Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
207
Utgivningsdatum
2015-11-06
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Medarbetare
Albihn, Lena (red.) / Stegfors, Cina (form)
Illustratör/Fotograf
Airi Iliste
Dimensioner
210 x 150 x 15 mm
Vikt
365 g
SAB
Do,Vlada
ISBN
9789127141711

Motiverande samtal vid autism och adhd

(17 röster)  |  Läs 5 recensioner
Häftad,  Svenska, 2015-11-06
324
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Personer med autism och adhd har ett annorlunda sätt att uppmärksamma och bearbeta information. Det är därför viktigt att vi som i vår yrkesroll möter dessa personer kan göra samtalen begripliga och relevanta. Vi behöver fånga upp personens styrkor, navigera runt svårigheter och fungera som sammanhangsförklarare.

Här beskrivs två metoder som tillsammans ger goda förutsättningar för meningsfulla möten: Motiverande samtal (MI) betonar klientens rätt till självbestämmande och väcker samtidigt lust till förändring. Tydliggörande pedagogik gör det som sker omkring oss begripligt och hanterbart. Med många exempel och dialoger får du här vägledning i hur dessa samtalsverktyg kan användas och vävas ihop. Författarna beskriver också funktionsskillnader vid autism och adhd, samt vilka anpassningar du behöver göra i samtalen.

Denna handfasta samtalsguide är skriven för bland andra socionomer, skötare, personliga ombud, behandlingsassistenter, boendestödjare, handläggare, lärare, psykologer och läkare. De metoder som beskrivs kan med fördel användas vid rådgivning, stöd i vardagen, i skolan, utredningar och behandling."En bok som handlar om samtal bör rikta ljuset mot den egna personen: -Vad kan jag göra för att tydliggöra och skapa tillit med mitt sätt att kommunicera? Denna bok gör just det. Många tydliga exempel ger förståelse för hur vi kan skapa bättre förutsättningar för stödjande och motiverande samtal. En bok för alla som i sitt arbete möter personer med funktionsskillnader."
-Ulrika Aspeflo Logoped, verksam vid Utvecklings- och stödenheten i Härryda kommun samt som föreläsare, kursledare och handledare inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

"En bok som verkligen saknats! Den ger läsaren ökad begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet i samtal och möten. Beskrivningar av funktionsskillnader och vad det får för konsekvenser ökar förståelse för varför vi behöver anpassa våra samtal. Boken ger också många konkreta tips på hur vi kan göra dessa anpassningar. Läs den och framför allt: praktisera innehållet!"
-Nåkkve Balldin Socionom med vidareutbildning i lösningsfokuserat arbete och motiverande samtal, verksam som handledare, föreläsare och utbildare inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Det är inte alltid så att "samma språk" talas av personer med autism eller adhd och andra; vi tenderar att prata förbi varandra, missuppfatta och känna oss ömsesidigt missförstådda. Motiverande samtal vid autism och adhd är en föredömligt pedagogisk handbok som överbryggar språkförbistringen och bjuder på sammanhangsförståelse.

Susanne Bejerot Psykiater, professor vid Örebro universitet
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Motiverande samtal vid autism och adhd
 2. +
 3. Andra sätt att nå fram : Vardagskommunikation med tydliggörande pedagogik

De som köpt den här boken har ofta också köpt Andra sätt att nå fram : Vardagskommunikation m... av Louise Ardoris (inbunden).

Köp båda 2 för 714 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Motiverande samtal vid autism och adhd. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Lättförståeligt
  Charlotta Lindmark, 13 december 2023

  När man är nybörjare behöver man ha det förklarat enkelt och från början. Den här kommer att finnas kvar som handbok för framtida bruk när jag tagit mig igenom den lite i taget.

 2. Informativ och lätt att förstå på samma gång
  Lisa Lindqvist, 27 januari 2016

  Jag skulle varmt rekommendera denna bok till alla som i sin yrkesroll, men även till vardags, möter personer med neuropsykiatriska funktionsskillnader i syfte att stötta och hjälpa för att personenska uppnå en förändring. Boken innehåller konkreta tips och exempel som som gör det enkelt att få grepp om tillvägagångssättet för att omsätta denna mi-metod i praktiken.

  Jag vill verkligen tacka författarna för att ni har engagerat er i denna målgrupp och så framgångsrikt anpassat mi-met... Läs hela recensionen

 3. Recension
  Sara Bergqvist, 27 januari 2016

  Detta är en bok som jag kommer att återkomma till många gånger. Boken har ett bra pedagogiskt upplägg och innehållet är lätt att ta till sig. Jag kan varmt rekommendera denna bok till personer som är nyfikna på att lära sig mer om samtal, motiverande samtal och som vill ha fler redskap att använda i samtal med personer som har neuropsykiatriska diagnoser.

  I mitt arbete samtalar jag ofta med personer som har autism eller andra närliggande diagnoser. Med hjälp av författarnas reflekte... Läs hela recensionen

 4. -
  Ida-Maria Forsell, 26 januari 2016

  En mycket bra bok som tar upp hur både motiverande samtal och tydliggörande pedagogik kan användas som verktyg vid samtal med klienter som har autism, adhd och närliggande funktionsskillnader. Boken är lättförståelig och blandas med många bra exempel som tydliggör hur dessa samtalsverktyg kan användas i praktiken. Ett plus för reflektionsfrågorna i boken som ger läsaren möjlighet att reflektera över hur samtalsverktygen kan användas i praktiken och i just den verksamheten man jobbar i.

 5. Ett bra verktyg skrivet på ett mycket tydligt sätt
  Charlotta Saras Skarphagen, 14 januari 2016

  Jag tycker att boken är skriven på ett mycket bra och lättförståeligt sätt och man kan ha stor glädje av den oavsett om man är förälder/anhörig eller personal inom området. Den tar också upp något som många förbiser nämligen det att alla med autism och ADHD inte talar samma språk och att det viktiga är att jag är medveten om hur jag själv ska göra för att skapa en tydlig kommunikation. Boken innehåller också många konkreta tips på hur man kan anpassa samtalen. Detta är en bok som jag kommer a... Läs hela recensionen

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av författarna