Jag var precis som du (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
285
Utgivningsdatum
2017-05-17
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
179 x 110 x 16 mm
Vikt
162 g
SAB
Lz Efendic, Negra
ISBN
9789127152786
Jag var precis som du (pocket)

Jag var precis som du

(25 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket, Svenska, 2017-05-17
79
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Vinnare av Stora journalistpriset år 2016 i kategorin Årets Berättare. Juryns motivering:

"För att hon i sin reportagebok återvänder till sin egen flykt och med osentimental blick skildrar krigets spår hos ett barn samtidigt som hon ger liv åt människorna bakom nyhetstelegrammen."

"Det är en riktigt, riktigt bra bok, skickligt skriven."
SVT Kulturnyheterna

"Så mångbottnad, så akut. En sann journalistisk bedrift."
Expressen

"Talar in i vår samtid."
Svenska Dagbladet

"Det är såhär samhällslittertur borde vara. Det är helt enkelt riktigt jävla bra."
Borås Tidning

"Efendic gör flyktingens sak till vår .. en bok med stark tonträff som ger många insikter."
Jönköpings-Posten

"... en del av svensk historia, nutid och framtid. Att ett land inte är sina gränser, utan sina människor och våra berättelser."
Dagens Nyheter

En dag när Negra är elva år står en pojke på skolgården och stirrar henne in i ögonen. "Din pappa ska bli den förste som får en kula i pannan", säger han.

Den våren blåser det upp till storm i den jugoslaviska republik där Negra levt hela sitt liv. Skolgården täcks av nationalistiskt klotter. Föräldrar viskar om krig när de tror att barnen sover. Och snart, innan det ens blivit sommar, sätts även Negra på en buss och ser hela sitt liv försvinna i bakrutan.

Jag var precis som du är en personlig berättelse om ett barns väg från tryggheten i byn till ett liv långt borta. Det är en resa förbi vägspärrar och beväpnade män, där en svettig barnhand håller hårt i 50 skrynkliga tyska D-mark. Det är ett liv av väntan, oro och matpaket från Röda korset. Och till sist en lång bussresa till ett land i norr, där alla äter knäckebröd och där man ändå inte ska stanna. Eller?

Negra Efendic (född 1980) är reporter på Svenska Dagbladet med särskilt fokus på migrations- och integrationsfrågor. Jag var precis som du är hennes första bok på Natur & Kultur.

"Det är en riktigt, riktigt bra bok, skickligt skriven. Jag var precis som du är en elegant och mångskiktad bok, klart och koncist berättad, stöpt i den till synes självklara formen av berättelsen om författarens liv som flykting En ohyggligt sorglig bok, och samtidigt en som har hopp. Jag var precis som du är ett självbiografiskt flyktingreportage, med verkligen fina stilistiska kvalitéer."

Per Andersson, SVT Kulturnyheterna "Språket är enkelt men effektivt, Efendic skriver på typisk journalistprosa utan onödiga utsmyckningar eller ordkonster, allting är utmätt, uttänkt, driver boken framåt. Men den stora behållningen är formen! Formen är genial. Trots att större delen är en tillbakablick på 1990-talet, är texten uppbyggd så att man hela tiden tvingas genomföra läsningen med dagens situation som ett filter över orden. Här finns ingen onödig ängslighet, inget behov av att smickra eller ställa sig in. Efendic är krass, ärlig, orädd. Varje gång man som läsare vill hänge sig åt den nostalgi dagens som stängda gränser kan locka till, knäpper hon en på näsan ... Det är en viktig bok, en välbehövlig bok, i ordets bästa bemärkelse. Genom att hela tiden inbjuda läsaren till att se dessa paralleller tvingar hon en att nyktra till, oavsett om man är en naiv drömmare eller nattsvart pessimist. Dessutom är boken en nödvändig påminnelse om det största folkmordet i Europa sedan andra världskriget, ett folkmord som tilläts ske på grund av omvärldens flathet och där förbrytarna fortfarande går fria. Det är en nyansrik bok, så mångbottnad, så akut. En sann journalistisk bedrift."

Valerie Kyeyune Backström, Expressen
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Jag var precis som du
 2. +
 3. Illusionen om den amerikanska freden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Illusionen om den amerikanska freden av Frida Stranne, Trita Parsi (inbunden).

Köp båda 2 för 289 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Jag var precis som du. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mycket bra!
  Krister Pettersson, 28 juli 2021

  Lättläst och medryckande.Trots det allvarliga ämnet lockar Negra ändå fram spontana leenden hos mig.
  Denna bok bör läsas av alla som hyser någon form av främlingsfientlighet.

Visa alla 1 recensioner