Våra dagars ljus : den oberättade historien om de judiska motståndskvinnorna som stred mot nazismen (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
557
Utgivningsdatum
2021-08-27
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Emeli André
Dimensioner
234 x 163 x 41 mm
Vikt
998 g
SAB
Koafh-a.54
ISBN
9789127159778
Våra dagars ljus : den oberättade historien om de judiska motståndskvinnorna som stred mot nazismen (inbunden)

Våra dagars ljus : den oberättade historien om de judiska motståndskvinnorna som stred mot nazismen

(5 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2021-08-27
259
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
"Judy Batalions viktiga berättelse öppnar för att vi ska få syn på det judiska motståndet i hela dess bredd och mångfald."
Sydsvenskan

"--- en bok som inte bara ger hittills obesjungna hjältinnor de äreminnen de förtjänar utan också förmedlar de alltid nödvändiga påminnelserna om att människan är förmögen till allt, från det uslaste usla till det modigaste modiga."
Dagens Nyheter

"En välskriven skildring som ger en fördjupande bild av en dramatisk period utifrån ett primärt kvinnligt perspektiv som sällan skildras."
BTJ

I Våra dagars ljus skildrar författaren Judy Batalion de judiska kvinnor i Polen som blev motståndskämpar under andra världskriget. Det är en levande och djupt gripande berättelse om mod, överlevnad och kvinnlig vänskap.

Boken blev uppmärksammad långt innan den kom ut och filmrättigheterna köptes av Steven Spielberg. Kvinnorna, som kallas "gettoflickor", organiserar judiska ungdomar runtom i landet, de smugglar vapen, bygger ett nät av underjordiska bunkrar i gettona och utför sabotage. I centrum står den unga Renia Kukielka som blir smugglare och budbärare. Tillsammans med Zivia, Frumka, Chawka och flera andra kvinnor riskerar hon livet i kampen för att rädda judar undan nazisterna. Kvinnorna undervisar barn och vårdar de gamla i gettona. Samtidigt mutar de tyska soldater med whiskey och hemlagad mat och skjuter sedan ihjäl dem.

Batalion följer dessa kvinnor genom förödelse och fångenskap, och, några få, fram till våra dagar. Våra dagars ljus är en oförglömlig historia om kvinnligt motstånd och ett omistligt kapitel om Förintelsen.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Våra dagars ljus : den oberättade historien om de judiska motståndskvinnorna som stred mot nazismen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En viktig bok, men språket stör
  Inger Palo, 9 februari 2022

  En viktig bok som jag såg fram emot att läsa. Men tyvärr ett språk som jag inte klarar av, fullt av floskler. Vad sägs om "Det är möjligt att han förstod redan då att hans lilla Renia, med sina stora gröna ögon, sitt ljusbruna hår och sitt känsliga ansikte - hans lilla trollbindande marionett - var född att uträtta storverk". Eller "Sarah, med sina genomträngande ögon och känsliga läppar som alltid antydde ett leende...". Jag fick lägga den ifrån mig, halvläst.

 2. Vad vi aldrig visste
  Barbro Alatalo , 29 december 2021

  En stark skildring av det invaderade Polens judiska kvinnors outtröttliga motstånd, kulturarbete under nazisternas förföljelser och massmord.
  En viktig bok.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Judy Batalion