Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
269
Utgivningsdatum
2020-09-04
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Acedo, Sara R. (form)
Dimensioner
213 x 134 x 23 mm
Vikt
392 g
SAB
Hc
ISBN
9789100182496
Överlevarna (inbunden)

Överlevarna

(88 röster)  |  Läs 18 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-09-04
249
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 7 format & utgåvor
Han trycker telefonen hårt mot örat. Varför ingriper han inte? Han ser ner för slänten som mynnar ut i sjön. Han ser ladan och bastuhuset och uteplatsen med de vita plaststolarna, grusstigen som leder upp för berget. Han ser konturerna av bröderna som försöker döda varandra, en enorm slutscen vid det vattenbryn som varit fonden för hela historien. Det är ingen värdig final, men kanske väntad. Hur hade de annars tänkt att detta skulle sluta?

Tre bröder åker tvärs över landet för att sprida sin mors aska vid torpet som ingen av dem besökt på tjugo år. Alex Schulmans "Överlevarna" är en roman om att återuppleva sin barndom som vuxen.

Nominerad till Svenska Dagbladets Litteraturpris 2020
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Överlevarna
 2. +
 3. Skynda att älska

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skynda att älska av Alex Schulman (pocket).

Köp båda 2 för 338 kr

Kundrecensioner

Det finns 18 recensioner av Överlevarna. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bra skriven men inte hans bästa
  Elize, 20 april 2023

  Jag läste denna direkt efter att ha läst Schulmans Glöm mig, det är tydligt att denna bok inspirerats av Schulmans egen barndom och det finns något väldigt fint i det. Dock så var jag lite mätt på barndomstrauman med dåliga föräldrar i.o.m att jag gick från Glöm mig till denna, tyvärr. Jag hade nog uppskattat boken mer om jag inte hade gjort det.

  Boken är välskriven, som alla Schulmans böcker, och har en cool twist. Men jag fan mig själv att tycka att den kändes lite långdragen stun... Läs hela recensionen

 2. Vilket slut!
  Bokdjungeln , 28 juli 2021

  Men wow vilket slut! Det var jag verkligen inte beredd på.
  Även om slutet fick mig att fundera på att sätta en 4:a som poäng så är det ändå helheten av boken som gör att jag avstår. Missförstå mig inte nu. Boken är bra. Men den är något seg (enligt mitt tycke). Språket är däremot härligt med vackra platsbeskrvningar som gör att jag som läsare kan se omgivningarna framför mig. Men historien griper som sagt inte tag i mig förrän vi närmar oss de sista sidorna.

 3. Schulman som allra bäst
  Anita Andersson, 23 april 2021

  Otroligt sorglig men absolut underbar läsupplevelse! Svår att lägga ifrån sig, lever kvar i minnet långt efter att läsupplevelsen är slut.

 4. tvära kast
  Hans Jacobsson, 8 april 2021

  Alex språk är som vanligt vackert och verkligen gör skäl för namnet skönlitteratur. Man får kanske en överdos av det känslomässiga samspelet mellan bröderna. Det växlar blixtsnabbt från dur till moll och följer inga normala lagar. Gemenskap går över i fiendskap, fiendskap övergår i eufori. Kort sagt en känslomässig berg-och dalbana går som en röd tråd genom boken. Det hela kompliceras ytterligare av relationen till föräldrarna. Boken är fängslande och inte bara en guldgruva för psykologer.

 5. Underbar bok
  Lisa, 29 mars 2021

  Alex Schulman är en fantastisk berättare. Historien griper verkligen tag och ger läsaren en bild av hur hans och hans bröders uppväxt var. Läs denna bok!

 6. Överlevarna
  Britta Johansson, 29 mars 2021

  Boken är snarlik en annan av Schulman. Den som handlar om hans mor, Lisette.
  Torpet, sjön är de i Värmland? Jag tycker mig känna igen omgivningarna.
  .

 7. Den bästa Alex
  Brittinger Hedman, 8 februari 2021

  Jag blev väldigt berörd av boken. Den är poetisk, den är sorglig. Fina naturbeskrivningar. Och dessutom spännande. Ville ha svar :vad hände?

