Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
199
Utgivningsdatum
2020-08-18
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Originaltitel
Svartsvala
Medarbetare
Wilsson, Eva (form)
Dimensioner
211 x 133 x 20 mm
Vikt
295 g
SAB
Hc
ISBN
9789100181635
Svartsvala (inbunden)

Svartsvala

(9 röster)  |  Läs 6 recensioner
Inbunden Svenska, 2020-08-18
199
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
"Tornseglaren flyger som till månen tur och retur sju gånger under sitt liv, men jag hann inte se en enda sommargylling, inte älska en enda man, inte föda ett enda barn, tänkte jag när jag dog, mattan luktade som gammalt luktar, jag hade nyss fyllt tjugosex, varför hade jag inte tvättat mattan?"

När Lucía vaknar upp efter en hjärnblödning är allt förändrat. Hon har inget närminne, hon måste lära sig allt på nytt, och enligt läkaren kan olyckan slå till när som helst igen. Hon träffar en man och får ett barn, trots läkarens varning, men att klara vardagen är svårt. Allt måste ske nu, innan det är för sent. Men vad betyder nuet när man inte har något minne, hur är man en människa när man inte har något förflutet?

Svartsvala är en febrig kärleksroman om minnets betydelse och glömskans förskoning och förbannelse, om att fly och att stå stilla, en hyllning till det liv som bara kan anas i skuggan av döden.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Svartsvala
 2. +
 3. Den saknade systern

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den saknade systern av Lucinda Riley (storpocket).

Köp båda 2 för 318 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Svartsvala. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Vacker, febrig berättelse
  @bokslukarfeministen, 30 december 2021

  Svartsvala är en vacker, febrig berättelse om hur det är att kämpa för att minnas och rädslan för att glömma. Den är skickligt berättad med ett ständigt flöde av känslor som riktigt griper tag i en och inte släpper taget. Språket är poetiskt vilket bidrar till att stärka handlingen då det gör hela berättelsen mer känslosam. Inslagen med fåglarna lyfte även den handlingen då det ger perspektiv på hur det kunnat vara om Lucia inte hade drabbats av hjärnblödningen. Svartsvala är en berättelse o... Läs hela recensionen

 2. 1bok2katter3kopparte tycker:
  Anna, 10 november 2021

  Lucía är 26 år gammal när hon får en hjärnblödning, korttidsminnet försvinner. Hon känner inte igen sig i kroppen och inte i spegeln och hon spjärnar emot med hela sin varelse.
  Hon flyr från sorgen ner i främlingars sängar för att känna något. Hon börjar plugga för att fåglar är det som gör henne tänkande. Och i förbifarten får hon veta att hon inte får bli gravid, det är livsfarligt för henne.
  Dagarna rinner undan så fort när man inte minns dem. Men den sorgen minns hon.
  Hon är ... Läs hela recensionen

 3. Fantastisk
  Mónica, 21 mars 2021

  Baserad på den frihetslängtande Solange av Willy Kyrklund, vill Lucía också vara fri från gravitation. Men hon kan inte, varken i rummet eller i tiden Som dotter till en chilensk kvinna sitter hon fast mellan två kulturer, som människa utan närminne sitter hon fast i ett ständigt nu. Bara kärleken och den råa passionen kan få henne att lyfta. Denna bok är ett mästerverk, kan inte för mitt liv förstå att den inte har fått mer uppmärksamhet.

 4. Vacker, gripande och tragisk!
  Boktanten, 6 mars 2021

  En febrig roman om minnets betydelse och glömskans förskoning och förbannelse.

  Ja, så står det på baksidan av boken. Och jag kan inte annat än hålla med. När Lucia vaknar upp efter en hjärnblödning är hennes närminne borta vilket innebär att hon inte kommer ihåg något, inte känner igen människor, inte vet om hin har ätit osv. Hon lever i ett förhållande med man och dotter när hon träffar J och blir handlöst förälskad.

  Josefin Roos har ett väldigt vackert och poetiskt språk. ... Läs hela recensionen

 5. annorlunda med bra
  @bettan_bokprataren (Örebro), 9 januari 2021

  Svartsvala är en annorlunda kärleksroman om hur fruktansvärt det kan vara att inte minnas. Att inte komme ihåg de mest elementära sakerna i livet. Lucía vaknar upp efter en hjärnblödning och då är allt förändrat. Hennes närminne är helt borta och hon blir instängd i ett mörkt rum som kallas minnesförlust.

  En gripande skildring som är laddad med massor av känslor såsom åtrå och skuld. Ibland hade jag lite svårt att hålla fokus då det var onödigt mycket av detaljerade medicinska termer... Läs hela recensionen

 6. En stark skildring av att tappa sin hjärna
  Antares (Stockholm), 11 november 2020

  ... eller snarare minnet - eller i varje fall delar av det. Lucía tappar också minnet av vilka män hon legat med - vilket kan skapa en underbar känsla av igenkänning och samhörighet vid ett möte, men också få ödesdigra konsekvenser.
  Efter en nära fatal hjärnblödning har Lucía tappat det mesta av sitt närminne. Hon driver sin omgivning till vansinne genom att ställa samma frågor om och om igen, och genom att ha glömt det mesta om sina vänners liv - men också om sin man och sin dotter. Läs hela recensionen

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Josefin Roos