Testamente (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
437
Utgivningsdatum
2019-01-23
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Acedo, Sara R (form)
Dimensioner
235 x 160 x 40 mm
Vikt
758 g
SAB
Hc
ISBN
9789113086972
Testamente (inbunden)

Testamente

(37 röster)  |  Läs 9 recensioner
Inbunden Svenska, 2019-01-23
244
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Nominerad till Augustpriset 2019!

"Hon är så bra att jag blir vansinnig." Expressen

"Jag är fullkomligt uppslukad ända från start, för Wähä kan verkligen skriva." Dagens Nyheter

Är man ansvarig för sin familjs synder? Kan man egentligen göra något för att förändra historien? Kan man kanske skriva om den? Det är frågor Nina Wähä ställer i sin roman Testamente.

I Testamente möter vi Annie, som när hon blir gravid motvilligt åker hem till platsen där hon växte upp. Bondgården ligger i Tornedalen, med sitt eget språk, sitt eget meänkieli. Inte svenska, inte finska, något tredje. Ingen blir särskilt glad över att se henne.

Det här är nämligen en familj där en stor hemlighet ständigt hänger över dem. Två föräldrar och tolv barn, fjorton beroende på hur man räknar, som aldrig kommit överens.

Testemente är en familjeroman som inte liknar något annat. Lite som om Thomas Vinterbergs film Festen släppts ner i ett Jonathan Safran Foerskt universum.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Testamente. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Mycket bra bok
  Inbiten läsare, 8 maj 2020

  En synnerligen välskriven bok om en stor familj där alla medlemmar är mer eller mindre udda. Svår att lägga ifrån sig. Väldigt bra skildringar av situationen i Karelen under kriget samt skildringen av fattigdom, umbäranden, Laestadianism och isolering.

 2. Sträckläsning på hög nivå
  Agnes, 17 januari 2020

  Den här boken rekommenderar jag till alla. Vi befinner oss på landsbygden i Finland , mamma, pappa, en stor mängd barn i varierande åldrar, som knappt går att hålla reda namnen på. En del flyttade därifrån så fort de kunde, men kommer hem med jämna mellanrum. Bastun är uppvärmd. Dit går man för att rensa både kropp och hjärna. Korna ska mjölkas tidigt på morgonen. Det händer mycket hela tiden. Både roligt och tråkigt. Mycket intressant läsning om en finsk uppväxt , och som jag uppfattat det i rena ödemarken, i en mycket speciell familj.

 3. Arv och lögner
  Anna Birgitta (Dalarna), 30 december 2019

  Väldigt intressant men lite rörig ibland. Svårt att hänga med i alla svängar men då var det bara att bläddra tillbaka några sidor. Jag fångades av intrigen och fascinerades över hur många olika samhällen det som ryms inom ett ganska litet område.

 4. Ett stycke finsk historia.
  Monica Karlsson, 26 december 2019

  Mycket intressant och lättillgänglig bok. Full med historia och intressant beskrivning av miljöerna och de olika personernas karaktärer. Handlingen tilldrar sig före och efter andra världskriget. Familj som består av modern Siri född i dåtida finska Karelen,gift med Pentti som är född och uppvuxen i det mörka dystra laestadianska Tornedalen och så deras 15 barn olika barn. Jättebra gedigen bok.

 5. Jag vill ha mer!
  MARIANNE ALSTERMARK, 1 november 2019

  Snälla Nina Wähä, berätta mer. Hur gick det för alla, och hur har det gått med deras barn och kusiner? När man läser lär man verkligen känna alla personer, och man vill inte sluta läsa.

 6. Det finska arvet

  Eftersom jag till en del, (min farfar) har mina rötter i Finland var det för mig intressant att läsa boken. Genom att följa människornas olika öden kunde jag fördjupa mina känslor och kunskap om hur det "urfinska" vuxit fram. Jag upplever att författaren fått fram personernas sätt att vara och tänka och på olika sätt möta den värld de lever i. Den detaljerade beskrivningen av naturen m.m. var för mig ibland lite för mångordig. Det hela blev dock för mig en härlig läsupplevelse.

 7. Hej
  marie olsson, 18 juni 2019

  Det bästa jag läst på länge. Så intressant och grymt bra skriven. En författare jag gärna vill läsa mer av.

 8. Årets skönletterära bok?
  Owe Ivarsson, 1 maj 2019

  Missa inte denna fantastiska och mycket underhållande familjehistoria, skriven med en enorm berättarglädje! Jag tror inte att den liknar någonting annat som jag läst. Berättelsen flödar med en blandning av humor och vemod.

 9. Bladvändare
  Karl-Gustav Höglund, 16 april 2019

  Mycket bra, den bästa bok jag läst på länge. Författaren skildrar olika människoöden på ett mycket trovärdigt och realistiskt sätt. Mycket välskriven, Rekommenderas.

Visa alla 9 recensioner

Fler böcker av Nina Wähä