Svamparnas förunderliga liv : vad en svampplockare behöver veta om underjorden (häftad)
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
327
Utgivningsdatum
2021-09-03
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
215 x 143 x 28 mm
Vikt
531 g
SAB
Ufhe
ISBN
9789127167711
Svamparnas förunderliga liv : vad en svampplockare behöver veta om underjorden (häftad)

Svamparnas förunderliga liv : vad en svampplockare behöver veta om underjorden

(8 röster)  |  Läs 4 recensioner
Häftad,  Svenska, 2021-09-03
249
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
"Boken blev bara mer och mer spännande och jag mer och mer förälskad. Jag har smålett i min ensamhet åt diverse liknelser, nickat instämmande och också fått en hel del "aha"-upplevelser."
Sporaden

"Svamparnas förunderliga liv känns som en svampkurs med en synnerligen inspirerande lärare som valt ut ämnen som det är svårt att inte bli intresserad av."
Natursidan

"Dahlberg och Froster må ta avstamp ifrån den pockande svampkorgen, men med en metaformättad och snärtig prosa betar de sig igenom väsentliga aspekter av mykologin. Deras växelbruk mellan populärvetenskap och reportage fungerar väl, och det är på intet sätt betungande att en tråd svensk vetenskapshistoria löper genom texten. Tvärtom."
Göteborgs-Posten

"Boken är ett strålande exempel på populärvetenskap, genom att förena språklig lättillgänglighet och djupare kunskapsförmedling. Utmärkta illustrationer, ordlista och register förstärker intrycket."
BTJ

Hur hittar man karljohan bäst? När blev kantarellen vår mest älskade matsvamp? Varför och på vilket sätt är vissa svampar giftiga? Och var växer matsutake i Sverige, svampen som kostar mer än tiotusen kronor kilot i Japan?

I Svamparnas förunderliga liv låter författarna oss se världen och världshistorien ur svamparnas perspektiv. Med hjälp av Anders Dahlbergs långa erfarenhet som svampforskare, och tack vare många av hans kollegor som vi möter i boken, får vi här kliva in i ett dolt universum och dela svampkännarnas förundran över de organismer som bygger upp livets väv och som i dag utmanas av klimatförändringarna och hotas av skogsbrukets kalhyggen.

Svampar har gett oss allt från kulinariska läckerheter till tvättmedel, läkemedel och hallucinogena droger. De var en gång avgörande för att livet kunde vandra upp på land och de uppvisar en mångfald av osannolika funktioner och förmågor. Den som vill förstå sin omvärld kan inte ignorera svamparna.

"Svamparnas förunderliga liv har alla möjligheter att ge "funga" sin välförtjänta plats i strålkastarljuset bredvid floran och faunan."
Natursidan
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Svamparnas förunderliga liv : vad en svampplockare behöver veta om underjorden
 2. +
 3. Nya svampboken

De som köpt den här boken har ofta också köpt Nya svampboken av Pelle Holmberg, Hans Marklund (inbunden).

Köp båda 2 för 518 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Svamparnas förunderliga liv : vad en svampplockare behöver veta om underjorden. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Spännande att läsa om svamparnas liv
  Cissi, 31 december 2021

  En av dessa författare har jag haft som lärare i Garpenberg, det var en av de bästa lektioner som jag haft.
  Minnet kom tillbaka då jag läste denna bok. Skrivet på ett mycket underhållande sätt.

 2. Svamparnas förunderliga liv
  Chris Druid, 24 december 2021

  En bok i tiden, en bok som förklarar varför vi måste ha skogar - inte virkesodlingar - i Sverige.
  Väl skriven, komplexa nätverk förklaras bra.
  En bok för alla som är intresserad av en bättre miljö.

 3. Mycket lärorik till nybörjare i tema svampplocknin
  Elke Kregehr, 12 oktober 2021

  Mina nya grannar, om har bott i staden hela deras liv, menar Interessetaxe av natur o skog, har blivit jätteglada för den här informativa boken om svampkunskap.

 4. Årets viktigaste bok.
  Inger , 4 oktober 2021

  Om jag fick bestämma, skulle boken vara obligatorisk läsning för alla som jobbar med, fattar beslut om skog eller planerar samhällen. Lättläst med ett budskap om hur viktigt det är med helhetstänk. Utan svampar blir det ingen skog.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av författarna