Factfulness : tio knep som hjälper dig förstå världen (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
364
Utgivningsdatum
2018-04-05
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Lindström, Conny (form)
Dimensioner
215 x 160 x 30 mm
Vikt
750 g
SAB
Oaa
ISBN
9789127149946
Factfulness : tio knep som hjälper dig förstå världen (inbunden)

Factfulness : tio knep som hjälper dig förstå världen

(333 röster)  |  Läs 63 recensioner
Inbunden Svenska, 2018-04-05
240
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
"En av de viktigaste böcker jag någonsin läst - en oumbärlig guide till hur man lär sig att se klart på världen." - Bill Gates

När vi människor får frågor om globala trender svarar vi nästan alltid fel. Högskolestudenter, företagsledare, Nobelpristagare och högt uppsatta politiker - alla blir besegrade i omvärldskunskap av aporna på zoo. Hur kan det komma sig?

I Factfulness visar Hans Rosling, tillsammans med Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, varför vi ständigt missförstår världens utveckling, och hur vi kan göra för att rätta till våra vanligaste missförstånd.

Med utgångspunkt i tio konkreta misstag vår hjärna gör - däribland vår tendens att dela upp världen i två läger, vårt oroade förhållningssätt till nyheter och vårt antagande att saker blir värre med tiden - kartlägger de hur vi kan bryta med våra tankefel och bli mer faktaorienterade. Metoden de presenterar, factfulness, handlar helt enkelt om den till synes enkla vanan att bara hysa åsikter som grundas i fakta.

Med samma passion och folkbildningsiver som han gjort till sitt kännetecken, och som syntes i självbiografin Hur jag lärde mig förstå världen, argumenterar Hans Rosling för ett mer faktaorienterat förhållningssätt till världen. Tillsammans med medgrundarna för stiftelsen Gapminder, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, visar han hur en faktabaserad världsbild är både avkopplande, lärorik och produktiv.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 63 recensioner av Factfulness : tio knep som hjälper dig förstå världen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastisk!
  Ulf Paulsson, 26 januari 2021

  En fantastisk bok som har vänt upp och ned på mycket av det jag trott mig kunna. Jag har gett till mina tre barn och även som studentpresent till andra.

 2. En av de viktigaste böckerna som skrivits
  Buffalo Bengt , 28 juni 2020

  Detta är kort och gott en bok som, utan undantag, alla bör läsa. Språket tillsammans med Roslings anekdoter lyfter fram resonemangen på ett oerhört intressant och lätttillgängligt sätt.

  Roslings biografi "Hur jag lärde mig att förstå världen" är varmt rekommenderad läsning i anknytning till denna bok, för att bättre lära känna denne briljante man.

 3. Alla borde läsa den här!
  Maria, 24 februari 2020

  Oavsett om statistik intresserar dig eller inte, eller om du är intresserad av hur hela världen ser ut eller bara din närmaste omgivning - läs! Den utmanar dig till att se din värld på ett nytt sätt och lär dig vilka mekanismer som styr oss människor.

 4. Kunskap!
  Pia Ulvegärde, 17 februari 2020

  Boken pläderar för att vi ska ta till oss den kunskap om verkligheten som finns och att vi sedan agerar utifrån den, livsviktigt! Om vi bygger vår världsbild på förlegade fakta hamnar vi fel i våra beslut om framtiden. Boken är en välbehövlig faktainjektion i vår tid där undergångsstämningar och katastrofscenarier är det enda som får plats i media. Gör Gapminders test så får du se själv hur pass uppdaterad du är på framstegen i människors villkor de senaste decennierna.

 5. En helt nödvändig bok för vår bildning
  POW, 12 september 2019

  Tesen att personliga erfarenheter aldrig är tillräcklig grund för att förstå tillvaron. Det behövs statistik innan generaliseringar görs. Jag tycker boken borde vara obligatorisk läsning i skolan(gymnasiet).

