Märk världen (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
647
Utgivningsdatum
1999-08-01
Upplaga
Ny utg.
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Jan Wahlén
Originalspråk
Danska
Illustratör/Fotograf
Hans Faerch-Jensen
Illustrationer
ill.
Dimensioner
181 x 110 x 35 mm
Vikt
315 g
SAB
Doe,Be.5
ISBN
9789100570705
Märk världen (pocket)

Märk världen

en bok om vetenskap och intuition

(4 röster)  |  Läs 3 recensioner
Pocket Svenska, 1999-08-01

Slutsåld

Det som görs av det som kallas jag, görs troligen av någonting i mig som är större än jag.
Fysikern James Clerk Maxwell på dödsbädden 1879

De flesta mänskliga färdigheter från dans och fotbollsspel till tänkande och samtalande utövas bäst om man inte är medveten om vad man gör. Föreställningen om medvetandet som människans centrala, styrande enhet kan inte längre vidmakthållas.
Märk världen är berättelsen om en rad häpnadsväckande vetenskapliga upptäckter som ifrågasätter invanda föreställningar om medvetande, information och civilisation.
Den danske författaren och vetenskapsjournalisten Tor Nørretranders utmanande översikt över epokgörande genombrott i naturvetenskapens syn på världen kommer här i en efterlängtad nyutgåva.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Märk världen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Den "fria viljan" eller medvetandets veto
  Harry Edin, 25 mars 2014

  Ett intressant kapitel handlar om medvetandets fördröjning (s.285f.). Benjamin Libet, professor i neurofysiologi University of California i San Francisco, gjorde 1979 ett antal experiment. Försökspersoner fick i uppgift att- när de själva ville- böja ett finger. Samtidigt gjordes mätningar av deras hjärnaktivitet. Det intressanta är att den fysiologiska beredskapspotentialen för handlingen skedde en halv sekund innan personerna subjektivt var medvetna om att de ville utföra handlingen. Hur bl... Läs hela recensionen

 2. Upplysande!
  PV, 1 november 2007

  En fantastisk bok, mycket upplysande och intressant.

 3. Genial
  Peter, 5 februari 2005

  Detta är en helt genial bok.

  Tor Nörratranders kopplar i sin första bok ihop vetenskapsrön från naturvetenskapliga områden med psykologi med... filosofi!

  Tors språk är kanske lite torrt bitvis (kan det vara översättarens förtjänst?) men alltid pedagogiskt och alltid varmt. Det geniala, som jag satte som rubrik för denna recension, består i Tors förmåga att vrida och vända på vetenskapliga, filosofiska och teologiska begrepp och teorier. Han utnyttjar vetenskapens framsteg på... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner