Jorden : vår planets historia och framtid (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
302
Utgivningsdatum
2022-01-07
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Claes Bernes
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
10 g
SAB
Ubc
ISBN
9789127176966
Vanliga sökord
klimat klimatet

Jorden : vår planets historia och framtid

(33 röster)  |  Läs 7 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2022-01-07
219
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Jorden - vår planets historia och framtid är en typ av Sapiens om planeten, men där cynismen är utbytt mot optimism. Den är full av fascinerande fakta."
Kajsa Ekis Ekman, Aftonbladet

"Rockström och Gaffney visar i sin täta, upprörande och viktiga bok på en möjlig färdväg framåt, en ny riktning som förutsätter att jag, du, och de flesta av oss ändrar våra liv."
Göteborgs- Posten

"Författarna tappar aldrig styrfart: vi har chansen, det måste gå.....
men det står klart att detta är en bok som vill peka på möjligheter, inte hinder."
Sydsvenskan

"Texten är mycket faktarik och tankeväckande. Den redogör för vart vi är på väg, fokuserar på lösningar och nödvändiga systemomställningar. Sist återfinns en omfattande källförteckning."
BTJ

Den vänder sig till alla med intresse för planeten jordens historia och framtid.

Boken bakom Netflix-dokumentären Breaking Boundaries - The Science of Our Planet, berättad av David Attenborough. Förord av Greta Thunberg.

Johan Rockström är chef på världens ledande centrum för klimat- och hållbarhetsforskning. I Jorden - vår planets historia och framtid berättar han och kollegan Owen Gaffney vår planets historia - från den anhopning av gaser och partiklar som kretsade kring solen och som kom att möjliggöra livet på planeten, till de förändringar som nu påverkar detta liv.

Vi har nyligen sett hur jorden drabbats av skyfall och översvämningar, förödande bränder, ökenvärme på uppemot 50 grader och minusgrader i bergen i Rio de Janeiro. Jorden förändras framför våra ögon. Men vilka processer styr tillståndet på vår planet?

I en epokgörande artikel 2009 kunde en grupp forskare ge ett överraskande specifikt svar: processernas antal är nio. Samtliga är på väg att överansträngas - vi står och väger på gränserna. Färskvatten, klimat och biologisk mångfald och de övriga processerna har allesammans en lång förhistoria som vi måste förstå för att kunna ta ställning till vilken framtid som är rimlig att hoppas på.

Jorden - vår planets historia och framtid skildrar en berg- och dalbana med många oväntade svängar, stegringar och fall. Vi får också lära oss mycket om hur vi i dag vet så mycket om denna historia - en forskningsexposé som i sig utgör en omvälvande resa.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Jorden : vår planets historia och framtid
 2. +
 3. Oceankänslan : om behovet av en ny berättelse

De som köpt den här boken har ofta också köpt Oceankänslan : om behovet av en ny berättelse av Isabella Lövin (inbunden).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Jorden : vår planets historia och framtid. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Kunskap och utbildning.
  Gabriel.C, 25 september 2022

  Har läst flera böcker om jordens resa från begynnelse, dess utveckling och människans utveckling samt påverkan på jorden, böcker i fördjupelse.

  Denna bok är en överblick, inget som är ytterst detaljerat men välskrivet och förenklat. Som helhet mycket bra bok och fick ändå lära mig nya saker om deras egna forskning och jordens 9 planetära gränser tex.
  Halva boken är om jordens utveckling och människan. Andra halvan om våra nergativa påverkan, gränsera för jorden, initiativ och åtg... Läs hela recensionen

 2. Årets bok!
  Helene, 14 juni 2022

  Den här boken är fullspäckad av intressanta och viktiga fakta men ändå lättläst och skriven för en bred allmänhet. Alla borde läsa den!

 3. Viktig läsning
  Magnus Andersson, 18 maj 2022

  Boken ger en bra och lättfattlig beskrivning av de komplicerade samband som berör vår planets framtid. Enda minuset är att vissa argument ibland återupprepas på olika ställen i texten.

 4. Viktig bok
  Birgitta Ljung, 11 april 2022

  En bok som alla borde läsa! Sakligt, skrämmande men nödvändigt att ta till sig. Ett bra komlement till IPCC- rapporten.

 5. Den mest angelägna boken just nu?
  Lennart Lundh, 28 januari 2022

  Äntligen en bok som på ett lättfattligt sätt inte bara förklarar klimatkrisen utan det faktum att vi befinner oss i ett planetärt nödläge. Samtidigt känns det att det är något som saknas för att få fart på mig i arbetet att rädda planeten. Dels är det ganska mycket upprepningar. Ibland är sambanden också lite väl förenklade. Jag tycker också att det finns en lite naiv optimism, vilket gör att det trots allt finns en risk att läsaren blir lite väl lugnad istället för att känna ett ganska stort... Läs hela recensionen

 6. Vår och våra barnbarns framtid på Jorden.
  Erik Sandberg, 27 januari 2022

  Bra!
  Denna bok skulle "gå ut" till skolorna som läromedel. Den borde dessutom få utrymme i medierna, speciellt på tv! Typ "Uppdrag granskning" och sändas på många kanaler flera gånger i veckan.
  KANSKE den skulle väcka folks intresse för vad vi haft i vår uppväxt och vad som förmodligen kommer att påverka barnen! Vi har på bara ca 50 år trott på att "tillväxt" har varit allenarådande!
  Svaren har vi haft bra länge men ingen, annat än forskare, har anat konsekvenserna!!!
  Stormagn... Läs hela recensionen

 7. Jorden: vår planet
  Svalan, 24 januari 2022

  Både historia och framtid, alla dom frågor och farhågor som blir mer o mer tydliga och oroande. Bra bilder som förtydligar och hjälper till för att förstå. Mycket bra!

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av författarna