 6. Borde vara en obligatorisk lärobok
  Rickard Månsson, 1 maj 2019

  En bok som borde ingå som ordinarie läromedel i grundskolan. Lättläst och inspirerande. Ingen går oberörd efter att ha läst denna.

 7. Viktig bok för alla!
  Acn, 13 mars 2019

  Väldigt viktig bok för alla! Full av fakta som de flesta inte känner till. Lätt att förstå. Ger en bättre förståelse för världen.

 8. Underhållande, rolig och intressant
  BIRGITTA ELDEVALL, 4 mars 2019

  Faktabok som man läser som en roman. En riktig bladvändare. Den är skriven så att man riktigt hör Hans Rosling tala.

 9. Tänkvärt!
  Bokmalen (Stockholm), 27 februari 2019

  Man blir glad av den här! Allt är inte bara svält, krig, miljöförstöring och elende.
  Utan det finns en del bra saker som händer också!
  Tur är väll det!

 10. Mitt utbyte av boken
  Inger Mattsson, 13 februari 2019

  Ett innehållsrikt verk med många nya infallsvinklar på långsitig utveckling i olika delar av världen. Passar alla åldrar av vuxna. Boken är lättläst och kan fungera som en brobyggare och ett utmärkt underlag inför diskussioner inom utbildningar av olika slag.

 11. 2000-talets viktigaste bok.
  Ann Mari Hjorth, 13 december 2018

  På sitt oefterhärmliga sätt synliggör Roslin världens problem och faror men ger också exempel på vägar ut ur dessa. Hur vi kan gå vidare. En hoppfull bok av en obotlig optimist. Charmfull, insiktsfull, kunnig redogörelse för medicinska katastrofer och hur världen kan hantera dem. Läs! Läs! Läs!

 12. Tänkvärt.
  Claes I Helgesson, 29 november 2018

  Beklagligt att Hans inte fått fortsätta att leva och att fortsatt uppmärksamma oss på världsutveckliingen, inte minst ur ett miljöperspektiv.

 13. Modererad info
  Claes-Göran Wallhager, 28 november 2018

  Hans Rosling var en engagerande estradör och föreläsare och hans engagemang är vida känt. I boken såväl som i sina framträdanden bjuder sig för det mer pålästa auditoriet bilden av en obotlig optimist. Rosling är liksom jag läkare och svurit läkareden om vårt oinskränkta engagemang för individens goda. Det är inget fel att gagna individen, men idag har människan tappat fotfästet i tillvaron. Mångfalden och den globala miljön är idag allvarligt hotad av det ensidiga premierandet av människans ... Läs hela recensionen

 14. Informativ och intressant bok
  Göran Ehn, 26 november 2018

  Vi får bättre förståelse genom att läsa boken, förhoppningsvis fortsätter kunskapsinhämtningen och diskussionen om sanning och konsekvens. Lite tung är dock boken.

 15. Övertygande och trovärdig
  Lars-Inge Sjöholm, 10 november 2018

  Sida upp och sida ner med lättförståeliga fakta serverade i pedagogisk form. Hjälper dig med de viktiga argumenten i samhällsdebatten.

 16. En viktig bok
  pasco, 22 oktober 2018

  Tydligt och bra disponerad. Lätt att ta till sig eftersom det allvarliga budskapet illustreras med personligt upplevda exempel.Bra att varje kapitel avslutas med en sammanfattning, med knep om hur man ska minnas hur man ska bearbeta sina fördomar.
  Den borde vara kurslitteratur för alla blivande lärare, så att de kan sprida kritiskt tänkande till sina kommande elever.

 17. läsupplevelse.
  bluesbabe, 22 oktober 2018

  Mycket bra, lite mycket statistik, men inte störande..Gjorde om min världsbild lite.Har sett Rosling live, det var en fantastisk man.

 18. Bra bok!
  Veronica, 12 oktober 2018

  Alla känner till Hans Rosling och vilken betydelse hans liv och forskning haft. Den här boken tyckte jag var väldigt intressant men jag saknar lite mer personliga detaljer från hans liv i den.

