Detaljerna (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
151
Utgivningsdatum
2022-01-07
Upplaga
1
Utmärkelser
Augustpriset
Förlag
Weyler Förlag
Dimensioner
11 x 187 x 124 mm
Vikt
315 g
SAB
Hc
ISBN
9789127175549

Detaljerna

(89 röster)  |   Läs 13 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2022-01-07
221
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor

VINNARE AV AUGUSTPRISET 2022!

Vi lever så många liv inuti våra liv, mindre liv med människor som kommer och går, vänner som försvinner, barn som växer upp, och jag förstår aldrig vilket av mina liv som är själva ramen.

En kvinna ligger nedbäddad i feber när en handfull människor ur det förflutna står framför henne: en blivande kändis som skrev ett brev, en vän som försvann bortom kartan, en kärlek utan framtid.

Detaljerna är en roman med fyra porträtt och tusen detaljer, om tummade pocketböcker, psykedelisk dans och kippande oro. Vilken är den perfekta millennieklänningen? Kan en älskad människa verkligen försvinna? Och vem är det egentligen som porträtteras, personen på bilden eller den som håller i penseln?

- - -

Kritikerröster om Detaljerna:

"Årets bästa bok? Om det i år släpps någon roman som slår den här kommer 2022 att gå till historien som ett historiskt bra svenskt litteraturår. De fyra människoöden som tecknas är så varma, jobbiga och motsägelsefulla att man aldrig glömmer dem. Östergrensk puls i språket." Jan Gradvall, DI Weekend

"En av litteratursveriges bäst bevarade hemligheter heter Ia Genberg. Att påstå att fler borde upptäcka hennes böcker är en underdrift." Björn Kohlström, litteraturkritiker

"Med sin fjärde bok, Detaljerna, visar Ia Genberg vilken nödvändig författare hon är. Hennes sätt att med utvalda romaner skapa ny litteratur om tiden, som en svepning om det förflutna, ungefär som livets alla lager, är förstås en dröm för en litteraturkritiker. Men det är också pandemilitteratur at its finest - såhär går många av oss kalejdoskopiskt igenom våra liv i skuggan av kyrkogårdar och karantän just nu." Ulrika Milles, SVT Kulturnyheterna

"Detaljerna är en roman att återvända till, gång på gång. Den är kort, men rymmer en flod av precisa iakttagelser, den är furiös och samtidigt skriven med yppersta finess. Det är bara januari än, men om jag ska drista mig till att sia om Ia Genbergs betydelse för litteraturåret 2022, sätter jag mina pengar på att Detaljerna blir boken alla önskar att de själva hade skrivit." Therese Eriksson, Västerbottens-Kuriren

"Ett mästerligt stycke roman i fyra avsnitt. Det är så snyggt konstruerat att jag hisnar lite." Anna Ims, Kulturnytt i P1

"Genbergs språk är ett formidabelt instrument, smidigt, böjligt och precist. Det är som om hon lutar sig över karaktärerna med ett förstoringsglas i handen." Dan Sjögren, Dala-Demokraten

"Ia Genberg har ett ovanligt gehör för hur det låter i samhället, även som i det här fallet, hur det lät för mer än tjugo år sedan. Och hon är rolig, smart, skarp i stilen. Genomskådande och tämligen rå. Men hon framställer också ett allvar. Med Ia Genbergs säregna blick för detaljer som avslöjar känslor, uppstår en roman som bultar och slår." Maria Schottenius, Dagens Nyheter

"En mer fantasifull, egensinnig och stilistiskt vass författare får man leta efter. Huvudpersonen ligger i hög feber och minns alla de som har stått henne nära, men försvunnit ut ur hennes liv av en eller annan orsak. Hur träffsäkert och känsligt skildrar inte Genberg dynamiken i relationerna!" Yukiko Duke, Vi Läser

"Ia Genbergs handlag är helt suveränt, 1990-talets Stockholm väcks till liv, människorna spritter till och blir hela personer, av bara några raders omsorg, mammans 60-tal, jagets tillbakablickande. Och det hon fångar, just hur svårgreppbar berättelsen är om vilka vi är och har varit och vilka vi blev, hur lätt den faller sönder." Jenny Aschenbrenner, ETC

"Detaljerna blir till slut en kurragömmalek med läsaren, men inte i en paranoid Paul Auster-stil som håller läsaren i ett järngrepp, utan i en lättsam, impressionistisk stil som tycks vilja säga oss att det är inte detaljerna som räknas, utan helheten." Sinziana Ravini, Göteborgs-Posten
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Detaljerna
 2. +
 3. Jävla karlar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jävla karlar av Andrev Walden (inbunden).

