Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
366
Utgivningsdatum
2018-09-01
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Ninni Holmqvist
Originaltitel
Arv og miljø
Medarbetare
Torseter, Øyvind (form) / Lindström, Conny (form)
Dimensioner
215 x 140 x 20 mm
Vikt
550 g
SAB
Hce
ISBN
9789127153004
Arv och miljö (inbunden)

Arv och miljö

(44 röster)  |  Läs 7 recensioner
Inbunden Svenska, 2018-09-01
239
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån · Ingen bindningstid

Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
en lysande bok om skuld och förlamande livslögner där sanningen avtäcks långsamt

MMMMM / Bäst just nu i M-magasin

När jag slår igen norska Vigdis Hjorths roman Arv och miljö är jag på samma gång utmattad och upprymd. Det är den sortens text som lämnar mig med känslan att det var precis så här den måste skrivas, med det här språket, i den här formen. // Och vilken skicklig författare hon är, Vigdis Hjorth!

Svenska Dagbladet

"Att ingen av er någon enda gång har frågat mig om min historia, har jag upplevt och upplever jag som en stor sorg."
Så skriver Berglijot i ett mail till sina systrar, efter det att en häftig diskussion om förskott på ett arv har blossat upp. De är fyra syskon, och föräldrarna har nu meddelat att de två yngsta döttrarna ska särbehandlas och få ärva mer.

Under bråket om arvet pulserar en långt mer smärtande nerv. Det handlar om vem som blev älskad och vem som blev utsatt i barndomen, om skuld, ansvar och rättvisa. Tvisten sätter igång en kraftfull och ohejdbar rörelse, där de hemligheter som präglat familjen måste avtäckas. Det är mer än tjugo år sedan Bergljot bröt med familjen, men nu kräver hon för första gången att bli lyssnad på. Det krävs mod för att orka hävda sin version av en stelnad familjehistoria. Men bara genom att berätta, och formulera även det som är outhärdligt smärtsamt att återvända till, kan man komma vidare.

Vigdis Hjorths intensiva och medryckande roman om en kvinnas kamp för att få äga sin egen berättelse och de svåra syskon- och föräldrarelationerna blev en sensation i Norge. Romanen har sålt i över 100 000 exemplar, översatts till en rad språk och nominerades även till Nordiska rådets litteraturpris.
'Arv och miljö' är en oavlåtligt engagerande roman, som inte går att glömma när man har läst den. Den kan beskrivas som en explosion, men en helt kontrollerad sådan. Den fortsätter att verka i läsaren, som alltid när en oavvislig och sönderslitande erfarenhet till slut blivit gestaltad.

Sydsvenskan

Dess starka emotionella sanningar griper tag direkt, redan innan familjehemlighetens konsekvenser rullas upp: jag viker tidigt hundöra efter hundöra för att markera insikter, rörelse, formuleringar.

Dagens Nyheter

Arv och miljö är en oerhört välskriven roman, en roman med en sorts taktil känsla - om en roman alls kan ha det. Själv har jag med blyerts skrivit bland annat så här i boken: måleriskt, talspråksflöde, febrighet, psykoanalys. För Vigdis Hjorth jobbar med rytm. Hon har kapitel som kan vara två rader, hon skriver som med pensel när hon fångar ett väder, en plats.

Kulturnytt i P1

Bästa bok jag läst på år och dar

Sandra Beijer
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Arv och miljö. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Arv och rättvisa
  Johan Högberg, 30 juli 2019

  Litterärt njutbar läsning om klassisk syskonkonflikt i samband med förestående arvsskifte. De olika syskonkaraktärerna kommer fram bit för bit och svagheter och tillkortakommanden blottläggs. Vad är rättvist, vems rättvisa gäller?

 2. Viktig bok
  Lisa, 18 mars 2019

  Kanske den allra viktigaste boken jag nånsin läst. Varje ord kändes rakt in i själen och så mycket i mitt eget liv föll äntligen på plats. Tack Vigdis!

 3. Läsvärd !
  Brittelise, 1 februari 2019

  Tankeväckande läsning om hur en hel familj - som för utanförstående ger intryck av att vara välfungerande -
  över tid får alltmer trasiga relationer inbördes.

 4. Arv och miljö
  Angelin, 26 november 2018

  Jag avslutar boken och känner mej konfunderad. Försonar sig jaget med fadern? Allt detta ältande, som ju är förståeligt med tanke på vad som hände i barndomen, för att komma fram till något som jag ser som försoning.?? Modern målas svart. Mycket kvasipsykologiserande blandat med öl och vin.
  Själva skrivandet intressant.

 5. En äkta bok
  annelie björkered, 17 september 2018

  En bok som är genuint äkta och okonstlad. Språket är och dialogerna gör att man känner sig som en "fluga på väggen".

  Det tog lite tid att komma in i boken men den behöver den uppbyggnaden för ju längre man kommer in i boken desto mer tar den tag i en. Jag har hög igenkännande i denna bok, hur vidrigt sitt eget kött och blod kan vara, hur giriga folk kan bli över arvspengar.

  Familjen i fokus och hur vi människor kan vara mot varandra, det ger en tankeställare.
  Det smär... Läs hela recensionen

 6. Trasiga relationer
  Enfiktivresa , 9 september 2018

  "Arv och miljö" är min typ av bok! Jag älskar att läsa om familjer i olika konstellationer, relationer till både föräldrar och syskon. Familjehemligheter och vad som egentligen sker under den välputsade fasaden. Gillar du dessa ämnen tycker definitivt att du ska läsa denna!

  Bokens huvudperson och berättarröst är Bergljot, hon är i femtioårsåldern och har av olika orsaker (som efter hand dagas upp) brutit med sina föräldrar, det har även hennes bror Bård gjort. Däremot har systrarna ... Läs hela recensionen

 7. Underbar
  Madeleine Nordin, 4 september 2018

  Jag har inte sträckläst en bok sedan första Harry Potter boken kom, men nu var det dags igen.
  Fantastik bok. Så djup, så gripande och fantastika personskildringar.
  Vill du dras med på en intensiv resa, läs!!

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Vigdis Hjorth

Bloggat om Arv och miljö