Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
315
Utgivningsdatum
2010-09-23
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
230 x 195 x 25 mm
Vikt
1260 g
SAB
Ugfb
ISBN
9789113024196
Vargen : den jagade jägaren (inbunden)

Vargen : den jagade jägaren

(12 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2010-09-23

Slutsåld

Det råder vargfeber i landet. Årets historiska vargjakt, där flera tusen jägare deltar och inom loppet av några timmar skjuter 27 vargar, väcker starka känslor i alla läger. Men vad vet vi egentligen om vargen? Vad är myt och vad är fakta?

I över hundra år var vargen utrotad. Men på åttiotalet upptäcktes plötsligt spåret efter en ensam varg. Sedan blev de två. Och när den första kullen valpar föddes i Nyskoga i norra Värmland for Henrik Ekman dit som reporter för Svenska Dagbladet - och blev då hopplöst fascinerad av detta djur.
I Vargen lyfter Henrik Ekman fram forskningens senaste resultat och ersätter myter med fakta. Vi får veta hur vargen lever sitt liv, hur lik den är oss människor och hur en bruten näringskedja återupprättas i skogarna när vargen åter finns där. I text och fantastiska bilder av vilda vargar beskriver han vargen ur en mängd olika perspektiv. Vi får lära känna två alfahanars, Ulriks och Hasselforsvargens, dramatiska och fängslande livsöden. Vi möter den effektiva jägaren, som nio timmar per dygn rastlös travar runt och även i en gles älgstam hittar sitt byte. Men också "den politiska vargen", "den mediala vargen" och den varg som så färgstarkt skildrats i myter och litteratur.

Alltsedan biblisk tid har människor fått lära sig att varg är synonymt med ondska. Lammet står för det goda, vargen är djävulens djur. Boken beskriver varghatets djupa rötter, hur vargstammen såg ut före artonhundratalets utrotning och de fruktansvärda jaktmetoder som praktiserats i kampen mot Gråben. I ett kapitel om den globala vargen får vi läsa om vargens frammarsch i Europa, en lyckad återinplantering av varg i Yellowstone nationalpark men också vargförföljelser i Sibirien. Allt varvas med starka naturskildringar av Henrik Ekmans egna möten med varg. Dramatiken är ständigt närvarande men också ödmjukheten inför det vilda i vår natur.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Vargen : den jagade jägaren. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. BOKEN Vargen - den jagade jägaren
  Mona Westerlund, 8 september 2014

  Jag har fått hem boken Vargen - den jagade jägaren och blev glatt överraskad direkt för jag tycker det är en väldigt fin bok, alltså av hög kvalitet. Den ska jag försöka vara rädd om eftersom den är av god kvalitet, när det gäller papper, bilder, allt.
  Jag har inte hunnit läsa den ännu men har kommit en bit i den och tycker den verkar mycket bra, jag kommer säkert att lära mig mycket om varg. Jag läser en bit, gråter lite när det är sorgligt och blir glad när det är något positivt, det f... Läs hela recensionen

 2. Gav den till min man och han tyckte den var bra och...
  Lena, 7 januari 2014

  Gav den till min man och han tyckte den var bra och gav en bra bild av vargen och uppfattningen av densamma.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Henrik Ekman

 • Sten Bergman - Kamtjatka, Kurilerna, Korea och Nya Guinea

  Jens Sucksdorff, Henrik Ekman, Lena Haglund, Bertil Lintner

  Sten Bergman vår siste store forskningsresande sammanställer det mest intressanta och spännande från Sten Bergmans forskningsresor, i både text och bild. Få svenska upptäcktsresande lär ha varit med om så mycket som han. Och knappast någon har dok...