Åren (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
279
Utgivningsdatum
2022-10-24
Upplaga
2
Förlag
Norstedts
Översättare
Maria Björkman
Originaltitel
Les années
Medarbetare
Acedo, Sara R. (form)
Dimensioner
217 x 145 x 23 mm
Vikt
428 g
SAB
Hce
ISBN
9789113129655
Åren (inbunden)

Åren

(15 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2022-10-24
259
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
2022 års Nobelpristagare i litteratur!

Åren är en berättelse om tiden mellan 1941 till 2006, från författaren Annie Ernaux uppväxt i en arbetarklassfamilj i Normandie, via katolsk privatskola, till tiden som lärare i litteratur i Paris, förortslivet, de två sönerna och slutligen skilsmässan. Men det är inte en genomsnittlig självbiografi, utan ett slags egensinnigt kollektivt minne. Ernaux uppfinner en ny stil som är subjektiv och opersonlig, privat och allmän, och en ny genre - den kollektiva självbiografin - för att på så sätt fånga tidens gång.

Ernaux behandlar teman som den katolska prydhetens kollaps, sekulariseringens framfart, p-pillret, abortfriheten och kvinnans frigörelse. Ett annat viktigt tema är hur vi lämnat skammen bakom oss och gått in i ett allt extremare konsumtionssamhälle.

Vi kan läsa Annie Ernaux oslagbart träffsäkra essä över samtiden, efterkrigstidens Europa, närmast som ett lackmuspapper över var vi befinner oss idag: i en tid av klasskillnader, populism, sönderfallande landsbygd och alienering. Åren har jämförts med Marcel Prousts stora minnesarbete På spaning efter den tid som flytt, men ur ett folkligt, kvinnligt och samtida perspektiv.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Åren
 2. +
 3. Min far & Kvinnan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Min far & Kvinnan av Annie Ernaux (inbunden).

Köp båda 2 för 508 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Åren. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ett kollage av liv och tid
  Hjortronhyllan, 12 maj 2023

  Jag är helt golvad av denna mästerliga och kollektiva minnesskildring av popkultur, fraser, annonser, privata minnen och offentliga händelser. Alla noggrant ordnade för att skapa en unik helhet. Ernauxs skrivstil är subjektiv och ibland drömmande, samtidigt skickligt medryckande i sin beskrivning av den sociala förändringen och om hur värderingar och sätt att leva ändras över åren på ett oförutsägbart sätt.

  "Rädda någonting från tiden där man aldrig mer kommer att vara."

  De... Läs hela recensionen

 2. Annorlunda
  Ann-Sofi , 27 mars 2023

  Ett annorlunda sätt att berätta. Inledningen tyckte jag var lite jobbig och svår att få någon riktig mening i, men när hon började berätta "från början" blev det bättre och efterhand "rann" berättelsen bara på och jag hade svårt att släppa den. Läser gärna fler av hennes böcker!

 3. Bara konstig
  Agge, 18 december 2022

  Mycket konstigt att hon fått Nobelpriset.
  Ett obehagligt skämt (?) om den stickande höggravida kvinnan som knaprar medicin (neurosedyn) och som inte verkar bry sig om risken för barnet då hon svarar att hon inte kan sticka ärmar, bara fram- och bakstycken. Där slutade jag läsa. Fullständigt obegripligt och obehagligt.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Annie Ernaux