Jag lämnar ekorrhjulet : ett liv utan lönearbete (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
179
Utgivningsdatum
2020-07-31
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Karlsson, Terése (form)
Dimensioner
178 x 110 x 14 mm
Vikt
109 g
SAB
Qci,Dokb
ISBN
9789113096766
Jag lämnar ekorrhjulet : ett liv utan lönearbete (pocket)

Jag lämnar ekorrhjulet : ett liv utan lönearbete

Pocket Svenska, 2020-07-31
59
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Åsa Axelsson, gymnasielärare med en halvt fungerande tunga och med utmattningssyndrom och en halv doktorsavhandling i bagaget får en helgalen idé: att leva som homemaker (arbeta åt sig själv i sitt eget hem) under ett år. Med start sommaren 2016 skriver Åsa ner sina iakttagelser om livet utan lönearbete, ett liv som visar sig bli betydligt roligare, friskare och rikare än hon någonsin trott möjligt.

Den röda tråden genom berättelsen är familjens ekonomi. Vad ska de spara in på för att kunna leva på en inkomst? Exakt hur mycket sparar de på varje livsstilsförändring? Matematiska uträkningar varvas med vardagsnära dialoger mellan familjemedlemmarna, eller mellan Åsa och den perplexa omgivningen som börjar oroa sig över hennes personlighetsförändring. I vårt stressade samhälle är det ju lite suspekt att "välja hemmafrulivet".

Hållplatserna på resan mot en enklare livsstil blir flera konkreta spartips. Däremellan besöker Åsa gamla och nya platser. I Hushållslexikonet från 1950 får hon lära sig att göra upp en "hemmets årsplan". Husmorshandböckerna från 1910-talet beskriver vikten av en "hvilodag" i veckan och en sommar utan att-göra-listor. En avstickare till 70-talet, där Åsa jämför sin mammas arbetsvillkor som lärare med sina, vilket ger perspektiv på vad som är rimligt att kräva av sig själv. Under resans gång finner Åsa så sakteligen balans mellan vila och aktivitet. Balans mellan andras krav och sina egna behov. Balans mellan hennes mans fritidskonto och hennes eget. Även på bankkontot råder märkligt nog balans. Åsa konstaterar att hennes lönearbete tidigare tycks ha skapat utgifter för familjen, inte sparat.

Den här boken är roande, informativ och tankeväckande. Den är också provocerande - varför ska man inte jobba? Den presenterar ett alternativ till de vanliga svenska lösningarna (färdiga matkassar, antidepressiv medicin och skilsmässa) som bot på överbelastning och otillfredsställelse i vardagen. En bok för alla som går omkring med en konstant känsla av att något är fel trots att vi har "allt".
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Jag lämnar ekorrhjulet : ett liv utan lönearbete
  2. +
  3. Allt jag fått lära mig

De som köpt den här boken har ofta också köpt Allt jag fått lära mig av Tara Westover (pocket).

Köp båda 2 för 118 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Jag lämnar ekorrhjulet : ett liv utan lön...