De obotliga optimisternas klubb (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
627
Utgivningsdatum
2013-05-16
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Dagmar Olsson
Originaltitel
Le club des incorrigibles optimistes
Dimensioner
178 x 110 x 40 mm
Vikt
356 g
SAB
Hce
ISBN
9789113049168

De obotliga optimisternas klubb

(42 röster)  |   Läs 5 recensioner
Pocket,  Svenska, 2013-05-16

Slutsåld

Quartier Latin i Paris i slutet av 50-talet: Den tolvårige Michel Marini bor med sin mamma Hélène, pappa Paolo, brodern Franck, systern Juliette och katten Nero i en stor våning. Michel har fått en kamera och skivspelare i födelsedagspresent och när han inte skolkar från skolan ligger han hemma på sängen och lyssnar på Elvis Presley på högsta volym.

Michel har ett tredje intresse som upptar hans tid: han är en bokslukare av stora mått. Författarna delas in i två kategorier: sådana som gör att man kommer för sent eller sådana som gör att man kommer i tid. De förra är bäst.

Ute i världen pågår kalla kriget för fullt. Ryssarna har skjutit upp den första sputniken och i Frankrike delar det algeriska inbördeskriget befolkningen i två läger: för eller emot självständighet för Algeriet. Detta krig griper högst påtagligt in i familjen Marini-Delauneys liv när sonen Franck meddelar att han blivit övertygad kommunist och tagit värvning i franska armén med det dolda syftet att övertyga andra soldater att desertera. Föräldrarnas äktenskap börjar knaka i fogarna och uppgörelserna över Francks öde avlöser varandra när Héléne kastar ur Fanck.

Michel flyr hemmet så ofta han kan till Café Balto där han spelar fotbollsspel. En dag av upptäcker han av en ren slump att det döljer sig en schack-klubb bakom ett draperi. Klubben heter De obotliga optimisternas klubb och där har en rad bisarra östeuropéer med otroliga levnadsöden funnit en fristad. Michel lär känna de olika medlemmarna: ryssen Leonid, före detta stridspilot och folkhjälte i Sovjetiska armén, ungrarna Tibor och Imre, en före detta filmstjärna och hans agent, östtysken och antinazisten Werner, polacken Pavel, revisor med kreativ bokföring som specialitet och så den mystiske och undanglidande Sacha som de andra inte riktigt tolererar.

Michels lojalitet sätts på prov. Ska han lyda mamma och betrakta Franck som avfälling eller ska han stå upp för kärleken till brodern och fadern? Med hjälp av medlemmarna i De obotliga optimisternas klubb löser han dilemmat.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av De obotliga optimisternas klubb. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastisk skildring av både dåtid och nutid!
  Birgitta Holmberg, 24 juni 2016

  Så intressant att läsa en insides skildring av vår europeiska nutidshistoria. Många olika åsikter, infallsvinklar och spännande personbeskrivningar/ öden. Läs och njut!!

 2. Måste läsas!
  Håkan, 20 januari 2016

  En fantastisk roman och en mycket läsvärd skildring av fransk och europeisk nutidshistoria skildrat från perspektivet hos en uppväxande pojke i nittonhundrafemtiotalets Frankrike

 3. Boken är lätt att leva sig in i.
  Madeleine A, 25 januari 2014

  Levde i bokens värld hela tiden när den låg på sängbordet. Den gav både skratt och gråt. Trots sina dryga 600 sidor tog den slut för fort.

 4. Trodde att jag skulle tycka om den här boken, men den...
  Bokmalen, 15 oktober 2013

  Trodde att jag skulle tycka om den här boken, men den blev mest långtråkig för mig. Egentligen inte dålig, men jag tyckte att den var alldeles för tjock och då blev det mesta bara tjatigt. Jag läste inte ens ut den då jag inte orkade fortsätta.

 5. En underbar bok, tjock men inte alltför tung. Berättar...
  Solnasnackar'n, 1 juli 2013

  En underbar bok, tjock men inte alltför tung. Berättar om intressanta människor i 50-60-talets Frankrike. En verkligt stort urval av udda personligheter får vi möta. Rekommenderas.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Jean-Michel Guenassia