Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Neapelkvartetten (del 1)
Antal sidor
335
Utgivningsdatum
2018-11-14
Upplaga
2
Förlag
Norstedts
Översättare
Johanna Hedenberg
Originaltitel
L'amica geniale
Medarbetare
Sokcic, Miroslav (form)
Dimensioner
178 x 110 x 20 mm
Vikt
181 g
SAB
Hce
ISBN
9789113096575
Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår (pocket)

Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår

(10 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket Svenska, 2018-11-14
63
Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
I en hyreskasern nära landsvägen i femtiotalets Neapel växer de båda flickorna Elena Greco och Lila Cerrullo upp och blir vänner för livet. Det är efterkrigstid, nödår och våldet präglar fortfarande Italien i form av lönnmord och godtyckliga avrättningar. Lila är den självklara ledaren, den snabbfotade, den våghalsiga, den kvicktänka och den elaka. Det är också Lila som slår Elena ur brädet som skolans bästa elev, hon har lärt sig läsa själv och kommer etta på alla prov. Skolgången utgör ett löfte om en bättre framtid för dem båda, men Lila, dotter till skomakaren Fernando och hans hustru som båda är analfabeter, är den som tvingas ge upp studierna medan Elenas far, som är vaktmästare i stadshuset, ser till att dottern får fortsätta att gå i skolan.

Lila gifts i stället bort vid 16 års ålder med Stefano Carracci, son till den mördade maffiabossen, Stefano som driver familjen Carraccis livsmedelsbutik med framgång i kvarteret. Elena, däremot, fortsätter sin utbildning, och drömmer om att skriva. Båda flickorna känner sig i hemlighet dragna till Nino Sarratore utan att de avslöjar något för varandra och blir därmed varandras rivaler. Nino växer också upp i hyreskasernen och är son till järnvägsarbetaren och poeten Donato Sarratore som en gång förfört änkan Melina Cappuccio men övergett henne varpå hon försökt ta sitt liv. Nino är studiebegåvad, men utan mål i livet eftersom han hatar sin far. Nino kommer så småningom att spela en avgörande roll i båda flickornas liv.

Elena Ferrantes storslagna romanepos i fyra delar om Lila och Elena tar sin början när de båda kvinnorna hunnit bli sextiosex år och Lila försvunnit spårlöst. Lilas son Rino tror att hans mor gömmer sig hos Elena, som nu är bosatt i Norditalien och en etablerad akademiker, men Elena och Lila har inte haft kontakt med varandra på ett tag. I ett slags desperat försök att nå Lila, börjar Elena skriva romanen om deras gemensamma uppväxt och liv, för att på så sätt rädda Lila undan glömskan och i hopp om att få möta henne igen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår
  2. +
  3. Hennes nya namn. Bok 2, Ungdomsår

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hennes nya namn. Bok 2, Ungdomsår av Elena Ferrante (pocket).

Köp båda 2 för 122 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Skapar en Italienlängtan
    Bokdjungeln , 5 augusti 2019

    Några år senare än andra har jag nu äntligen läst den första delen av författarpseudonymen Elena Ferrantes kvartett om Elena och Lila. Jag kan inte förstå hur jag inte har kunnat läsa denna bok tidigare!Men nu är jag med i matchen och förstår vad alla pratar om, den är riktigt bra! Boken skapar verkligen en Italienlängtan och man kan se Neapel framför sig. Jag var lite orolig i början att det skulle vara för många personer att hålla reda på men när man väl kommit in i boken faller de alla pla... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom o...