Przewalskis häst (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
496
Utgivningsdatum
2021-01-07
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Lotta Eklund
Originaltitel
Przewalskis hest
Dimensioner
216 x 146 x 38 mm
Vikt
702 g
SAB
Hce
ISBN
9789127170339
Przewalskis häst (inbunden)

Przewalskis häst

(17 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2021-01-07
229
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 7 format & utgåvor
"en mäktig roman om människor och hästar. Om att viga sitt liv åt djuren, om besatthet. Lika besatt läser jag boken, närmast i ett svep. Det går inte att låta bli: det är inte jag som slukar boken, det är den som slukar mig."
Svenska Dagbladet

"Vissa romaner är ögonöppnare. Tredje delen i Maja Lundes klimatsvit är definitivt en sådan. En vacker, mörk och oerhört sorglig roman."
Jönköpings-Posten

"Norska Maja Lundes romaner är sorgesånger över klimatförändringarna. Hon visar oss en mycket skrämmande, mycket nära framtid. Inte ens Greta säger det tydligare."
Arbetarbladet

"Hon skriver underhållande, rappt, miljöerna och de rent fysiska livsvillkoren skildras med en detaljrik konkretion"
SVT Kulturnyheterna

Przewalskis häst är historien om världens sista riktiga vildhästar. De målades i grottor i Frankrike för tusentals år sedan och levde i århundraden på de mongoliska stäpperna, men blev under 1900-talet utrotade överallt utom i europeiska djurparker och reservat.

Genom tre berättelser följer vi zoologen Michail från S:t Petersburg, som på 1880-talet reser till Mongoliet för att jaga de mytomspunna hästarna, veterinären Karin, som leder arbetet med att återföra vildhästarna till stäpperna efter Sovjetunionens fall på 1990-talet, och Eva, som år 2064 kämpar för att kunna bo kvar på sin gård i Norge tillsammans med dottern Isa, samtidigt som världen runt omkring dem håller på att falla samman.

Przewalskis häst är en roman om människor och djur, och om människodjuret. Hur har människan påverkat andra arter på jorden? Vad skiljer oss från djuren? Har vi någon möjlighet att korrigera våra misstag? Och vad krävs för att vi alla ska överleva?

"en roman om ensamma mödrar, om moderskapets begränsningar och misslyckanden. Om vad som krävs för att barnen ska växa upp och bli trygga individer i en värld som går sönder alltmer, men också i vidare mening om hur alla djurs avkommor ska kunna överleva på en planet människan förstört."
Svenska Dagbladet

"Maja Lunde kan konsten att väcka starka emotionella effekter ... varje gång Lunde återvänder till år 2064 är det som att komma hem i romanen, trots att läsningen är så ångestfylld att jag måste stanna och andas"
Dagens Nyheter

"Przewalskis häst är en grundligt researchad idéroman, som skickligt leker med stilnivåer. ... svårt att skaka av sig frågorna som Przewalskis häst lämnar efter sig."
Göteborgs Posten

"det som får hennes historier att verkligen leta sig ner i djuppsyket är att hon skriver om en värld som liknar vår"
SR Kulturnytt

"Trots sitt tunga tema är boken inkännande och vardagligt skriven, lätt att ta till sig. En viktig bok - och befriande ren från pekpinnar."
NSD
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Przewalskis häst. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. En riktig fullträff till bok! LÄS!
    Villivonkansbooks, 22 februari 2021

    Jag har inte läst Maja Lundes tidigare succéer Binas historia och Blå, men har alltid tänkt att jag ska göra det. Det har dock inte blivit av än men efter att jag läst Przewalskis häst så känner jag att jag måste bara läsa dem snart. Przewalskis häst är en fascinerande och till viss del skrämmande roman. Vi får följa tre olika karaktärer i olika tidsperioder, zoologen Michail på 1880-talet, veterinären Karin på 1990-talet och Eva år 2064. Man kan kanske tro på förhand att det ska bli lite rör... Läs hela recensionen

  2. Przewalski
    En som saknar besöken i GB (Uppsala), 5 februari 2021

    Helt fantastisk skildring av hästarna - vilket verkligen illustrerades i filmen på SVT häromdagen om De vilda hästarna! Stämde precis. Resten av boken också mycket bra men ganska dyster som framtidsskildring.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Maja Lunde