Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
713
Utgivningsdatum
2014-05-23
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
180 x 110 x 45 mm
Vikt
439 g
SAB
Lz Palme, Olof
ISBN
9789113057019
Underbara dagar framför oss : en biografi över Olof Palme (pocket)

Underbara dagar framför oss : en biografi över Olof Palme

(12 röster)  |  Läs 5 recensioner
Pocket Svenska, 2014-05-23
75
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Detta är den stora, definitiva och internationellt gångbara boken om Olof Palme och hans tid. Den rör sig från tysta lägenheter på Östermalm i Stockholm till kokande metropoler i Sydostasien, från privata internatskolor till socialdemokratiska kursgårdar, från lantligt herrgårdsliv i Sörmland till sjaskiga drugstores i den amerikanska södern.

"Inget i hans liv var så vackert som det sätt han lämnade det." Så heter det om en avrättad statsman i Shakespeares drama om den skotska medeltidskungen Macbeth.

Med Olof Palme är det tvärtom. Det brutala mordet på Sveavägen i Stockholm en februarinatt för tjugofem år sedan har höljt hans liv i skugga. Vi står kvar med en blandning av nostalgiska drömmar och svarta nidbilder. Det är inte bara mordutredningen som är ouppklarad utan också vårt förhållande till Olof Palme.

Det finns inget enkelt eftermäle. Aristokraten som blev socialist. Individualisten som blev ledare för Sveriges största politiska kollektiv. Kavalleriofficeren som blev nedrustare. Klassförrädaren som var stolt över sin borgerliga familj. Litteraturälskaren som kom på kant med författarna. Amerikavännen som angrep USA:s regering. Antikommunisten som omfamnade Fidel Castro.
Vem var han egentligen, frågar vi oss oroligt. Och tror att svaret finns i något gåtfullt hemligt rum dit eftervärlden ännu inte trängt in.

Men Olof Palmes motsägelser är hans tids motsägelser. Han föddes nio år efter första världskriget och dog tre år innan Berlinmurens fall. Hans liv tillhör det korta, stormiga nittonhundratalet och han var mer delaktig i dess avgörande konflikter än någon annan svensk av sin generation.

Underbara dagar framför oss är en flödande rik berättelse om en fascinerande person och politiker, människorna omkring honom, den nation han ledde och den internationella scen han intog med kraft.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Underbara dagar framför oss : en biografi över Olof Palme. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Den sociala demokratins farbror
  Arne Nilsson, 13 april 2018

  Korka upp budgetchampagnen, pojkar: vi är bjudna en fest! En fest i form av en bok vill säga. Som slitande socialist intresserar jag mig i allt vår demokratiska ideologi bjuder. Denna gång har vi bjudits ett praktverk. Allas vår favorit sociala demokrats minister är i denna bok huvudpersonen. Jag minns än idag hur tårarna flödade den där bistra marsmorgonen när jag slog på min gamle radioapparat. Om ni yngre läsare inte förstår vad jag säger så talar jag om hur denna saktmodiga man brutalt bl... Läs hela recensionen

 2. En bok alla bör läsa
  Sven Oskar Herbert Lind, 25 februari 2015

  Olof Palme - behöver jag säga mer. Kanske den viktigaste personen i svensk politik under 1900-talet. I alla fall den mest spännande och som talare den absolut bäste. Jag är född 1950 och växte upp i en tid när politikerna var gentlemän. Bertil Ohlin, Tage Erlander, Gunnar sträng....Och så blev Palme tillsammans med Ingvar Carlsson en av "Erlanders pojkar". Boken är bra skriven. Den berättar på ett spännande sätt om Palme och hans liv. Läs den

 3. Personskildring och nutidshistoria
  Claes Lundkvist, 31 december 2014

  Intressant om släkten Palmes rötter tillbaka till 1800-talet och vilka olika vägar familjemedlemmarna gick. Olof Palmes som kanske var mer modernist, än socialist. Och mån om sin släkt och familj. Intressant om vilka diskussioner som präglade Sverige under 50-, 60-och 70-talen, då vi blev ett modernt samhälle.

 4. Läsvärd
  Ewa Karin Alsén Einarsson, 21 augusti 2014

  Intressant skildring av inrikes och utrikespolitik under 1900-talet samt Sveriges utveckling. Intressant skildring av en stor politiker, som påvisar olika sidor av denne man utan egentligt skvallervärde. Berggren har helt enkelt hållt sig till fakta och gör det riktigt bra. Oavsett om du är intresserad av Palme eller inte, så ger boken oss en möjlighet att resa genom 1900-talet på ett mycket tänkvärt sätt.

 5. Nutidshistoria
  Leif Sturesson, 13 augusti 2014

  En välskriven nutidshistoria som alla borde kunna som en grund för framtiden. Historien om Palme är
  också historien om att man inte måste vara arbetare för att omfattas av den socialdemokratiska värdegrunden

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Henrik Berggren