Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
460
Utgivningsdatum
2021-03-01
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Eva Åsefeldt
Originaltitel
Shuggie Bain
Dimensioner
221 x 145 x 36 mm
Vikt
533 g
SAB
Hce
ISBN
9789100182472

Shuggie Bain

(124 röster)  |  Läs 14 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2021-03-01
247
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Vinnare av 2020 års Booker-pris!

Året är 1981 och industristaden Glasgow är nere för räkning. Under Thatchers järnhårda styre måste man kämpa för att överleva. Glamorösa Agnes Bain har alltid haft större drömmar än så, men när hennes man lämnar familjen faller allt samman och det kommer an på barnen att fånga henne. Shuggie Bain, minstingen, är den som håller ut längst. Men Shuggie drömmer sig också bort, från gruvområdet och från den hånfulla omgivning som aldrig låter honom glömma att han är annorlunda.

Douglas Stuarts debutroman SHUGGIE BAIN är en berättelse om klass och kärlek. Den har fått ett storartat mottagande och jämförts med såväl Frank McCourt, Hanya Yanagihara och Éduoard Louis som James Joyce. "En debut som känns som ett mästerverk", skrev Washington Post.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Shuggie Bain
 2. +
 3. Unge Mungo

De som köpt den här boken har ofta också köpt Unge Mungo av Douglas Stuart (inbunden).

Köp båda 2 för 496 kr

Kundrecensioner

Det finns 14 recensioner av Shuggie Bain. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastisk läsning
  VaPo, 30 mars 2023

  Boken har fångat mig totalt från sidan 1. Jag har hittills hunnit läsa bara en tredjedel, men det jag läst visar på en fantastisk berättarkonst och skicklighet - vilken läsupplevelse! Bra, läsvärd bok, som beskriver mycket tunga ämnen på ett så fascinerande sätt.

 2. Läsvärd
  Annemor Lindahl, 16 juni 2022

  En suverän bok om utsatthet och hur det påverkar människor. Kämparanda och lojalitet är en röd tråd i boken. Verklighet för många på den tiden finns till viss del idag också (vuxnas beteende).

 3. Tung i början, det lättar något
  Vespamannen, 13 juni 2022

  Jag hade svårt att komma igång med denna, början är så deppig att jag var tvungen att lägga ifrån mig boken flera gånger/dagar. Men jag kämpade på, då den är välskriven och intressant på många sätt. Jag ger den dock bara en trea för det var lite för eländigt för mig. Den förtjänar nog lite mer dock. :)

 4. Hade kanske för höga förväntningar?
  Boksvindel, 21 april 2022

  Jag tycker det märks att det är författarens första bok. Ibland blir tonen sentimental och det händer framförallt när berättelsen följer pojken. Tycker inte det funkar riktigt med en författare som står närmare vissa personer i berättelsen än andra. När berättelsen följer mamman fattas tankar och detaljer - det är som att man ser henne genom en kikare - hon blir en liten schablonmässiga figur. Alkoholism och medberoende skildras bra och jag hade inte så tråkigt så att jag slutade läsa i alla fall.

 5. Betyg: 5 av 5.
  Britt-Marie Kullin, 31 mars 2022

  Betyg: 5 av 5 - 📚 - Och nu har även jag äntligen läst den här omskrivna och omtyckta debutromanen av den Glasgow-födda och New York-boende författaren Douglas Stuart. Och var den då så bra som "alla" tycker? Ja, det tycker jag faktiskt. Jag tycker att det var en fantastisk uppväxtskildring av den skotske pojken Shuggie Bain. Gripande och eländig, men också humoristisk och kärleksfull. Kan absolut varmt rekommendera boken.

 6. Fantastisk bok
  Fabbe, 28 oktober 2021

  Detta är kort och gott en helt fantastisk bok. Otroligt levande språk och fint beskrivna karaktärer. Storyn är oerhört tragisk och misären och tragiken är påtaglig. En av de bättre böcker jag läst på länge. Det enda som drar ner lite är att för mig i alla fall så tog det ca 100 sidor innan man kom in helt i boken. Det är rätt många karaktärer i första delen och det är inte helt lätt att hålla isär dom, men boken sätter sig och blir helt fantastisk.

 7. Tragisk och gripande
  @bokslukarfeministen, 15 augusti 2021

  Shuggie Bain är en tragisk bok om om utsatthet och om klass, men även om kärlek. Vi kastas direkt in i en grå tillvaro som nästan går att ta på. Den är vacker, gripande och på många sätt obehaglig då det vid många tillfällen blir jobbigt att läsa om alla de saker som Shuggie Bain blir utsatt för. Det är helt klart en tung bok som tar tid att ta sig igenom, och jag kände att jag behövde långa pauser för att kunna fortsätta. Men någonstans i det tunga finns också en humor som speglar igenom eme... Läs hela recensionen

 8. Fantastisk!
  Åsa, 14 juni 2021

  Älskar allt med den här romanen. Språket, storyn och alla känslor den väcker i mig. Så totalt osentimental, ändå så gripande och mitt i eländet, vissa scener så dråpliga att jag skrattar högt. Det var länge sedan en roman fångade mig så totalt. Rekommenderas varmt.

 9. Shuggie Bain
  Susanne Lindau, 7 juni 2021

  En fantastisk berättelse om pojken Shuggie och hans familj i Glasgow tidigt 80-tal.Stark berättelse om moderns alkoholmissbruk och mobbningen Shuggie utsätts för. Synd att jag läst ut den, jag saknar den.

 10. Djup o engagerade
  Pia, 31 maj 2021

  Djupt engagerade, trots att det ibland tar emot kan man inte sluta läsa..
  Bra skrivet, inte dålig debut alls det här!

 11. Vilken bok!
  Morse, 29 april 2021

  Vilken bok! Lite för politisk för min smak. Ja,ja, tilltalar säkert någon.

 12. Usch så svart
  Monika, 28 april 2021

  Boken var nästan omöjlig för mig att ta mig igenom, så oerhört svart och tung. I dessa tråkiga och ensamma tider...
  Hade säkert tyckt annorlunda i normala tider.

 13. Kärleksfull men ruggig läsning.

  Har aldrig läst en bok som speglar utsatthet, mobbing, alkoholens djävulskap .
  Även en drivkraft för bättre liv.
  Kärleken till en mamma.

 14. 1bok2katter3kopparte tycker:
  Anna, 8 april 2021

  Det här är en berättelse från Thatcher-erans Storbritannien, en bild av en utarmad tillvaro som ekar av frustration och maktlös desperation. Det är en berättelse om en familj som går sönder.
  Fadern, den oemotståndlige taxichauffören, tar ut sin frustration över livet som blev med slag och sex. När han lämnar sin fru upphör han också att vara förälder.
  Den äldre systern och brodern flyr också iväg. Hon så fort hon kan, han när han inte längre har något val.
  Modern, Agnes, lever et... Läs hela recensionen

Visa alla 14 recensioner

Fler böcker av Douglas Stuart