 19. boken för att tolka/förstå världen
  lill-lill, 23 september 2018

  Viktig bok att läsa. Inte lättläst som en deckare men lika spännande. Bör läsas flera gånger kanske som en uppslagsbok.

 20. Factfulness
  Toni Jonsson, 6 september 2018

  Skakade om mitt vetande/troende totalt. Fantastisk bok som jag hoppas - med kalla fakta - får genomslag nationellt och internationellt, inom alla samhällsklasser och yrkesgrupper i alla världens nationer. Håller med Bill gates - "En av de viktigaste böcker jag läst".

 21. En bok full av klokskap från en klok människa
  Eli, 30 augusti 2018

  Boken är bland det viktigaste och klokaste jag läst. Postumt TACK till Hans Rosling och tack även till hans medarbetare. Jag hoppas ni fortsätter i Hans Roslings "anda".
  Eva Lindberg

 22. Nödvändig kunskap
  Karl Gudfast Hellby, 27 augusti 2018

  För att förstå hur miljö, ekonomi, politik etc. hänger ihop och samverkar borde denna bok vara obligatorisk för alla politiker, journalister, ja alla som sysslar med media och opinionsbildning. Helst borde det vara ett krav att alla i gymnasieskolan läser denna bok. Förhoppningsvis skulle det leda till att minska den globala okunskapen och resultera i ökad samsyn och klokare beslut.

 23. En riktigt klok bok av en fantastisk människa
  Margita Jacobsson, 22 augusti 2018

  Boken lockar till att bli omläst om och om igen. Så många kloka ord! En uppfriskande uppslagsbok om vår tid och vår värld.

 24. Nya grejor
  Nic, 20 augusti 2018

  Trodde att Rosling sagt det mesta redan, men oj, här fanns det mycket mer kunskaper att hämta!
  Boken är enormt läsvärd.

 25. Tänkvärd men långrandig
  Karl, 19 augusti 2018

  Intressant och tänkvärd sammanfattning av Roslings budskap, att världen är bättre än de flesta tror, särskilt för den som inte tidigare har följt honom. Tyvärr har boken ett för mig alltför hurtigt och naivt språkbruk som påminner om amerikanska självhjälpsböcker och den blir långrandig när i princip samma statistiska underlag presenteras ur ett flertal synvinklar. Den hade kunnat bli ännu bättre om budskapet hade komprimerats till ungefär halva sidantalet.

 26. Något som alla borde lära sig
  Ove Sivertsson, 9 augusti 2018

  I vår massmediala värld där mediebolag lever på att skapa rubriker är detta en viktig bok. Vi måste lära oss vad som är sant och inte luras av den negativa rapporteringen. Även om allt inte är bra på vår jord så befinner vi oss i den bästa av världar och generellt sett blir världen bättre för varje dag som går.
  Läs boken, och sluta förfasa dig över dumma politikers beteende och lär dig ifrågasätta mediers sätt att rapportera.

 27. Vilken insikt man får, en AHA-upplevelse!!
  Linda S, 8 augusti 2018

  Helt fantastisk bok. Så bra att ibland få lite nya perspektiv på världen och inte bara luras av media och hörsägen/rykten.

 28. Ovärderlig
  Mats Arnoldsson, 3 augusti 2018

  En av de absolut bästa böcker jag läst på många år! Det bästa råd jag kan ge en ung människa idag: Läs Factfulness!!

 29. Fantastiskt intressant bok!
  Christer Lindström, 23 juli 2018

  En intressant bok om fakta skriven så den blir både roande och lärorik. Mycket att inhämta här för alla som vill veta mer om vår omvärld

 30. Alla borde läsa denna bok!
  Pia Greverius, 18 juli 2018

  Oerhört många aha-upplevelser och en mycket tydligare bild över varför vi gärna drar fel slutsatser när vi får siffer-statistik. Delar med sig av många personliga erfarenheter och belyser att saker faktiskt blivit bättre de senaste 100 åren. Den borde ingå i all skolundervisning, t ex i åk 9 på högstadiet.

