Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
395
Utgivningsdatum
2019-03-09
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Peter Staffansson
Originaltitel
Educated : A Memoir
Dimensioner
215 x 160 x 27 mm
Vikt
640 g
SAB
Lz Westover, Tara
ISBN
9789127150898
Allt jag fått lära mig (inbunden)

Allt jag fått lära mig

(73 röster)  |  Läs 7 recensioner
Inbunden Svenska, 2019-03-09
188
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
"En bok som jag önskar att alla ska läsa" Ingalill Mosander, Go'kväll

"Jag sträckläser denna bok. /.../ En djupt fascinerande skildring av religion, våld och identitet och hur Tara Westover skapar sig ett eget liv utifrån ett existentiellt nolläge." Nina Asarnoj, Sveriges Radio

Allt jag fått lära mig har rosats av kritiker över hela världen, låg etta på Barack Obamas sommarläslista 2018 och översatts till 26 språk. Den är en gripande skildring av en ung människas strävan efter kunskap, om att formas som människa, om familj, lojalitet och självförverkligande.

Boken är den amerikanska författaren Tara Westovers internationella bästsäljare om en uppväxt där hon lär sig att förbereda sig för domedagen istället för att plugga matte och historia och umgås med andra barn. Hennes storebror blir den som kommer hem med nyheten att det finns en annan värld bortom gården en värld som kan ge henne ett helt annat liv.

På en gård vid bergets fot i Idaho bor Tara Westover med sina föräldrar och sex syskon. På somrarna hjälper hon sin mamma att koka örter och på vintrarna arbetar hon i sin pappas skrotverkstad. När hon får ett stålrör genom benet, eller när hennes storebrors ben börjar brinna, åker familjen inte till sjukhuset, hennes mamma behandlar såren med örtomslag. Familjen är mormoner och survivalists de lever helt avskärmade från samhället. Tara är 17 år när hon för första gången sätter sin fot i en skola. Hon har aldrig hört talas om Förintelsen, Kennedy, Martin Luther King.

"Det här är en fullständigt makalös, självbiografisk berättelse om en ung kvinna som visar en ofattbar styrka i möte med extrem fattigdom och fanatisk religiositet."
Ingalill Mosander, Go'kväll

Innerligt och hjärtskärande vackert om en flickas uppväxt i en amerikansk, fundamentalistisk familj. Kerstin Särneö, Tara

Gripande som tusan om en ung människas strävan efter kunskap och ett eget liv.UNT

"En genuin, öppen berättelse om kunskap och att slå sig fri. En sorglig uppväxtshistoria som upprepade gånger får dig att blinka bort tårarna." Smålandsposten

Allt jag fått lära mig är en självbiografisk berättelse om förvandling, ett slags brutal solskenshistoria." Eskilstuna-Kuriren

"Med närmast poetisk pregnans skriver Tara Westover den sanna berättelsen om sin uppväxt, och om sin vingliga väg mot att bli samhällsmedborgare, så att det känns som stor litteratur." Vi läser

"Denna välskrivna självbiografi är en riktig bladvändare ... Det här är en bok som alla bör läsa, även tonåringar på väg mot sin utvecklingsresa."
BTJ

"En enastående memoar" Barack Obama

"Westover undersöker sin barndom med avväpnande klarsyn och, än mer förbluffande, med nyfikenhet och kärlek, till och med gentemot de som har svikit henne." The New Yorker

En förvandling så modig, så genomgripande, att den trotsar all beskrivning. Financial Times
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Allt jag fått lära mig
 2. +
 3. Gott om tid

De som köpt den här boken har ofta också köpt Gott om tid av Bodil Jönsson (häftad).

Köp båda 2 för 357 kr

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Allt jag fått lära mig. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Läs!
  Linann, 25 september 2019

  Helt otrolig berättelse som bygger på verkliga händelser. Hur kan man resa sig ur en sådan barn- och ungdomstid? Ett läsmåste.

 2. Ett osannolikt liv
  LottaW, 19 september 2019

  Fascinerande berättelse om ett liv som nästan verkar uppdiktat .Från isolering i hemmet utan skolgång till akademiska meriter och lovord! Man fångas av berättelsen och läser snabbt från pärm till pärm.

 3. Bästa bok jag läst denna sommar
  Jenny A, 17 augusti 2019

  Stark sann historia som nästan känns uppdiktad. Vilken styrka den berättar om men även hur svårt det är att bryta med sin egen familj som lever i lögner och under sektliknande förhållande. Otroligt bra bok som jag rekommenderat till alla jag känner!

 4. Intressant och välskriven.
  Anders Holmström, 29 maj 2019

  Fascinerande beskrivning av en uppväxt i en trång sekt och den svåra vägen ut för att erövra ett eget liv. Fantastisk läsning, spännande som en deckare. Rekommenderas till alla!

 5. Betyg: 4 av 5.
  Britt-Marie "Bim" Kullin / Bims Blogg (Farsta / Stockholm), 24 april 2019

  Allt jag fått lära mig av den amerikanska författaren Tara Westover är en mycket intressant och berörande bok. En väldigt bra skildring av en familj som lever nästan helt utanför samhället, som mormoner, fundamentalister, och survivalists. Man får följa en ung kvinnas liv och kamp för att få bli en del av samhället utanför, och att få gå i skolan.

  Boken är mycket välskriven och rörande. Och jag kan verkligen varmt rekommendera den.

 6. Fantastisk bok.
  Viveka Erika Backlund, 3 april 2019

  Länge sedan jag läste en så välskriven bok. Kunde inte släppa boken, sträckläste för att se hur hon skulle lyckas komma ur mormonsekten och få utbildning och insyn i andras liv.

 7. Vilken memoar!

  En Stark och gripande bok om misshandel, religiös fanatism och en människas förmåga att bryta sig loss och hitta sig själv.
  Språket och berättelsen berör och stannar kvar länge i tankarna.

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Tara Westover

Bloggat om Allt jag fått lära mig

Bokvideo