Psykologi och alkemi (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Valda skrifter av C G Jung
Antal sidor
640
Utgivningsdatum
1999-09-01
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur
SAB
Doc
ISBN
9789127057814
Psykologi och alkemi (inbunden)

Psykologi och alkemi

Inbunden Svenska, 1999-09-01

Slutsåld

"Alkemisternas erfarenheter var mina erfarenheter, och deras värld var i viss mening också min värld" - så uttrycker sig C G Jung när han i sin självbiografi summerar sitt liv och gärning. I "guldmakeriets" konst fann Jung en historisk motsvarighet till sina egna teorier om det omedvetna. Alkemisten projicerade sitt okända själsliga djup i de kemiska experimenten. Metallernas förädling var synonymt med att finna "sitt inre guld", det vill säga mognad och insikt.

Detta är den sjunde volymen i serien Valda skrifter av C G Jung, och det första kompletta verket av Jung som presenteras. Boken består av tre delar av vilka den första undersöker en drömserie uitifrån mandalasymbolik. Drömmarna skildrar en människas individuationsväg och visar en slående överensstämmelse mellan drömmens och alkemins bilder. Den andra och tredje delen undersöker alkemins religionshistoriska sammanhang och betydelse och beskriver bland annat dess förhållande till kristendomen.

Psykologi och alkemi innehåller ett rikt bildmaterial som åskådliggör alkemins mångbottnade symbolspråk. I dessa bilder gestaltas vägen till den förening av motsatser som enligt Jung är nödvändig för varje individs självblivande.

Översättning Dorothee Sporrong
Den schweiziske psykiatern Carl Gustav Jung (1875-1961) samarbetade i flera år med Sigmund Freud men grundade sedan den analytiska psykologin, som på väsentliga punkter skiljer sig från Freuds psykoanalays och som fått många efterföljare.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av C G Jung