Nobel : den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
650
Utgivningsdatum
2019-09-18
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Wickholm, Pär (form)
Dimensioner
235 x 165 x 50 mm
Vikt
1138 g
SAB
Lz Nobel, Alfred
ISBN
9789113069395
Nobel : den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris (inbunden)

Nobel : den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris

(44 röster)  |  Läs 9 recensioner
Inbunden Svenska, 2019-09-18
259
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Augustprisbelönade författaren och journalisten Ingrid Carlberg skriver den häpnadsväckande och osannolika berättelsen om mannen bakom historiens största pris: Alfred Nobel. Mannen som blev stenrik på sprängämnen, skrev poesi i hemlighet och drömde om fred på jorden.

Med både bred pensel och precision i detaljen skildrar hon Alfred Nobel och den värld som omgav honom. Det är en levande berättelse som följer Alfred från de fattiga småbarnsåren i Stockholm genom 1800-talets Europa till stroken i San Remo 10 december 1896, genom familjebråk och kärlekssorger, framgångar och svek. Det bittra dramat om testamentet, prisernas tillkomst, blir bokens naturliga crescendo. Nobel är en myllrande familjekrönika, där Alfreds dramatiska liv också sätts i sin naturvetenskapliga, litterära och politiska kontext efter de områden han valde ut för sina priser.

Vilka var de livserfarenheter som drev Alfred Nobel att vilja testamentera sin förmögenhet till den framtida forskningen? Vad var det för verklighet han ville påverka med sitt överraskande testamente?

Ingrid Carlberg kombinerar forskarens vetenskapliga ambitionsnivå med den berättande journalistikens närvaro och nerv. Boken bygger på en rad nya och hittills okända källor. Carlberg har grävt i arkiv i fem länder och plöjt de tusentals privata breven. Det har aldrig gjorts förut. Nobel är därmed den första samlade berättelsen om bakgrunden till Nobelpriset någonsin.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Nobel : den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris
 2. +
 3. Jag vill sätta världen i rörelse : en biografi över Selma Lagerlöf

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jag vill sätta världen i rörelse : en biografi ... av Anna-Karin Palm (inbunden).

Köp båda 2 för 490 kr

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Nobel : den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Älskade den!
  Maria. D., 5 mars 2021

  Väldigt intressant och spännande läsning. Fick se en helt annan bild av Alfred Nobel. Hoppas den översätts till engelska så jag kan köpa den till alla mina vänner :-)

 2. Viktig person att läsa om
  Sussi, 26 januari 2021

  Gav bort boken i julklapp så jag vet inte, men utgår ifrån att den är läsvärd. EN man som betytt så mycket för uppmuntran av forskning, ,litteratur m m bör vi alla känna till. Fler rika personer borde dela med sig till vällovliga syften.

 3. Intressant
  Luddes mormor, 1 januari 2021

  En intressant och välskriven bok om Nobel, hans liv och samtid. Ingrid Carlberg imponerar med all fakta om hans liv.

 4. ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿
  Boel Danielsson, 19 oktober 2020

  Kan verkligen rekommendera Nobel boken! Besök gärna även Nobel museet i Karlskoga! Mycket intressant och vacker miljö! Måste upplevas gärna efter att ha läst boken!

 5. Äntligen!
  Elizabeth Wrangsjö, 21 september 2020

  Ingrid Carlberg har verkligen gjort en detaljrik och lättläst biografi om Alfred Nobel. Här kommer man uppfinnaren och "diktaren" Nobel inpå livet. Chapeau!

 6. En guldgruva av historiekunskap
  Christina Lundin, 2 september 2020

  Ingrid Carlberg redovisar ett research över Nobels familjehistoria och samtid som är så väl genomförd och välskriven och man häpnar över det oerhörda arbetet hon måste lagt ned.
  Jag har rekommenderat boken till många av mina vänner och också gett bort den som present.

 7. Bästa Nobel bibliografin
  Sberg, 5 december 2019

  Inte bara en bibliografi utan en hel historielektion om industrins utveckling från sent 1700-tal och framåt. Lätt och lagom skrivet med journalistiskt anslag. En ren läsupplevelse.

 8. Alfred Bernhard Nobel, boken är dynamit!
  B. Laurids Olund, 24 november 2019

  Inte sen jag läste dom fem böckerna av Svetlana Aleksijevitj, 2015-års Nobelpristagare i Litteratur; "Tiden Second hand", "De sista Vittnena", "Bön för Tjernobyl", "Zinkpojkar" och "Kriget har inget kvinnligt ansikte", har jag blivit så imponerad som av boken; "Nobel den gåtfulla Alfred och hans värld och hans pris", skriven och berättad av Ingrid Carlberg, vilket mästerverk och tegelsten berättad med författarens egna små guldkorn.

  Efter morgonpromenad med min hund läser jag ett kap... Läs hela recensionen

 9. Livfullt om en sammansatt person.
  Tommy Eliassom, 19 november 2019

  Carlberg lyckas med sitt journalistiska anslag ge liv åt Alfred och hans familj liksom de miljöer de verkade i.
  Avsnitten där hon beskriver sin forskningsprocess ger en extra krydda åt skildringen av Alfred Nobels sammansatta personlighet och denna dynamiska period i industrialismens barndom.
  Populärvetenskap när den är som bäst.

Visa alla 9 recensioner