 31. Rekommenderas
  Tor Backmann, 17 juli 2018

  Man förstår varför Bill Gates ger denna bok till alla som går ut college i USA. Behövs även i Sverige.

 32. En viktig bok
  Lena, Lund, 13 juli 2018

  Hur ser världen ut idag? Inte som de flesta av oss tror, med våra förutfattade meningar. En mycket intressant och viktig bok, skriven på ett målande och förklande sätt. Jag gillar den skarpt, en måste-bok för alla samhällsintresserade och jag hoppas den blir skolbok för högstadieklasser.

 33. Uppdatera ditt IQ
  Nilshugo Strömberg, 9 juli 2018

  Jag köpte boken som presenter. Har läste den. Men det är en bok att ha i bokhyllan.

  Har man läst Factfulness och kommer ihåg den, så är man kanske smartast i bekantskapskretsen. Sen kan mans stila med det, förhoppningsvis på ett snyggt sätt!

 34. Måste läsas
  Dirk, 5 juli 2018

  Mycket bra bok, särskild i en tid när mycket missvisande fakta sprids på sociala media för att påverka opinionen åt olika håll.
  Alltid bra att hålla sig till vetenskaplig fakta.

 35. Kunskap är makt
  Linda, 29 juni 2018

  Om man tror något annat så är det väldigt lätt att blir lurad. Jag har blivit en lugnare människa av att läsa den här bokan. Stressnivåerna över hur hemsk världen är och hur man överväger att inte ens skaffa barn för att det är så hemskt och går utför.... borta!

 36. Nyttig bok som alla bör läsa...
  Jan Angner, 26 juni 2018

  ...som alla bör läsa som är intresserade av hur världen verkligen ser ut. Det florerar så mycket felaktig information i dessa tider som behöver bemötas.

 37. Om jag bara fick läsa tre böcker i mitt liv
  Sjödahl-san, 26 juni 2018

  Då skulle jag läsa "Factfulness" av Hans Rosling och "Sapiens - en kort historik över mänskligheten" samt "Homo Deus- en kort historik över framtiden", båda av Yuval Noah Harari. Tre oerhört aha-upplevelsekreerande böcker på samma tema - mänsklighetens utveckling då, nu och sedan.

 38. Bästa fakta bok
  Peter Holfve, 26 juni 2018

  Factfullness är en av de bästa faktaböcker jag läst. Denna bok bör alla läsa för att förstå vår värld bättre!

 39. Medelhavet
  Peter, 25 juni 2018

  Vem visste att det är EU som är grundorsaken till flyktingtrafiken över medelhavet. Skäms EU!
  I övrigt en fantastisk bok som konstant visar hur vi hela tiden tar genvägar och väljer enkla svar som den enda sanningen.

 40. Lämplig bok för en sista års gymnasist.

  Jag inte bara rekommenderade boken till en vän. Jag gav bort den och lät er sända den direkt till
  vännen, som får den i födelsedagspresent nästa vecka./Laila Söderlund

 41. Hans Rosling:Factfulness
  Eva Gomer, 12 juni 2018

  Har i många år följt Hans Rosling. Han är den person jag beundrar mest av alla, han har gjort enorma insatser inom hälsa och befolkningsstatistik. Eftersom jag inte är någon optimist om samtiden är det viktigt för mig att läsa om hans insatser och hans betoning av hur viktigt det är med kunskap, kunskap, kunskap om vår värld. Då känns livet mer meningsfullt. Aldrig ge upp, det lönar sig att kämpa vidare! Önskar bara att fler som yttrar sig om världen av idag kunde läsa hans bok och inte häva ... Läs hela recensionen

 42. Tankvärda reflektioner
  Jan-Olov Svensson, 7 juni 2018

  En bok som ger oss en annan och mer upplyst syn på världen och den globala utvecklingen. Rosling har ett personligt och övertygande sätt att presentera sina synpunkter som baseras på fakta. När jag läste boken var det som om han talade direkt till mig. Jag har träffat honom vid två tillfällen, och hans röst och estradförmåga framträder i boken. Det är en bok som jag verkligen vill rekommendera alla att läsa.

