Där solen aldrig går ned : hur världens mest sorgsna land gjorde världen syndigare (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
281
Utgivningsdatum
2020-07-31
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
217 x 144 x 23 mm
Vikt
454 g
SAB
N.07,Kly,Ml
ISBN
9789127167643
Där solen aldrig går ned : hur världens mest sorgsna land gjorde världen syndigare (inbunden)

Där solen aldrig går ned : hur världens mest sorgsna land gjorde världen syndigare

(63 röster)  |  Läs 16 recensioner
Inbunden Svenska, 2020-07-31
204
 • Skickas inom 3-6 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
"Brandão Jönsson noterar, som den reporter han är, i första hand det konkreta han ser och hör. Och snart inser jag att en genuin livsnjutare för pennan." Göran Greider, Dagens Nyheter

"Reportageboken Där solen aldrig går ned gör världen större för de många, många läsare den förtjänar." Göteborgs-Posten

"Brandão Jönsson slösar med oväntade upplysningar, skriver lättläst och personligt, det går undan. Det känns som Jorden runt på 80 dagar, Akademiledamoten Per Wästberg

"Ett både fängslande och lärorikt reportage. Brandão Jönsson träffar intressanta människor, levandegör miljöer, blandar in sig själv och sin egen historia på en lagom nivå och knyter ihop det hela elegant i alla delar." Aftonbladet

"Där solen aldrig går ned är inte bara ett underhållande resereportage utan sju historie- och geografilektioner som får världen att hänga ihop på ett nytt sätt." Arbetaren

"Hans blick är säker för galghumor av en sort som sämre skribenter brukar misslyckas med genom att bara bli roliga." Svenska Dagbladet

"Vilken fantastisk läsupplevelse!" Benjamin Elfors, podcasten Kunskap bit för bit

"Tråkigt har man aldrig i Brandão Jönssons sällskap, och svärtan finns alltid med. Hans bok om den lusofona världen fyller en stor lucka i bokhyllan." Dagens Nyheter

Med avstamp i de sju dödssynderna beger sig Henrik Brandão Jönsson ut på en jordenruntresa för att skildra den osannolika historien om hur ett av Europas fattigaste länder en gång i tiden var världens mäktigaste nation.

Genom upptäcktsresorna spred Portugal sin kultur och sitt språk över världen. Idag är portugisiskan världens sjätte största språk och talas av en kvarts miljard människor på fyra av jordens sex kontinenter. Ändå hör vi sällan om den delen av världen. Hur kommer det sig?

I sju kapitel berättar journalisten Henrik Brandão Jönsson om arvet efter det globala imperiet. Han besöker de forna portugisiska kolonierna och upptäcker att de blivit sina grannländers syndiga motpoler: i Goa har droger och frosseri fått fäste, i spelhålan Macao har pengar och girighet tagit över, i Brasilien breder lättjan ut sig. Alltmedan Portugal känner avund inför allt hon skapat utomlands, men inte fått till på hemmaplan.

"Det myllrande rika materialet där Jönsson korsklipper mellan resor i nutid och nedstigningar i det fjärran förflutna får form och framåtriktad energi, så att Jönssons främsta kvalitet - blicken för den konkreta detaljen som skapar sinnlig närvarokänsla - får fritt spelrum." Göteborgs-Posten

"Inspirerande och intressant skildring av en mycket inflytelserik global kultur. BTJ
"Där solen aldrig går ned är också en historisk upptäcktsresa som utmynnar i en uppgörelse med den portugisiska självbilden som den goda kolonialmakten." Göteborgs-Posten

"Sju kunniga och inspirerande resereportage. /.../Genom möten och intervjuer med infödda blir den samtida situationen av de gamla kolonierna levande. De historiska och politiska sambanden blir tydliga." Miljömagasinet

"Utifrån sju territorier där man talar portugisiska berättas en historia om kolonialkrig, slavhandel och gränslös girighet. Inget man utan vidare återger med friskt humör. Ändå lyckas Henrik Brandão Jönsson göra just det. Hans blick är säker för galghumor av en sort som sämre skribenter brukar misslyckas med genom att bara bli roliga." Svenska Dagbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Där solen aldrig går ned : hur världens mest sorgsna land gjorde världen syndigare
 2. +
 3. Där solen aldrig går ned : hur världens mest sorgsna land gjorde världen syndigare

De som köpt den här boken har ofta också köpt Där solen aldrig går ned : hur världens mest so... av Henrik Brandão Jönsson (pocket).

Köp båda 2 för 279 kr

Kundrecensioner

Det finns 16 recensioner av Där solen aldrig går ned : hur världens mest sorgsna land gjorde världen syndigare. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastisk!

  En fantastisk bok! På ett roligt och lättläst sätt berättar författaren om Portugals historia. Mycket intressant! En bok som jag kommer att ge bort som present.

