Brandvakten (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
252
Utgivningsdatum
2017-08-10
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
216 x 144 x 23 mm
Vikt
505 g
SAB
Qf
ISBN
9789127149878
Brandvakten (inbunden)

Brandvakten

(14 röster)  |  Läs 6 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2017-08-10
219

Just nu 10% rabatt på allt! Använd kod SEP23

Gäller t.o.m. 28 september 2023. Villkor

 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
"En av årets viktigaste böcker."
Göran Greider, Expressen

"En journalistisk noggrannhet som imponerar."
Po Tidholm, Aftonbladet

Sommaren 2014 växte några gnistor till Sveriges största brand på hundratals år. En yta mer än tre gånger Stockholm ödelades. Priset: en miljard kronor eller mer, många skadade, ett dödsfall. Ett tusental tvingades fly. En av dem var Sven Olov Karlsson. Efteråt försökte han utforska om mer än bara hetta och vind orsakat katastrofen. Han fann två berättelser: en aktuell om ekonomiska nedskärningar och globala klimatförändringar. Och en tidlös om hur människans eldar genom årtusendena skövlat allt mer av världens natur.

Brandvakten porträtterar också kvinnor och män som lever och arbetar med skogen, och som fick kämpa dag och natt för att rädda sig själva och varandra.

Sven Olov Karlsson är författare, kritiker och journalist. Han romandebuterade med Italienaren (2003), och har sedan dess givit ut ytterligare tre prosaböcker, senast novellsamlingen Västmanland, nominerad till bland annat Tidningen Vi:s litteraturpris.

"Jag blev tvungen att skjuta upp läsandet av 'Brandvakten' i flera dagar på grund av Anna Kinberg Batras avgång. Det borde ha varit tvärtom: Moderatkrisen borde ha skjutits upp för en bok som är så mycket viktigare än det mesta av det som just nu plågar svensk politik. Sven Olov Karlsson ilska över en nedrustad räddningstjänst och ett försämrat brandförsvar väger tyngre än bråken om försvarsanslagen; det här landet kommer att hotas mer av skogsbränder än av ryssar.
Skogsbränder är ett växande globalt problem. Klimatförändringarna har förlängt den så kallade brandrisksäsongen - samtidigt som samma klimatförändringar accelereras av de enorma mängder koldioxid som skogsbränderna spyr ut i atmosfären. Granveden smäller till i kaminen medan jag skriver det här om en av årets viktigaste böcker."
Göran Greider, Expressen

"Jag säger det direkt, detta är en utomordentligt bra bok, även viktig, den är välskriven, språket lätt och elegant, den bygger på mycket ingående och långvarig research, inte minst många intervjuer. Den är dessutom spännande som en thriller, efter morgonens hundpromenad blev jag kvar i läsfåtöljen till dess jag kunde slå ihop boken genomläst."
Göran Kastlund, Dala-Demokraten

"Karlsson ger i Brandvakten en mycket bra beskrivning av brandens förlopp och av hur .änniskor och djur- och naturliv drabbades. Han lyckas utmärkt med att dels skildra hur hans familj och vänner påverkades, dels att sätta in dessa händelser i ett större sammanhang med många uppgifter som inte varit allmänt kända. Hans initierade kommentarer från händelsernas centrum ger en målande beskrivning av dramatiken och av till exempel brister inom brandförsvaret. Läsaren får dessutom många intressanta och kunniga internationella utblickar vad gäller olika aspekter inom miljöområdet. Denna välskrivna och genomarbetade bok skapar läslust, är lättläst och vänder sig till en mycket bred grupp av läsare."
BTJ
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Brandvakten
 2. +
 3. Tills alla dör

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tills alla dör av Diamant Salihu (pocket).

Köp båda 2 för 298 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Brandvakten. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Intressant
  Tord Turesson, 26 oktober 2018

  Boken ger en ordentlig bil av händelseförloppet och man mär ker idag att branden har gett insikter om hur man skall aggera i framtiden. Läste boken innan vi gjorde en resa till området och då var jag förberedd till en liten del.

 2. Viktigt och vackert
  T, 15 januari 2018

  Denna bok måste läsas, av miljö- och samhällsintresserade. Personligt skriven, poetiskt och ändå vasst. Förstår att den nominerades till Augustpriset.

 3. Den stora branden
  Ulf Abrahamsson, 1 januari 2018

  En spännande läsning om en stor katastrof i Sverige som förhoppningsfullt aldrig kommer att upprepas.
  Den detaljerade beskrivningen av enskilda händelser berör verkligen.

 4. en bok som sätter känslor i brand
  Bo Eriksson, 23 november 2017

  Brandvakten 'är spännande som en deckare av högsta klass.Den är även färgad av en entusiasts syn på
  vår stora nationaltillgång vår skogJag
  har läst den och gillat den.Jag planerar att läsa om den inom kort.
  När man har läst den vet man mycket mera om skogen,man blir vän med skogen på ett nytt sätt.Det är
  som att återfinna en god vän ifrån barndomen.
  Bo Eriksson Bokentusiast

 5. Branden i Västmanland väl dokumenterad
  Ewa A i Umeå, 7 november 2017

  En mycket intressant och bred redogörelse för allt som branden omfattade. Räddningstjänstens brister och orsaker,hindren för att säga ja till de italienska vattenbombarna, skogsbruket som det organiseras i dag,men också alla insatser av boende i området och alla privatpersoner som anslöt, författaren skriver med värme om dessa.Underbara berättelser om resurspersoner i området. Eldstormen är mycket spännande återgiven. Samhällskritik när den är som bäst. Tips: Ett manus, en teateruppsättning f... Läs hela recensionen

 6. Mycket bra bok
  Kattälskare, 20 september 2017

  En väldigt bra bok, som trots sitt tragiska ämne är spännande och medryckande skriven. Sträckläste den. Oerhört intressant att få inblick i och följa ett av de större räddningspådraget vi haft i vårt land. Kunnigt och skickligt skriven. Kan verkligen varmt rekommendera denna tänkvärda bok som varje svensk borde läsa.

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Sven Olov Karlsson