt fantastisk. Och även om handlingen är mycket bra, spännande, och oförutsägbar, så är d... Läs hela recensionen

 16. En bok om längtan, pengar och starka familjeband
  Marina, 4 april 2020

  Den här boken är lättläst, välskriven och spännande. Personbeskrivningarna gör det lätt att leva sig in i handlingen. Trots att handlingen är dyster finns det ljusglimtar som gör att det svårt att få grepp om hur det hela ska sluta. Jag tycker att boken är läsvärd och kan rekommendera den till andra.

 17. Välskriven och fängslande
  Mia, 4 april 2020

  Välskriven lättläst och fängslande med mörk människoskildring. Lätt att leva sig in i huvudpersonen. Hög spänning i Norrländsk miljö. Mycket läsvärd.

 18. En Spännande bok som är svår att lägga ifrån sig!
  Anja Norman, 4 april 2020

  Boken skildrar livet i en glesbygd i norra Sverige där alla känner alla. Skvallret frodas på den bensinmack där huvudpersonen arbetar. Läsaren får följa huvudpersonens liv i nutid och dåtid. Livsödet är sorgligt och grymt, men samtidigt fängslande och nervkittlande. Boken ger en inblick i hur det kan vara att växa upp i en by med en annorlunda uppväxtmiljö där allas blickar riktas mot huvudpersonen och dennes familj.
  Olika paralleller historier utspelas i byn och vävs slutligen samman ti... Läs hela recensionen

 19. Välskriven spänningsroman
  Jennie Johansson, 4 april 2020

  Romanen är en mörk berättelse om familjeband. Känslan av misslyckandet i inte kunna bryta sig loss och bli kvar är stark i boken. Det är sorgligt och den suggestiva stämningen får en som läsare att inse att det inte kommer att gå väl. Boken är otroligt spännande och dåtid och nutid vävs in på ett sätt att det är svårt att släppa den.

  Miljöbeskrivningarna av norrländsk glesbygd och skog skapar samma noir-känsla som Stina Jacksons debutroman Silvervägen. Doften av den norrländska sko... Läs hela recensionen

 20. Verkligen spännande!
  TS, 4 april 2020

  Kan verkligen rekommendera denna bok, spännande, välskriven och relativt lättläst. Har inte läst något av Stina Jackson tidigare men ska absolut göra det efter denna.

 21. Kryper under skinnet
  Maria, 4 april 2020

  Jag läser oftast inte deckare, men detta är något annat. En sorglig och mörkt berättelse som sakta kryper in under skinnet och gör att man inte vill lägga ifrån sig boken. Skickligt berättad historia som engagerade mig som läsare, både i människoödena och i själva gåtan som ska lösas. Läs!

 22. Spänningshistoria mot norrländsk skogsfond
  Ulrica Eistrand, 4 april 2020

  En välskriven och spännande historia där den mörka norrländska skogen spelar en huvudroll i livet hos de trasiga människor som bor i den och som berättelsen handlar om. Stina Jackson bygger med sitt språk en dov stämning och förmedlar huvudpersonernas krypande känsla när de vill bryta sig loss, från varandra, från sitt förflutna och sin skuld, men inte lyckas. Deckare är normalt inte min favoritgenre, men denna kan jag ändå rekommendera till alla som är ute efter spänning och samtidigt lägger stor vikt vid att texten har ett rikt språk.

Visa alla 22 recensioner

Fler böcker av Stina Jackson