Svarta Saint-Barthélemy : människoöden i en svensk koloni 1785-1847 (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
277
Utgivningsdatum
2022-01-14
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
235 x 155 x 26 mm
Vikt
670 g
SAB
Kcx-qchb,Nqchb
ISBN
9789127174740
Svarta Saint-Barthélemy : människoöden i en svensk koloni 1785-1847 (inbunden)

Svarta Saint-Barthélemy : människoöden i en svensk koloni 1785-1847

(12 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2022-01-14
230
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Svarta Saint-Barthélemy : människoöden i en svensk koloni 1785-1847 Kan levereras innan julafton
"Att säga att Fredrik Thomassons bok, som strikt fokuserar på slavarnas egna öden under svensk regim, fyller en lucka är följaktligen en underdrift. Inte ens specialister på ämnet - och dit räknar jag mig själv - har tidigare känt till de människoöden han presenterar."
Dick Harrison, Svenska Dagbladet

"I Fredrik Thomassons bok ges en annan, mindre smickrande bild av Sverige som kolonialmakt - en mer sanningsenlig redogörelse som borde ha en given plats i den svenska historieskrivningen."
Göteborgs-Posten

"Författaren har utfört en mycket betydelsefull forskningsinsats där han på ett utmärkt sätt belyser ett område som inte tidigare varit känt. ... Denna lättillgängliga bok vänder sig till breda grupper av samhälls- och historieintresserade." Betyg 5 = Briljant.
Christer Olsson, Bibliotekstjänst

"Utan överdrift kan man nog konstatera att Thomassons bok är det viktigaste som hittills har skrivits om den svenska kolonin. Därtill på ett fängslande, tankeväckande och läsvärt sätt."
Niclas Sennerteg, Borås Tidning

"Med sitt rätts- och socialhistoriska perspektiv ger således Fredrik Thomassons bok en unik inblick i det svenska slavlivet. Han vänder sig dessutom till en bred publik. ... Det här är en omskakande bok som förtjänar många läsare eftersom den tar upp en sida av svensk historia som inte berättas så ofta, om hur också Sverige agerade hårdför kolonialmakt och var involverad i den transatlantiska slavhandeln."
Bo Eriksson, Dagens Nyheter

Sverige blev en slavnation när den karibiska ön S:t Barthélemy togs i besittning 1785. Slavar och så kallade fria svarta var i majoritet ända till det svenska slaveriet avskaffades 1847.

Svarta S:t Barthélemy skildrar för första gången denna svarta befolknings hårda levnadsvillkor. Här möter vi bland andra tonårsflickan Marie Catherine och tvätterskan Suzannah, vilka nästan misshandlades till döds av sina ägare. Vi träffar den bråkiga svarta adelsdottern Ulrica Montgomery, frisören Jean-Pierre som piskades för att ha försvarat sig mot en vit man, Daly som hoppades vinna friheten med hjälp av magiska dekokter, Sophie som försökte att fly ön i manskläder, pojken Richard som torterades på slavskeppet Stockholm, och många andra.

Mitt i slaveriets och slavhandelns grymheter ges även glimtar av ett rikt socialt liv och exempel på hur svarta invånare hjälpte varandra trots risken för hårda straff. Utifrån rättegångsprotokoll och slavlagar sätts S:t Barthélemys historia i ett större sammanhang och Sveriges förflutna som kolonialmakt och slavnation konkretiseras och gestaltas genom den svarta befolkningens öden.

"Bokens styrka är de enskilda människoöden som Fredrik Thomasson förmår lyfta fram ur arkiven."
Vestmanlands Läns Tidning

"I Svarta S:t Barthélemy har Uppsalahistorikern Fredrik Thomasson plöjt fuktskadade och insektsgnagda rättegångsprotokoll från den ofruktbara ö som var Sveriges besittning i Västindien mellan 1784 och 1878. Det har blivit en livlig berättelse om ett antal enskilda människoöden ur den svenska rasismens blodiga historia."
Carsten Palmær, Aftonbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Svarta Saint-Barthélemy : människoöden i en svensk koloni 1785-1847
 2. +
 3. Ryssland : revolution och inbördeskrig 1917-1921

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ryssland : revolution och inbördeskrig 1917-1921 av Antony Beevor (inbunden).

Köp båda 2 för 459 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Svarta Saint-Barthélemy : människoöden i en svensk koloni 1785-1847. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Viktig bok men saknar referenser
  Madeleine, 25 december 2022

  Detta är en intressant och viktig bok som lyfter fram de svartas verklighet på den svenska kolonin S:t Barthélemy. Författaren använder rättegångsprotokoll för att ge glimtar av en grym vardag som annars skulle vara fördold för oss. Det är ingen vacker bild av Karl XIV Johan som kommer fram; att han använde kolonin som sin egen personliga kassakista är visserligen känt sedan tidigare men har inte ifrågasatts speciellt. Jag har dock ett problem med boken och det är avsaknaden av referenser. De... Läs hela recensionen

 2. En undangömd historia
  Leopold, 3 mars 2022

  En bok om ett stycke svensk historia som knappt är känd utanför forskarkretsarna. Via rättegångshandlingar - "ett exceptionellt rikt källmaterial" - får vi ta del av den svenska slavhandeln och av hur "varan slav" behandlades och piskades under svenskt välde. Det är i dessa människoöden som bokens tonvikt ligger, men vi får också en bild av hur den svenska kolonin fungerade, vilken roll den spelade för slavhandeln som sådan i Karibien, vilken betydelse den hade för kungamakten (Gustav III kun... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Fredrik Thomasson

 • Svarta Saint-Barthelémy

  Fredrik Thomasson

  Sverige blev en slavnation när den karibiska ön S:t Barthélemy togs i besittning 1785. Slavar och så kallade fria svarta var i majoritet i kolonin ända till slaveriets avskaffande 1847. Här skildras för första gången den svarta befolkningens levna...