Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
376
Utgivningsdatum
2013-04-10
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
178 x 110 x 25 mm
Vikt
210 g
SAB
Hc
ISBN
9789113048598
Alltings början (pocket)

Alltings början

(41 röster)  |  Läs 6 recensioner
Pocket Svenska, 2013-04-10
55
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 149 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Saga minns mycket väl hur själva födelseögonblicket såg ut. Konstigt vore det annars. Varenda gång hon fyller år visar hennes mamma filmen från förlossningen. Det ögonblick där det lilla barn som blir Saga själv krystas ut.

Sagas mamma är konstnär och radikalfeminist. Hon lär Saga att det viktigaste av allt är att bli en stark och självständig kvinna som inte behöver någon man. Kort sagt, en sådan kvinna som Sagas mamma är. Och som dotter till en sådan får man också räkna med att klara sig på egen hand. Saga har längtat efter allt som vuxenlivet innebär. Hon vill ut i staden, erövra dagen och natten.

Första steget är gymnasiet på Södra Latin, nya vänskaper, café au lait, cigaretter och klubbar. Det är Stockholm, det är 90-tal, och Saga tar sig snabbt in i de inre kretsarna. Hon och hennes kompis Pauline lär känna de rätta människorna, får ligga, festa och vara fria. Det är nu allt ska hända och alla vill ha en ung tjej. Samtidigt plågas Saga av en gnagande känsla av leda. Och känslan av att hon borde GÖRA någonting. Som 40-talisterna gjorde vid Grupp 8:s stencileringsapparater och i demonstrationerna för fri abort och dagis. De hade mål och mening. Men vad blev över till kvinnorna i nästa generation? Hur blir man Kvinna?

Ur tomheten försöker Saga vaska fram en egen karta över vilka slag som finns kvar att utkämpa. Saga har länge spanat in Victor Schantz, Stockholms vackraste man. Han är äldre, han känner alla och alla vill framför allt känna honom. De inleder ett förhållande. Eller: hon får i alla fall ligga med honom. Han befaller och hon följer. Deras relation är hemlig, destruktiv, förnedrande. Ett förhållande som står i rak motsats till allt Saga fått lära sig att hon ska vara. Till allt det hon till synes är.

I Karolina Ramqvists nya roman får vi följa en ung kvinna genom ungdomens alla stadier, från de första stegen ut ur barndomen och fram till klivet in i ett självständigt vuxenliv. Det är skrivet med nerv och klarsynthet om en generation pressad mellan uttalade och outtalade krav och en känsla av övergivenhet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Alltings början
 2. +
 3. Den vita staden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den vita staden av Karolina Ramqvist (pocket).

Köp båda 2 för 110 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Alltings början. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Alltings början
  Läsare, 11 maj 2016

  Jag upplevde inledningsvis "Alltings början" som trög och substanslös. Efter halva boken har jag dock slukats av stockholmsmiljöerna, tonårsbeskrivningarna och sommarlivets frihet.

 2. storstadsliv ur ungdomliga ögon
  kristina lindgren, 25 februari 2015

  Språket flyter på och är lättläst Hon tilltas nog mest av yngre läsare från 15 år och uppåt!.Jag tröttas dock av innehållet och egofixeringen hos huvudpersonen.

 3. Repeat
  Nikki , 8 juli 2014

  Tycker boken repeterar sig själv om och on igen. Känns som att läsa samma kapitel flera gånger. Annars är tankarna i boken super bra, precis som att vara i en tonårings huvud.

 4. En besvikelse, de första sidorna huvudpersonens...
  Susanne grapengiesser, 4 november 2013

  En besvikelse, de första sidorna huvudpersonens födelse , den moderna kvinnolitteraturen frossar i födandets smärta och glädje, det är klart, jag kände systerskapet. Men sedan, jag kommer osökt att tänka på vad min faster sa " det är inte så att flickor inte tänker, men när de tänker tänker de på pojkar," (min faster var född 1904) stämmer tydligen men mer avancerat, nu tänker de på sex, realistiskt sex. Så mycket fula ord, så ledsamma väninnor, jag slutade läsa snabbt, eldade faktiskt upp den.

 5. Toppen! Läs den - alla kvinnor, från 15 - 75 -...
  Bokmalen, 18 juni 2013

  Toppen! Läs den - alla kvinnor, från 15 - 75 - Girlpower, men ändå sant och sårbart. Därtill en underbar skildring av Sommar-Stockholm. Blev glatt överraskad och skyndade mig att köpa fler böcker av Karolina!

 6. Jag älskar den här boken. Känslan den ger, stämningen...
  Helen, 25 april 2013

  Jag älskar den här boken. Känslan den ger, stämningen den målar upp, längtan en känner, den förbjudna besattheten, det fina systerskapet.

  "Efteråt ligger vi vakna i min mors soffor med alla fönstren öppna på vid gavel och lyssnar på Nina Simones version av Just like Tom Thumb's Blues och Billie Holiday som sjunger att kärleken är som en kran som slås på och av, och ibland när man tror att den är på, baby, så är den avstängd."

Visa alla 6 recensioner

Bloggat om Alltings början