 43. Årets viktigaste bok
  christine hofvendahl, 6 juni 2018

  En bok alla borde läsa för att få rätt perspektiv på hur världen ser ut idag. Det florerar så många fördomar och felaktiga meningar som boken lägger till rätta.

 44. En ögonöppnare
  hans fransson, 31 maj 2018

  Ge den till alla politiker och beslutsfattare så de får en bra grund att fatta beslut från. En bok som alla borde läsa samt användas i skolorna.

 45. En mycket fascinerande bok
  Sveneo Pall, 14 maj 2018

  När man börjat läsa denna bok är det svårt att sluta. Tänk vad mycket man inte visste och som man vet nu,

 46. Omvälvande
  Lars Bondelind, 14 maj 2018

  Roslings lyckas framställa hur världen går framåt som en riktig ögonöppnare.
  Boken ger läsaren mycket att fundera över och exemplen är utmärkta i diskussioner med barnen om lyxen vi lever i.

 47. Bort med gamla fördomar!
  Evy Andersson, 10 maj 2018

  Hjälper oss se och förstå världen på ett nytt sätt. Hans ger kommande generationer hopp och insikt. Mycket givande läsning.

 48. Mitt sätt att tänka förändras...
  Krysantemum, 10 maj 2018

  Jag instämmer med alla föregående recensenter och speciellt med recensenterna under rubrikerna "Obligatorisk kursbok" och "Tänkvärt"

  Boken är en värdefull källa till "påverkan utan åverkan" både i studier och arbetet.

  Alla har möjligheten att läsa den.

 49. Om du läser en bok så rekommenderar jag denna

  Hans skriver på ett sätt som gör att du fastnar. denna bok kommer finnas i min samling till jag dör.

 50. En bok som alla borde läsa

  När man har förstått något själv kan man på ett enkelt sätt förklara för andra och det har verkligen Rosling et al gjort.

 51. Nödvändig kunskap
  Frank Grenehed, 8 maj 2018

  Den här boken är väldigt angelägen. Vill man veta hur världen utvecklas har man här en rik källa att ösa ur.

  Framställningen är intresseväckande och borde vara obligatorisk och intressant läsning för alla som vill bilda sig en uppfattning om hur världen faktiskt ser ut. Roslings är fantastiska pedagoger som väcker intresse för livsviktiga frågor om världen vi lever i och av.

  Framtiden är ljusare än man kan tro.

 52. Eminent och särdeles pedagogisk!
  Kjell R Johansson, 27 april 2018

  Tankeväckande och eminent pedagogisk bok vars enda nackdel är att inga fler böcker av författaren kommer - tvingade mig att avnjuta den långsamt och med eftertanke. Rekommenderas varmt, inte minst till beslutsfattare.

 53. Obligatorisk kursbok
  Maine Wennberg, 23 april 2018

  I Norge måste alla studenter ha klarat av en filosofikurs innan man får ut en akademisk examen.

  Jag föreslår att Factfulness blir en obligatorisk bok för alla studenter, på alla universitet och högskolor, oavsett ämnesstudier. Facfulness vidgar läsarens omvärldskunskap, utmanar ens kritiska tänkande och rättar till perspektiven.
  Man blir direkt tilltalad av Rosling och får, på ett humoristiskt sätt, se både sig själv och nobelpristagare bli utmanövrerad av en schimpans 😊

 54. Tio knep för att förstå världen av fam. Rosling
  Nils Kastenfalk, 21 april 2018

  En fantastisk bok som hjälper oss att slå hål på fördomar och förutfattade meningar. Den ger dessutom en trovärdig redovisning av fakta vilka vi av bland annat politiker blivit förvånade och säkerligen ofta lurade av deras påståenden. Jag rekommenderar alla att läsa denna bok och begrunda och betrakta vår värld på ett nytt och annorlunda sätt. Stort tack till Hans, Ola och Anna.

