Humlan Hanssons hemligheter (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Läsålder
9-12 år
Antal sidor
107
Utgivningsdatum
2020-05-08
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Illustratör/Fotograf
Ester Eriksson
Dimensioner
210 x 155 x 14 mm
Vikt
348 g
SAB
Hcg
ISBN
9789127165830
Humlan Hanssons hemligheter (inbunden)

Humlan Hanssons hemligheter

(20 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2020-05-08
129
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
Vinnare av Augustpriset 2020: Årets svenska barn- och ungdomsbok!

Etta på Dagens Nyheters kritikerlista över bästa barn- och ungdomsböckerna.

"Tankarna flyger till Barbro Lindgrens böcker om Lilla Sparvel men 'Humlan Hanssons hemligheter' leviterar från en tryggare, varmare grund. Som vore Humlan en mer emo version av Pippi Långstrump. En kapabel vardagshjälte för 2020 talet är hon i varje fall."

Pia Huss, Dagens Nyheter.

Hemligheter jag bara berättat för Nour:

Jag har snattat ett paket tamponger (fastän jag inte ens har fått min mens).
Det var jag som klottrade på stenen bakom skolan (jag skrev namnet på ett hårdrocksband jag inte gillar för att ingen skulle misstänka mig).
Ibland är jag rädd för att mamma och pappa ska dö.

Humlan ska bli konstnär precis som faster Fanny som älskar ost och konst och alltid säger vad hon tycker. Inte alls som Humlans mamma som går på stenåldersdiet och suckar åt allt. Men nu har faster Fanny tappat livsgnistan och slutat att skapa. Dessutom har Humlans bästa vän övergivit henne för hästtjejerna. Ibland känns det som om Humlan förvandlats till ett akvarium av tårar och då måste hon låsa in sig på skoltoaletten och tömma ut lite. Hon är faktiskt rätt bra på att gråta. Kanske ska hon bli både berömd konstnär och filmstjärna när hon blir stor?

"Jag skrattar och baxnar genom läsningen/./ Kristina Sigunsdotters text i kombination med Ester Erikssons lika våghalsiga och perfekt opålitliga illustrationer griper tag från första sidan och sen är det bara att hänga med på den här svindlande, hårda, fräscha resan."

Johanna Lindbäck, Expressen.

"Livet är verkligen inte lätt för Humlan Hansson. Fint och lite skruvat om ensamhet och stora hemligheter."

Rosa Larsson Cedendahl, Gotlands Allehanda.

"Som läsare växer man med Humlan och det är en existentiell och melankolisk berättelse som dröjer kvar i ens medvetande."

BTJ
Vinnare av Augustpriset 2020: Årets svenska barn- och ungdomsbok

Juryns motivering:
Balansakten mellan existentiell smärta och humor är kongenial i Humlan Hanssons hemligheter. Den avväpnande berättelsen om bästissvek och växtvärk kickstartar i dagboksformat. Kristina Sigunsdotters text är skruvad och sällsynt levande. Ester Eriksson excellerar i svärta, i illustrationer som fångar Humlans konstnärssjäl. Här har hästtjejerna faktiskt hästhuvud, och den psykiskt sjuka fasterns konstnärskap ger relief åt Humlans tillvaro i ett text- och bildsamarbete som bjuder på vrålskratt och hjärtenyp.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Humlan Hanssons hemligheter
 2. +
 3. Hola Humlan Hansson

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hola Humlan Hansson av Kristina Sigunsdotter (inbunden).

Köp båda 2 för 253 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Humlan Hanssons hemligheter. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Fint samspel mellan text och bild
  Ingrid Nettervik, 14 januari 2021

  Berättelsen är skriven med stark inlevelse och det är ett spännande samspel mellan text och bild. Man kommer verkligen 11-åringen in på livet och känner med henne. Samtidigt bra med ett positivt slut på historien. Boken har mycket att ge både barn och vuxna.

 2. Underbar!
  @bokslukarfeministen, 24 november 2020

  Humlan Hanssons hemligheter är en bok som trots sina allvarliga teman lockar en till skratt genom hela boken. Allvaret blandas med barnperspektivet vilket ger den en skruvad twist. Bilderna går dessutom väldigt väl ihop med texten och jag gillar verkligen att Humlans listor ser ut att vara skrivna av henne själv. Jag tycker att Humlan Hanssons hemligheter är väl värd Augustpriset 2020!

 3. Nja..

  Vi får följa barnet Humlan som just blivit av med sin bästa kompis Nour. Efter att ha varit hemma sjuk två veckor så har Nour plötsligt övergivit henne och istället börjat hänga med hästtjejerna. Dessutom har favoritfaster Fanny blivit inlagd på Vuxenpsykiatriavdelning nr 84, något som den i övrigt normtypiska släkten förminskar och ser ner på. Men Humlan går dit och besöker ändå...

  Genom en hoppig och vardaglig berättarstil får vi ta del av en existensiell och rå berättelse som enl... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Kristina Sigunsdotter