Vrålstark & skiträdd : Marie Göranzon berättar om sitt liv för Stina Jofs (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
279
Utgivningsdatum
2017-09-18
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
215 x 145 x 25 mm
Vikt
450 g
SAB
Ikz Göranzon, Marie
ISBN
9789113072128
Vrålstark & skiträdd : Marie Göranzon berättar om sitt liv för Stina Jofs (inbunden)

Vrålstark & skiträdd : Marie Göranzon berättar om sitt liv för Stina Jofs

(17 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2017-09-18
79
Förboka gärna! Vi skickar boken vid reastart 25/2.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
I år är det 50 år sedan Marie Göranzon gick ut Dramatens elevskola eller Statens skola för scenisk utbildning, som den kom att byta namn till. Hon var den första kvinnan med barn som antogs. När Dramatens dåvarande chef, Ingmar Bergman, blev varse att Marie var relativt nyförlöst reagerade han med förvåning, närmast chock. Är hon? Har hon? Det är klart flickan ska in, men hur fan ska hon klara det?

Det barn som många trodde skulle bli ett hinder i Marie Göranzons framtida karriär, blev hennes räddning. Det finns något i mig som skulle kunna bära åt helvete, en känsla av att jag går mot ett stup och inte har vett att stanna. Lolo tvingade mig att ta grabbatag om livet, med tydliga uppgifter: byta blöja, mata, natta, trösta. Livet fick en riktning, på riktigt. Barnet, alla sex barn, har hållit mig från bråddjupen.

I 50 år har hennes arbetsplats, med några utflykter till privatteatrar, tv- och filmvärlden, varit Dramaten. Där hänger numera hennes porträtt. Marie Göranzon har arbetat med alla de stora regissörerna, de mäktiga kollegorna, bråkstakarna och genierna. Mött framgång, motstånd och genomlevt katastrofer.

Under åren har hon frikostigt delat med sig av sina åsikter men säger att hon borde ha hållit käften oftare .

I Vrålstark & skiträdd berättar hon öppenhjärtigt om barnen, drömmen, kärleken, rollerna, kampen och makten.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vrålstark & skiträdd : Marie Göranzon berättar om sitt liv för Stina Jofs
 2. +
 3. Skulden jag bär på : Två systrar - två världar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skulden jag bär på : Två systrar - två världar av Elisabet Höglund (inbunden).

Köp båda 2 för 268 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Vrålstark & skiträdd : Marie Göranzon berättar om sitt liv för Stina Jofs. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Rakt upp och ner
  Inger H, 20 november 2018

  Boken passade inte mig. Jag är obekväm med böcker där svordomar slentrianmässigt används ofta och helt i onödan, bara som förstärkning. Och då talar jag inte om berättigade svordomar, då någon känt stark vrede, blivit illagjord o dyl. Men Marie Göranzon är en stor skådespelare och jag förstår författarens intention att citera MG ordagrant. Det ger naturligtvis must och märg. Men ändå - mitt slutomdöme om boken blir inte högt!

 2. precis börjat på boken
  Birgitta Widsen, 8 november 2017

  jag håller på och läser den ,jag tycker den är jobbig att läsa,det är för mycket tjafs som inte gäller
  Marie Göranzon.Men den kanske blir bättre när man kommit längre in i boken

 3. En intervjubok
  EFH, 22 oktober 2017

  Boken är inte memoarer, inte ens dikterade memoarer som Tommy Berggrens "Tommy", utan en "intervjubok". Författaren Stina Jofs ställer frågor till MG och kommenterar ibland själv svaren. Det förekommer även en hel del intervjuer med personer i teatervärlden som arbetat tillsammans med MG och som nästan samstämmigt beskriver hennes fördelar. Boken är inte ointressant men den känns ändå lite ytlig även om huvudpersonen verkar uppriktig i sina svar. Dock blir svaren på frågor i en intervju inte ... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Vrålstark & skiträdd : Marie Göranzon ber...

Bokvideo