 2. Kul angreppssätt
  BertilNo, 16 mars 2021

  En mycket inspirerande och lärorik bok om Portugals forna kolonier.
  De flesta av oss vet väldigt lite om dem. Tack Henrik Brandao Jönsson!

 3. Toppenläsning
  Clas Åke Kemstedt, 17 februari 2021

  Mycket upplysande, ögonöppnande och samtidigt roande är denna såväl lättlästa som läsvärda bok. Rekommenderas starkt.
  Författaren lovar en fortsättning, den ser jag fram emot.

 4. Brassen Henrik
  Pär Arvstrand, 14 oktober 2020

  Informativ bok om Stor Portugal och flera av dess tidigare kolonier på ett väldigt lätt läst och pedagogiskt sätt, rekommenderas!

 5. Där solen aldrig går ner
  Viveca Sommarström, 23 september 2020

  Jag har rekommenderat boken till alla mina bekanta. Den var så intressant att läsa. Och man lärde sig mycket om det portugisiska imperiet.

 6. En mycket intressant och läsvärd bok
  Christer Östlund, 22 september 2020

  Ett måste för alla som som har intresse för Portugal och portugisiska och bor eller vill flytta dit. Hoppas att Henriks fortsättningsbok kommer snart!

 7. Betraktelse
  Ulf Norling, 21 september 2020

  Mycket intressanta vinklingar och kommentarer. Avslöjar en hel del!!
  Då jag jobbat i del av länderna och spelat golf i Portugal så ser jag samband mellan låg o hög!

 8. Klart läsvärd!
  Ingegerd, UM Marsing, 21 september 2020

  Sträckläste detta mästerverk om den sista? kolonial makten. Boken förmedlade både skräck, alla dessa frihetskrig, och huvudskakningar, leenden åt den stolthet som ursprungsbefolkningen bär sina portugisiska efternamn.
  MVH Ingegerd

 9. Lärorik och rolig!
  Erika Eckeskog Kalu, 21 september 2020

  Häpnadsväckande historier som berättas med glöd och humor. En bladvändare och en bok som alla borde läsa eftersom den bjuder på kunskap om kolonialismens historia och dess konskvenser som fler behöver känna till.

 10. Kan en historielektion vara kul?
  Heléne H, 18 september 2020

  Rekommenderar alla som på något sätt är intresserade av vår omvärld att läsa denna bok. Hårda fakta blandas med Henriks personliga upplevelser och det blir en härlig mix.

 11. Otroligt intressant och underhållande!
  Ulrika Johansson, 16 september 2020

  En helt fantastiskt underhållande och allmänbildande bok som öppnar ögonen för delar av världen som man annars inte hör så mycket om i svensk media. Man tas med på en helt trollbildande resa till gamla portugisiska kolonier som Goa, Macao, Mocambique och Angola, där skildringar av mer historisk art blandas med personliga öden och Henrik Brandaos egna (väldigt roliga!) reseskildringar och underfundiga betraktelser.

  Jag plöjde nästan hela boken på en dag på stranden, och tvingade mig a... Läs hela recensionen

 12. mycket läsvärd
  Sten G, 10 september 2020

  Ger en fin bild av nutid och historia, fest och vardag med humor och kunskap. Och dessutom skapa kontakt med delar av världen som inte tillhör de vanligaste resmålen.

 13. Levande lärande!
  Fredrik Lindvall, 8 september 2020

  Härlig levande läsning!
  Mustiga personskildringar som blandar in historia. Så mycket man inte kände till om Portugals kolonisering. Brandao kan konsten att trollbinda och undervisa läsarna.

 14. Bra!!!
  Inte glutenfri, 8 september 2020

  Det var länge sedan jag lärde mig så mycket av att läsa en bok. Dessutom underhållande från början till slut!

 15. Henrik B J
  Lenita Ohlin, 7 september 2020

  Välskriven och indragande, kuriosa blandas friskt med kall fakta. Empiriska noteringar på plats vävs med stort kunskap på temat. Författarens egna outtömliga nyfikenhet ger mersmak under resans gång.

 16. Saker man inte visste
  Kate Marianne Lindvall, 7 september 2020

  Boken ger en utbildning i den lusofona världen. Den tar med en på en bildningsresa i den världen. Den är lättläst och underhållande.

Visa alla 16 recensioner

Fler böcker av Henrik Brandão Jönsson

 • Gräset är alltid grönare i Brasilien

  Henrik Brandão Jönsson

  Med fem VM-titlar och ett obrutet pärlband av storstjärnor som dribblat sig fram genom decennierna är Brasilien fotbollens självklara supermakt. Inför VM 2014 har Rio-korrespondenten Henrik Brandão Jönsson rest runt genom jättenationen för att kom...