Mannen som ordnade naturen : en biografi över Carl von Linné (inbunden)
Format
Inbunden (Halvklotband)
Språk
Svenska
Antal sidor
516
Utgivningsdatum
2019-09-13
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
235 x 165 x 50 mm
Vikt
1383 g
SAB
Lz Linné, Carl von
ISBN
9789127153882
Mannen som ordnade naturen : en biografi över Carl von Linné (inbunden)

Mannen som ordnade naturen : en biografi över Carl von Linné

(22 röster)  |  Läs 6 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2019-09-13
259
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"En lika djuplodande som välskriven genomgång av Linnés gärning och liv vilken samtidigt bygger på en närmast unik kännedom om källmaterialet och Linnéforskningens allra senaste rön /…/ Mannen som ordnade naturen torde inte endast bli standardverket om Linné för lång tid framöver, utan även författarens magnum opus /.../ synnerligen angenäm läsning - det är svensk lärdomshistoria när den är som bäst." Svenska Dagbladet

"Gud skapade, Linné ordnade, Broberg berättade." Bokklubben Clio

”Gud skapade, Linné ordnade” – så har Carl von Linnés vetenskapliga gärning sammanfattats. Hans system för indelning av växter, djur och mineraler har använts i generationer, världen över. Att denna biografi fått heta Mannen som ordnade naturen är därför inte mer än rätt.

Här får vi följa den märkvärdiga historien om prästsonen från Småland som blev en av sin tids mest kända personer. Rousseau lät meddela: ”För mig finns ingen större man i världen.” Goethe erkände att ”näst Shakespeare och Spinoza har ingen betytt mer för mig”. Mannen som ordnade naturen är skriven av Linnéauktoriteten Gunnar Broberg och bygger på många decenniers studier av Linnés omfattande kvarlåtenskap. Den skildrar inte bara Linnés liv och verk utan också hans samtid och betydelse för eftervärlden. Men den bild som framträder skiljer sig delvis från den gängse – Broberg visar att varken Linnés personlighet eller levnad, inte heller det 1700-tal han levde i, var utan problem eller aspekter man helst velat glömma.

"Jag har haft en starkt upplivande vecka i sällskap med idéhistorikern Gunnar Brobergs magnifika biografi... Broberg, som är en av världens ledande Linnéforskare, disponerar sina 500 sidor med lätt buren lärdom, humor och berättarglädje. Han går kronologiskt tillväga, ofta blir det minst krångligt så, och har valt att dela in texten i korta kapitel, som gör att man studsar fram genom boken... Märkvärdigt nog är inte boken tyngd av brev och citat, utan livas tvärtom upp av detta, eftersom författaren är så suverän på att hantera och presentera sina källor. Jag har både läst och skrattat högt många gånger...det är en bragd att ha skapat detta rika porträtt, en bok så kunskapsfylld och på alla sätt underhållande." Dagens Nyheter

"Mannen som ordnade naturen är den mest ambitiösa svenska Linnébiografin på över hundra år." BTJ

"En synnerligen rik biografi, och så vacker att det tar emot att göra anteckningar i marginalen. Till och med typsnitten är väl valda. Att den är kronologiskt uppbyggd för den inte förutsägbar eller formstöpt; tvärtom är den full av utflykter som ger texten en frihet och spänst." Expressen

"Brobergs biografi räcker för nästa sekel; den är levande, mångsidig, ständigt underhållande och överraskande som naturen själv. /.../ Jag läser och läser och tröttnar inte." Blekinge Läns Tidning

"Den första fullödiga Linnébiografin på över hundra år. Ett mastodontverk på över 500 sidor." Smålänningen
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Mannen som ordnade naturen : en biografi över Carl von Linné
 2. +
 3. Den lodande människan : havet, djupet och nyfikenheten

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den lodande människan : havet, djupet och nyfik... av Patrik Svensson (inbunden).

Köp båda 2 för 358 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Mannen som ordnade naturen : en biografi över Carl von Linné. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Stor besvikelse
  Fredrik, 24 februari 2023

  Tycker inte att Broberg lyckas levandegöra vare sig vetenskapsmannen eller människan Linné. Och han skriver som om läsarna redan har mycket stor bakgrundskunskap i ämnet. Han använder citat av Linné frikostigt, vilket jag inte är emot i sig, men det är som om han använder citaten istället för att skriva själv och inte tillräckligt sätter in dem i sitt sammanhang. När man t.ex. har läst klart om Linnés barndom, uppväxt och studietid kliar man sig i huvudet och undrar vad man har lärt sig egent... Läs hela recensionen

 2. Givande för den intressante
  Bokdjungeln , 10 september 2021

  516 sidor om Linné kanske inte har varit det jag har varit mest taggad på att läsa genom åren. Men det är som med många biografier, har man ett intresse för personen så blir boken intressant. Jag skulle därmed enbart rekommendera denna bok till den som är intresserad av Linné, till den som vill ha en snygg bok hemma eller möjligen till den som vill framställa sig själv som mer förkovrad i ämnet än vad denne egentligen är.

 3. Man kommer nära människan Linne
  Christian Törnros, 13 juni 2020

  En mycket intressant bok om den banbrytande bontanikern såväl som om människan Linne och den tid han levde i. Som blomsterälskare ler man igenkännande över citaten om hur han trivdes bäst bland sina kära växter.

 4. Svårläst
  GJ, 3 januari 2020

  En mycket innehållsrik biografi som tyvärr drunknar i att alltför många påståenden verifieras med långa citat på sjuttonhundratalssvenska. Det gör den i mitt tycke svårläst och ogenomtränglig. Citattecken, parenteser och klamrar stör läsningen. Till detta kommer åtskilliga stycken med kursiv stil, vilket heller inte ökar läsbarheten.

  Synd! För Linné var ju utan tvekan en oerhört intressant person. Det var ju också Selma Lagerlöf och Vilhelm Moberg om än i en annan tid. Men de senast... Läs hela recensionen

 5. En gedigen lunta.
  Ann Mari Sofia Hjorth, 16 december 2019

  Det känns som om man läste en samtida skildring av Linné, samtidigt som hans roll relateras till dagens värld och vetenskap inte minst Darwin's utvecklingslära. Inte bara för inbitna botanister utan genuint intressant som personporträtt.

 6. Linnéhuset 1741
  Eva Bjuhr, 16 oktober 2019

  Boken om Linnéhuset kommer att placeras i det restaurerade bulhuset på Nygranne, Gotland där Carl von Linné tog nattlogi på sin gotlandsresa 1741.

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Gunnar Broberg