Pendeln : ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
310
Utgivningsdatum
2019-01-07
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Karin Andrae
Originaltitel
The Pendulum
Medarbetare
Wickholm, Pär (form)
Dimensioner
216 x 142 x 21 mm
Vikt
477 g
SAB
Lz Lindahl, Julie
ISBN
9789113084695
Pendeln : ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna (inbunden)

Pendeln : ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna

(19 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2019-01-07
216
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Under våren 2010 besökte Julie Lindahl i ren förtvivlan det tyska federala arkivet i Berlin. Det förflutna hade kastat sin skugga över hennes familj och förgiftat relationer och lämnat stort lidande i spåren efter sig. Lindahl var förberedd på det värsta och hennes farhågor bekräftades då hon fick reda på att hennes morföräldrar hade tillhört SS i det ockuperade Polen under andra världskriget, och att de hade flytt till Latinamerika 1960, strax före rättegången mot Adolf Eichmann. Denna upptäckt ledde till en sexårig resa genom Tyskland, Polen, Paraguay och Brasilien. Den förvandlade hennes värld och sättet som hon såg på nyckelgestalterna i den, inklusive henne själv.

I sin bok, Pendeln, låter hon läsaren följa med på en dramatisk resa genom mänskligheten. I mormor Oma som älskar fin litteratur och musik, men som inte lyckas avsvära sig sin gamla ideologi, utforskar hon den tunna gränsen mellan civilisation och barbari. Hon upplever kylan som sänker sig när den gränsen förbleknar. Under utforskningen av morföräldrarnas radikalisering till renläriga nationalsocialister vandrar hon in i det obesvarbaras domäner, frågor som kanske inte går att besvara men som trots det måste ställas: Vad är ondska, varifrån kommer den och hur växer den? I senare generationers trauman blir hon medveten om den vrångbild som skammen ger upphov till när tystnad och lögner används för att dölja krigets och folkmordets verklighet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Pendeln : ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna
 2. +
 3. Pendeln : ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Pendeln : ett barnbarn utforskar sin familjs na... av Julie Lindahl (pocket).

Köp båda 2 för 285 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Pendeln : ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Patetisk
  Hans Andre, 26 april 2020

  Om man, som jag, varit i södra Brasilien, så vet man hur det kulturella arvet fortgår till nya generationer. En fråga som man måste ställa sig : varför har man en sådan rädsla/
  fruktan att man måste lämna Europa? Fängelse är tämligen övergående, kanske man fruktar ett värre straff och i så fall varför?

 2. Barnbarn till SS personer
  Birgitta Nilsson, 12 april 2019

  Intressant beskriver livet o tankar från barnbarn till SS personer.
  Har aldrig tänkt att det finns många sådana barnbarn i Tyskland.
  Väckte många känslor

 3. Läs den!

  Sätter på kornet hur vi påverkas i generationer av vad våra förfäder upplevt o gjort. Vi har inte arvsynd men för vår egen o barn o barnbarn osv är det en vinst att se vad som hänt. Denna bok är så bra, visar smärtan i att både älska och fördöma.....

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Julie Lindahl