Köp båda 2 för 400 kr

Kundrecensioner

Det finns 13 recensioner av Detaljerna. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Jag vill tacka dig Ia Genberg
  Hjortronhyllan, 20 augusti 2023

  Som visar att en kortroman kan vara så mycket mer. De är noga övervägda ord som klär sidorna av god papperskvalitet. Johanna, Sally, Niki, Alejandro och såklart Birgitte. Personerna karaktäriseras av sina handlingar och små, små komponenter i sina val i relationerna till vår konstfulla skildrare. De knyts till val av litteratur som nu samlar damm i en bokhylla medan våran berättare yrar i en febrig dröm.

  Boken behöver inget stor hinder att erövra. Det stora kontrastskillnaderna gör a... Läs hela recensionen

 2. Årets bästa bok
  Helena , 27 mars 2023

  Relationer, relationer, relationer beskrivet på ett mästerligt sätt. Välformulerat språk. Skarpa iakttagelser och fina personporträtt av ibland väldigt dysfunktionella personer.

 3. Wow!!
  Alma, 20 mars 2023

  Sträckläste på en eftermiddag. Språket är fantastiskt och beskrivningarna så målande. Enkelt och genialt. Fick mig att fundera över mitt eget liv och människor som passerat förbi. Fantastisk bok.

 4. Existentiella skruvar med mersmak
  Ö-kvinna, 16 mars 2023

  Glimtar ur relationer med eleganta, existentiella skruvar och ett stundtals magnifikt språk. En bok och en författare som ger mersmak.

 5. Absolut läsvärd
  claudia, 5 mars 2023

  Jag har sällan läst en bok där människor beskrivs så varsamt och - i detaljerna - ändå så kraftfullt. Ett fantastiskt språk - och full av verklig empati!

 6. Underbar läsning
  - (Göteborg), 16 februari 2023

  Det finns böcker som verkligen fastnar och är helt omöjlig att lägga ifrån sig! Utan att man riktigt kan förklara varför! Detaljerna är en sådan bok för mig, kanske till och med Boken med stort B!

 7. Detaljerna
  Malin, 14 februari 2023

  Blev alldeles tagen, fantastisk bok som är så precis i sin beskrivning av karaktärerna men med ett kortfattat och detaljerat språk.

 8. Fint skildrade karaktärer
  Stickelbär , 14 februari 2023

  Tycker mycket om Genbergs språk. Det är väldigt, i mitt tycke, melankoliskt och längtande. En mycket stark fyra får boken!

 9. Nära femma!
  Fredrik, 7 februari 2023

  Mycket bra. Den bok jag läste när jag upptäckte att jag behöver glasögon. Men det var inte bokens fel, den var bra.

 10. Magnifik
  jonssonsbookworld.blogg.se, 4 november 2022

  Detaljerna, detaljerna, detaljerna... vad ska jag säga om denna bok? Kan det vara en av årets största läsupplevelser? Jag tror nog det. Det är så enkelt men så svårt. Det är en skildring av livet skulle jag säga. Så enkelt. Men så många känslor, så omständigt, så detaljrikt. Den här boken blir inte bara läst, den upplevs. Jag vill spara den, jag vill stryka under ord och jag vill ta med mig uttryck och meningar. Jag drar lärdom och jag inhalerar allt vad livet innebär. Magnifikt.

 11. Bästa romanen på länge
  Ingrid M Hallberg, 24 juli 2022

  Detaljerna läste jag tre gånger på raken. Så bra är den. Tunn, men intensiv, med ett flödande språk, skarpa iakttagelser och insikter, dessutom genialiskt komponerad.

 12. Detaljerna
  Carmen , 15 juni 2022

  En kvinna blickar tillbaka på fyra betydelsefulla personer som funnits i hennes liv. I bilder, i relation till de fyra personerna vävs historien. Med ett fantastiskt språk och ett berättande som gör boken svår att lägga ifrån sig.

 13. Årets bästa bok
  Bokrec, 2 februari 2022

  Trots att året nyss börjat vågar jag säga att Detaljerna är årets bästa bok. Wow! säger jag. Läs den!

  Att Ia Genberg inte är mer känd är ett mysterium. Jag hoppas att Detaljerna kommer ändra på det.

Visa alla 13 recensioner

Fler böcker av Ia Genberg