Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
314
Utgivningsdatum
2018-08-20
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Medarbetare
Farran-Lee, Martin (form)
Dimensioner
180 x 110 x 20 mm
Vikt
182 g
SAB
Lz Geer, Yvonne de
ISBN
9789127158894
Aldrig en av oss (pocket)

Aldrig en av oss

(14 röster)  |  Läs 4 recensioner
Pocket Svenska, 2018-08-20
69
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
"Det är rörande, roande, inte sällan tragiskt, men ändå på något sätt hoppfullt. Kort sagt: Aldrig en av oss formas till en läsupplevelse som jag unnar många."

Ålandstidningen

Våren 1931 besöker friherre Jakob De Geer ett barnhem på Lidingö. Han ser den ljuslockiga Ejvor Jonsson slita en nalle från en pojke och skrika "Min! Min!" och utbrister: "Den där har temperament. Jag väljer henne!"

Jonsson blir De Geer, Ejvor blir Yvonne. Så börjar ett liv som adoptivbarn i en av Sveriges finaste - och egendomligaste - adelsfamiljer. Jakob ser ner på kungahuset, pratar hellre med taxichaufförer än med inkrökta släktingar och är med om att bilda det antinazistiska nätverket Tisdagsklubben. Hustrun Ingrid skriver flammande dikter om krigets offer. De är vänner med Alexandra Kollontaj och Amelie Posse, och släkt med Agnes von Krusenstjerna. De är övervakade av Säpo medan kriget rasar i Europa.

Aldrig en av oss är berättelsen om hur människoliv kunde komma i kläm i de högre klasserna och hur det civila motståndet kunde te sig under kriget. Det är en roande och insiktsfull självbiografi om hur det är att växa upp i en familj med blått blod när ens eget är rött.

Yvonne de Geer var den första kvinnliga reportern på Expressen, dit hon handplockades av Carl-Adam Nycop. Hon har arbetat på bland annat Aftonbladet, Sveriges Radio och Dagens Industri och som presschef på Konsumentverket. Hon bor i Stockholm och på Åland. Detta är hennes debut.

"En självbiografi som inte bara har unika social- och kulturhistoria kvaliteter utan också blir ett personligt dokument av ovanligt slag. Det är en text som lyser och skälver Det är helt fascinerande att följa denna annorlunda uppväxt, på många sätt privilegierad men ändå på ett personligt plan så utsatt. Yvonne De Geer dyker oförskräckt ner i sitt förflutna och låter berättelsen fyllas av ett myller av människor, känslor, exakt fångade interiörer. Hon är en självklar del av adelns liv i vardag och fest, men samtidigt förblir hon en betraktare. Det ger en sällsam laddning åt texten om allt detta berättar Yvonne De Geer med en beundransvärd klarsyn och helt utan bitterhet. Hennes liv som ett adelns styvbarn vävs samman med ett stort europeiskt skeende till en krönika över tidigt 1900-tal ur ett minst sagt oväntat perspektiv. Det är rörande, roande, inte sällan tragiskt, men ändå på något sätt hoppfullt. Kort sagt: Aldrig en av oss formas till en läsupplevelse som jag unnar många."

Gustaf Widén, Ålandstidningen

"Aldrig en av oss är en fin och underhållande memoar om barndomens betydelse, och om klass och utanförskap. En uppgörelse med klassamhället, genom Yvonnes osentimentala blick särskilt bra skildrad i förhållande till pigslaveriet i familjen. Det ibland gammaldags och högtidliga språket blandas med roliga underfundigheter och skarpa betraktelser om ämnen som sexualitet. Vi kan ana rebellen under det tillrättalagda. Jag fastnade verkligen för den här boken, och mot slutet inser jag att jag gärna hade velat läsa vidare. Jag ser fram emot en till bok, om Yvonne De Geers liv som vuxen."

Svenska Dagbladet

"En bra historielektion om Sverige under andra världskriget. Yvonne De Geer har bland annat varit verksam som journalist och har ett bra driv i sin berättelse. Hon kan fånga ett skeende eller lyfta fram en personlighet på ett träffsäkert sätt. Här finns också en intressant belysning av frågan om arv och miljö."

BTJ

"Boken är full av underhållande och mycket målande beskrivningar av excentriska släktingar och vänner till familjen, nymodigheter som de första vattenklosetterna och hur man bjuder till middag trots ransoneringskuponger."

Värmlands Folkblad

"Expressens första kvinnliga journalist, Yvonne De Geer, debuterar som författare vid 87 års ålder, och det gör
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Aldrig en av oss
 2. +
 3. Skulden jag bär på : Två systrar - två världar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skulden jag bär på : Två systrar - två världar av Elisabet Höglund (pocket).

Köp båda 2 för 138 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Aldrig en av oss. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Att aldrig bli godkänd
  Anna Blomberg, 21 maj 2019

  Det här är en bok som tar upp en adoption på ett nytt sätt. En högadlig familj adopterar ett barnhemsbarn. En berättelse beskriven med känsla och integritet. En udda uppväxt om en liten flicka som är ett älskat barn som ändå aldrig passar in.

 2. Enkel lättläst fängslande biografi
  Charlotte Ängré, 16 mars 2019

  En fin berättelse, att hon kan minnas så mycket av sin uppväxt. Måste vart traumatiskt att bli adopterad. Men bra berättat av Yvonne.

 3. Verkligt intressant och underhållande
  Nestor, 4 december 2018

  Välskriven självbiografi som troligen inte döljer speciellt många centrala detaljer i de första decennierna av livet som primärt avhandlas. Jag forsade igenom boken; om än icke linjärt. Några kapitel som verkade extra intressanta fick förtur.

 4. Fladdrig
  Ewa Sundbäck, 6 november 2018

  "Aldrig en av oss" av Yvonne De Geer. Det är tack vare sin pappa Jakobs utförliga dagboksanteckningar som Yvonne De Geer har lyckats få en bild av hur det var när hon adopterades in i Den Fina Familjen. Tyvärr är, i alla fall de första 100 sidorna, skrivna i korta, fladdriga, minnesbilder varvade med någon utförlig beskrivning av en släkting. Nä, den föll mig inte i smaken.

  www.ewasundback.se

Visa alla 4 recensioner