Tärningsspelaren (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
339
Utgivningsdatum
2008-05-01
Upplaga
2
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Ingrid Söderberg-Reeves
Originaltitel
The dice man
Dimensioner
180 x 110 x 20 mm
Vikt
180 g
SAB
Hce
ISBN
9789127117785
Tärningsspelaren (pocket)

Tärningsspelaren

(17 röster)  |  Läs 4 recensioner
Pocket Svenska, 2008-05-01
49
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
"Blir det en etta går jag en trappa ner och våldtar Arlene" Så börjar Luke Rhineharts liv med tärningen. Efter hand låter Luke mer och mer av sitt liv styras av den lilla kuben. Under en fest antar han sex olika personligheter: saktmodig Jesus, uppriktig tärningsspelare, hämningslös sexdåre, stum idiot, pretentiös konstnär och vänsterradikal. Rhineharts bok om mannen som fullt ut låter sitt liv styras av tärningens - slumpens tal - har blivit kult.

Han lever ett till synes mycket gott liv, med hustru, två barn och egen praktik på Manhattan. Men ledan börjar smyga sig på, och efter en misslyckad pokerkväll faller blicken på en tärning, han tar upp den i handen och tänker: Varför inte hädanefter låta varje steg bestämmas av ett kast? Kort därefter börjar han på allvar leva sitt tärningsliv, och så växer denna självbiografiska berättelse fram - en berättelse som kan upplevas som mycket underhållande, skamlöst sexig och våldsamt rolig men också som oerhört kuslig. Någon kanske uppfattar Tärningsspelaren som pornografisk, andra upplever den som en revolutionerande roman, starkt ifrågasättande vedertagen uppfattning om rätt och orätt. Den amerikanska romanen Tärningsspelaren är en bok som nått kultstatus över hela världen. På svenska utkom den första gången 1973 och har sedan dess tryckts om i ett antal upplagor.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Tärningsspelaren. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Orkade inte
  Marina Nyman, 22 april 2014

  Avbröt läsningen, när jag kommit halvvägs. Urtråkig och tjatig för att fånga mitt intresse. Blev rekommenderad boken, men den föll definitivt inte i min smak.

 2. En skojig bok som vänder lite på perspektivet hur...
  Hans Morling, 3 december 2013

  En skojig bok som vänder lite på perspektivet hur beslutsfattande skall göras. Det blir som det sätt som skedde när man lät schimpansen Ola måla tavlor eller kasta pil vad gäller att välja vilka aktier man skall välja att köpa.

 3. Först tror man att allt är på låtsas, för det verkar...
  Sara Gommel (Värmdö), 7 maj 2013

  Först tror man att allt är på låtsas, för det verkar alldeles för sjukt för att kunna hänt i verkligheten. Luke Rhinehart (som är ett pseudonym) chockerar alla med sin biografi om sjuttiotalets samhällssyn på normer och psykoanalys. Han byter personlighet, han blir kriminell, han förstör för sina vänner, han ger upp allt han äger och har (mm) - allt på grund av vad tärningen säger åt honom att göra. I slutet i boken förstår man i kontext att även innehållet i självbiografin är ett tärningsbes... Läs hela recensionen

 4. Annorlunda och hysteriskt rolig
  Mikael, 29 december 2010

  Tärningspelaren handlar om en psykiatriker som en dag får för sig att fatta alla sina beslut efter tärningskast, där utslagen representeras av olika förutbestämda alternativ, detta får ju självklart katastrofala följder för hans omgivning och han själv, t.ex. börjar han fatta beslut med hjälp av tärningen om hur han ska behandla sina patienter.

  Läs den, skratta, få ångest, bli förbannad, reflektera och sen skratta igen, rekommenderas starkt.

Visa alla 4 recensioner

Bloggat om Tärningsspelaren