 55. Nödvändig läsning
  Dorrit ALOPAEUS-STAHL, 20 april 2018

  Factfulness ger en bra grund och inspiration till både kritisk granskning och kreativ nyfikenhet om vår värld, dess historua, nutid och framtid. Inklusive inspiration till att påverka framtiden klokt och respektfullt för vår gemensamma planet och dess invånare i växtrike och djurrike, inklusive människan. Samla familjens olika generationer och vänkretsar till factfulness-inspirerad, egen Trivial Pursuit-fest nästa gång meningsfulla möten efterlängtas❣️

 56. Hans Rosling/ Factfulness
  Rune Eugen Sundqvist, 20 april 2018

  Läs och förstå hur världen ser ut idag! Du kommer att få en livsinjektion som gör dig gladare, mer hoppfull. Världen är så mycket bättre än vi någonsin förstått. Det är lätt att förmörkas av all rapportering i media om krig och elände i världen men kom ihåg att så mycket har förbättrats och du och jag påverkar framtiden genom att vara välinformerade. Ta ställning för det goda så påverkar vi framtiden! Tack för en fantastisk bok!

 57. Fantastisk och lärorik
  Henrik Svedlund, 19 april 2018

  Verkligen en ögonöppnare. Hans sätt att uttrycka sig är underbart. Fantastisk bok. Man lär sig massor.

  Den är som en lektion som man kan bära med sig genom livet.

 58. En bok alla borde läsa

  Delar av innehållet kände jag igen sen tidigare. Behållningen av boken var helheten. Plötsligt föll alla bitar på plats och jag förstod sammanhangen. Och det bästa av allt: Boken innehåller inga gissningar eller antaganden. Allt bygger på vedertagna fakta som går att spåra.

 59. en mycket viktig bok, från en fantastisk människa
  Anders Viberg, 18 april 2018

  Hans Rosling och hans medhjälpare hjälper oss att förstå att världen blir bättre och bättre, trots all negativ propaganda i media och från ledare världen över.

  Läs den och förstå vad utveckling innebär, den ger er ett perspektiv på att vi är alla lika i vår strävan efter ett bättre liv.
  Den ger en tydlig bild av vad som har förbättrats. Mycket läsvärd

 60. En ögonöppnare
  Arne Högkvist, 18 april 2018

  Hans kunde konsten att skapa AHA-upplevelser och göra statistik levande och roligt.
  För er som redan sett hans fantastiska föredrag på The TED och Youtube, är det kanske inga nyheter i boken. Men boken är lättillgänglig och borde vara kurslitteratur för alla på gymnasie- eller universitetsnivån.
  Den okunnighet som finns i samhället om vad som händer runt om i världen är rent ut sagt farlig!

 61. Tänkvärt
  Rolf Pärlhem, 18 april 2018

  Läs igenom boken och lär in "tänket". Använd sedan boken som en handbok i " hur var det nu jag skulle värdera inre och yttre dynamik".

 62. En viktig bok
  Rune Alphonce, 18 april 2018

  Hans Rosling har med denna bok gett oss en tydlig bild av tillståndet i världen. Den lysande framställningskonst som han visat oss i TV .präglar också boken. Den är självskriven i varje skolbibliotek och måste få spela en viktig roll inte bara i utbildningen av unga personer. Dess innehåll är av stort värde för oss alla!

 63. Bill Gates har rätt; "En av de viktigaste....."
  Gustaf Söderberg, 17 april 2018

  Boken genomsyras av en energi och ambition att hjälpa mej som läsare förstå att min hjärna vilseleder mej vad gäller förståelsen av omvärlden.
  Tilltalet känns personligt.
  Pedagogiken är god vilket gör den lättläst och spännande.
  Författaren är generös med omtalandet av egna tillkortakommanden, vilket ökar trovärdigheten.

  Läs även författarens förra bok; "Hur jag lärde känna världen".

Visa alla 63 recensioner

Fler böcker av författarna

Bokvideo