Slutsåld
Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en behandlingsform som tilldrar sig ett allt större intresse. Metodens syfte är att förändra människors beteende i vid mening. I den svenska beteendeterapeutiska föreningens definition av KBT framhålls att tonvikten ligger på samspelet mellan individen och omgivningen, här och nu.
Denna bok visar hur KBT kan tillämpas vid en rad olika psykiatriska tillstånd. Boken inleds med en genomgång av den teoretiska bakgrunden till kognitiv beteendeterapi generellt, med speciellt fokus på utvecklingen av KBT, samt en utförlig genomgång av beteendeanalys det instrument som ligger till grund för KBT:s arbetssätt.
De psykiatriska tillstånd som sedan tas upp ur ett KBT-perspektiv är: paniksyndrom, specifik fobi, social fobi, ångestsyndrom, posttraumatisk stresstörning, depression och bipolär störning, schizofreni, ätstörningar, sömnstörningar, borderline personlighetsstörning, självskadande beteende samt alkohol-, drog- och spelberoende.
De olika tillstånden ges en beskrivning utifrån gällande diagnostiska kriterier, därefter visas hur KBT-modellen och beteendeanalysen kan se ut för respektive tillstånd. Olika behandlingsvägar beskrivs samt hur behandlingsresultaten kan vidmakthållas. Flertalet beskrivningar har också konkreta fallvinjetter.
Boken avslutas med en genomgång av det empiriska stödet för KBT vid de olika tillstånden.
Boken är avsedd som kursbok för all grundutbildning inom psykoterapi med KBT-inriktning. Den kan också fungera som stöd för professionellt verksamma terapeuter.