Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (4.4 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2011-09-19
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
ISBN
9789113034362
Oligarkerna : om snabba pengar och förgänglig makt i kapitalismens Ryssland (e-bok)

Oligarkerna : om snabba pengar och förgänglig makt i kapitalismens Ryssland (e-bok)

(5 röster)
E-bok (EPUB), Svenska, 2011-09-19
59
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
En dramatisk skildring av kapitalismen i Ryssland efter Sovjetunionens fall. Här beskrivs spektakulära händelser, som nittiotalets sanslösa privatiseringar, maffians storhetstid, 2000-talets statskapitalism och hur oligarkerna kunde bli så hejdlöst rika.

Oligarkerna är en dramatisk men seriös skildring av Rysslands övergång från planekonomi till marknadsekonomi. Det var en av världens mest vågade kapitalistiska experiment, som genomfördes under de första åren efter Sovjetunionens fall 1991. Då blev det möjligt för en enskild person att bygga upp en oerhörd förmögenhet, vilket samtidigt illustrerar samhällsutveckling i det nya Ryssland.

Här beskrivs två decennier fyllda av djärva privatiseringsprojekt, ödesdigra maktkamper och osannolika livsöden. Boken är full av spektakulära händelser, såsom Sovjetunionens ekonomiska konkurs, nittiotalets sanslösa privatiseringsprocess, maffians storhetsperiod, 2000-talets statskapitalism och framförallt hur oligarkerna kunde gå från ingenting till att bli så hejdlöst rika.

Bakom dessa skeenden döljs förklaringsmodeller till Sovjetunionens fall, kapitalismens styrkor och svagheter i allmänhet och inte minst förståelsen för Rysslands politiska och ekonomiska utveckling i dag, snart tjugo år efter landets födelse.

Oligarkerna skildrar, som första och enda bok på svenska, kronologiskt utvecklingen från kapitalismens inträde under den sovjetiska perestrojkan fram till Rysslands återhämtning efter finanskrisen 2010. Innehållet är ambitiöst men språket lättsamt.

Ett tjugotal av de mest tongivande oligarkerna presenteras mer ingående med beskrivningar av bakgrund och deras mest framträdande bedrifter. Boken är rikt illustrerad med ett åttiotal bilder som visar huvudpersoner och laddade händelser under tiden som skildras.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Claes Ericson

Bloggat om Oligarkerna : om snabba pengar och förgän...