 8. läsvärd bagatell
  Cecilia, 20 januari 2021

  En lättläst bagatell. Språket är enkelt, historien driven, karaktärerna intressanta om än lite platta. Inget mästerverk eller en bok med ett njutbart språk eller en välkomponerad intrig. Men alla böcker behöver heller inte vara så för att vara läsvärda.

 9. Mörk realism?
  Gitz, 27 november 2020

  Har man läst de föregående böckerna (mycket bra f ö) så förstår man att boken handlar om honom själv och hans familj. Huruvida alla historierna är självupplevda eller påhittade är (som alltid?) osäkert. Att han inte sätter sitt eget namn på huvudpersonen tolkar jag som att han behöver berätta men inte förmår identifiera sig med att det gäller honom själv - ett slags avståndstagande.

  Boken spretar tyvärr, känns som att den är skriven som katharsis - ett sätt att rensa ut mörkret. Bakl... Läs hela recensionen

 10. Lysande!
  Martin Augustsson, 26 oktober 2020

  "Överlevarna" av Alex Schulman är en intensiv, påtaglig och gripande berättelse om tre bröder som tillsammans beger sig till familjens sommartorp för första gången på tjugo år för att sprida deras mammas aska. Schulman är en fantastisk berättare och jag kunde med lätthet känna igen mig i miljöerna och i de känslor och minnen som väcks till liv. Romanen flätas ihop på ett mästerligt sätt och vartannat kapitel växlar mellan nutid och dåtid. Ett tips kan vara att när du har läst boken, läs den igen baklänges. På nåt sätt blev den då ännu bättre!

 11. Alex är en fantastisk författare
  Eva Birgitta Bergström, 4 oktober 2020

  Alex skriver så ärligt. Man kommer snabbt in i bokens värld.
  Man blir inte besviken .
  Alex har alltid skrivit fantastiska böcker med mycket själ. Tack Alex🙏

 12. omtumlande läsupplevelse
  a Löfgren, 3 oktober 2020

  En bok om föräldrar som abdikerat och vad det får för konsekvenser i relationen mellan syskonen .
  Belyser återigen barndomens oåterkalleliga betydelse för alla inblandade.

 13. Tonårsprosa
  Graham, 24 september 2020

  Ingen bok jag kan rekommendera. Prosan är inte bra, mer som en tonåring skulle skrivit en uppsats och ingen rättat den.

 14. Lågmält och gripande
  - (Årsta), 21 september 2020

  En berättelse där tiden inte är linjär, utan cirkulär. Den ständigt pågående, lågmälda och skräckfyllda historien växer fram i nu- och dåtid, medan läsaren sakta börjar förstå hur allt hänger samman. Schulman skriver vackert, nästintill poetiskt, om en hemsk uppväxt och om relationen mellan tre bröder. Oerhört gripande.

 15. En välskriven bok
  Tobias Serenitate (Nordmaling), 16 september 2020

  Skönlitterär bok där språket etsar sig fast i minnet. Det är en bok som är skriven på ett uttömmande och dramatiskt vis. Den visar hur en sann litterär stjärna kan skriva.

  Händelserna i boken är skrivna på ett sådant vis att de går att se för mitt inre. En lysande bok!

 16. Varför
  Morse, 13 september 2020

  Varför har denna bok skrivits? Tunt språk, undermålig gestaltning, ointressant handling. Alla kan vi ha dåliga dagar, men allt behöver inte publiceras.

 17. Besviken
  Sara , 10 september 2020

  Älskade hans förra men denna var knappt läsbar. Undrar om han bytt redaktör eller liknande... riktigt besviken. Kommer inte läsa Schulman igen.

 18. Inte bra
  IGMR - Ibland Gör Man Rätt (Skåne), 5 september 2020

  Detta är verkligen inte en bra bok. Uppskattar inte språket och boken är pekoral... Gymnasieprosa. Läs någon annan bok istället.

Visa alla 18 recensioner

Fler böcker av Alex Schulman