Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
233
Utgivningsdatum
2019-10-29
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Niclas Nilsson
Originaltitel
The Nickel Boys
Medarbetare
Michaelsdotter, Elin (form)
Dimensioner
212 x 132 x 23 mm
Vikt
330 g
SAB
Hce
ISBN
9789100180348
Nickelpojkarna (inbunden)

Nickelpojkarna

(11 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden Svenska, 2019-10-29
218
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
BELÖNAD MED PULITZERPRISET 2020

När medborgarrättsrörelsen når den svarta enklaven Frenchtown, tar den unge Elwood orden från Martin Luther King till sitt hjärta: Han är lika bra som någon annan. Elwood drömmer om att bli lärare, men ett oskyldigt misstag leder till att han skickas till uppfostringsanstalten Nickel-akademin, för att bli en "hedervärd och ärlig man". I realiteten är det en grotesk tortyrkammare där pojkarna misshandlas och utnyttjas. För att överleva söker Elwood tröst i Dr Kings ord. Hans vän Turner tycker att Elwood är naiv, att världen är ond, och att det enda sättet att överleva är genom rävspel och list. Motsättningen mellan Elwoods idealism och Turners cynism leder fram till ett beslut vars efterverkningar blir kännbara i decennier efteråt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Nickelpojkarna
 2. +
 3. Den underjordiska järnvägen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den underjordiska järnvägen av Colson Whitehead (pocket).

Köp båda 2 för 293 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Nickelpojkarna. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Den är bra, den är hemsk och den är sann
  MimmiGuld, 21 oktober 2019

  Unge Elwood har alltid varit ordentlig och strävsam. Hans stora förebild är Martin Luther King och Elwood tar till sig hans ord om att han är lika mycket värd som någon annan. Han drömmer om att gå på college och jobbar hårt för att komma dit.

  Nästan framme vid sin dröm begår Elwood ett oskyldigt misstag som leder till att han skickas till Nickel Academy, för att bli en "hedervärd och hederlig man". Vägen dit går dock inte via vanlig skolundervisning utan skolan visar sig vara en pl... Läs hela recensionen

 2. Nickelpojkarna
  Anna, 21 oktober 2019

  15-åriga Elwood bor med sin mormor i Frenchtown i Florida. Han drömmer om att börja på college och får styrka i Martin Luther Kings ord. Efter ett oskyldig misstag skickas han till uppfostringsanstalten Nickel Academy. Tillsammans med sin kompis Turner försöker han överleva misshandeln och rasismen på skolan.
  Det är en hemsk historia inspirerad av verkliga händelser.
  Boken var svår att lägga ifrån sig, den var gripande och spännande från första till sista sida. Sättet pojkarna blir ... Läs hela recensionen

 3. Svår men viktig läsning!
  Karin, 21 oktober 2019

  Nickelpojkarna är en fantastisk roman som är baserad på verkliga händelser. Bokens huvudperson, Elwood Curtis, blir skickad till en uppfostringsanstalt där livet visar sig vara ett helvete.
  Colton Whitehead har en otrolig berättarförmåga och man sveps snabbt med i den värld han skriver om. Efter jag läst ut boken spenderade jag otaliga timmar med att läsa om den verkliga nickelakademin och de fruktansvärda händelser som influerat denna bok. Nickelpojkarna är en svår men viktig läsning om rasism och människors grymhet. Rekommenderas!

 4. Läsvärd studie i rasism och mänsklig grymhet
  Sara, 21 oktober 2019

  "Till och med i döden var pojkarna ett problem". Så inleds prologen i Colson Whiteheads "Nickelpojkarna", och den hemska inledningsfrasen sätter tonen för resten av boken. För det börjar med att en hemlig begravningsplats med 43 pojkkroppar upptäcks i nutid. Därefter får vi lära känna Elwood, en pojke i 60-talets segregerade Florida. Medan han läser och arbetar extra drömmer han om att gå på college, och han söker tröst och styrka i orden från Martin Luther Kings tal som han lyssnar på om och... Läs hela recensionen

 5. En viktig bladvändare
  - (Göteborg), 20 oktober 2019

  Boken behandlar ett extremt viktigt ämne i historien men på ett sätt som är lätt (om än jobbigt) att ta till sig och höll mig fast från första till sista sidan.
  Genom boken får man följa Elwood, en afroamerikansk kille som tvingas genomlida det starkt segregerande USA och hur han tar till sig och söker tröst i den medborgarrättsrörelse som växer fram under Martin Luther King.
  Enligt mig är detta en likaledes bra och skrämmande beskrivning dåtidens samhällsstruktur, människosyn och k... Läs hela recensionen

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Colson Whitehead