Jag har torkat nog många golv : en biografi om Maja Ekelöf (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
454
Utgivningsdatum
2022-04-13
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Wilsson, Eva (form)
Dimensioner
218 x 150 x 33 mm
Vikt
620 g
SAB
Gcz Ekelöf, Maja
ISBN
9789113115474

Jag har torkat nog många golv : en biografi om Maja Ekelöf

(6 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2022-04-13
248
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor

VINNARE AV AUGUSTPRISET 2022!

"En jävla skurhink!"

1970 vinner en okänd 52-årig städerska Rabén & Sjögrens stora romantävling med Rapport från en skurhink, en dagbok från en hård låglönevardag. Maja Ekelöf får komma till Stockholm och ta emot priset från den tidens stora: Astrid Lindgren, Lars Gyllensten och Alva Myrdal. Över en natt har städerskan och fembarnsmamman från Karlskoga blivit en rikskändis. Plötsligt är hon en del av Sveriges politiskt engagerade kulturetablissemang. Alla vill ha med henne: Grupp 8, FNL, KFML(r), hon valkampanjar med Sven Wollter och Fred Åkerström och åker på kurser i DDR.

Men berättelsen om Maja Ekelöf är inte bara en framgångssaga. Hon ser igenom omgivningens välvilliga men nedlåtande attityder, hur hon blir ett slags maskot för de vänsterintellektuella, och mot slutet av sitt liv blir hon alltmer desillusionerad.

Jag har torkat nog många golv är en berättelse om en enastående kvinna, ett dokument över det politiskt präglade 1970-talets kulturliv, och en angelägen påminnelse om hur samhället fortfarande ser på kvinnor med låglöneyrken. För alla framsteg, all utveckling till trots - hur kommer det sig att så många lågavlönade kvinnor fått det sämre och inte bättre? Vad skulle Maja Ekelöf ha svarat på det?
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Jag har torkat nog många golv : en biografi om Maja Ekelöf
 2. +
 3. Karl Gerhard : estradör och provokatör

De som köpt den här boken har ofta också köpt Karl Gerhard : estradör och provokatör av Kalle Lind (inbunden).

Köp båda 2 för 525 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Jag har torkat nog många golv : en biografi om Maja Ekelöf. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Jag har torkat
  Kerstin Olsson, 15 mars 2023

  Läste Majas självskrivna bok från 70 talet. Men tyvärr slängde jag bort den boken. Skulle önska få läsa den igen.

 2. Så bra.
  Mr Pike, 14 februari 2023

  En överraskande bra bok. Köp den och läs den. Biografin är en god spegel av ett blott till delar försvunnet Sverige. Klassamhället består och är värre än någonsin och städjobben är inte ett dugg bättre än på Maja Ekelöfs tid. Välfärden som rämnat totalt i alla privatiseringar, korruption och mygel jämförs med den hjälp ändå Maja kunde få på 60- och 70-talen. Det stödet och hjälpen finns inte längre i förfallna Sverige. Så bedrövligt och sorgligt.

 3. Viktig och mycket läsvärd bok
  Thony Glans, 16 maj 2022

  Minns så väl debatten som infann sig efter Maja Ekelöf bok 1970. Detta är en mycket ingående biografi över hennes prestation, att orka med att både fostra fem barn och engagera sig i världens orättvisor. Denna bok är mycket personligt hållen och värd att bli spridd och diskuterad. Rekommenderas varmt.

Visa alla 3 recensioner