Blir du ledsen om jag dör? (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
296
Utgivningsdatum
2023-07-20
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
178 x 110 x 18 mm
Vikt
170 g
SAB
Hc
ISBN
9789127183896

Blir du ledsen om jag dör?

(19 röster)  |  Läs 4 recensioner
Pocket,  Svenska, 2023-07-20
79
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
För övrigt anser jag att Nicolas Lunabbas roman Blir du ledsen om jag dör? är såväl litterärt som innehållsmässigt överlägsen alla de prosatexter som Augustnominerades förra året.
Jan Guillou i Aftonbladet

Det finns en poetisk rytm i Lunabbas språk, han undviker klichéer och låter vreden kväva sentimentaliteten. Resultatet blir en episk anklagelseakt, en skoningslös skildring av Sveriges svek och – framför allt – början på ett spännande författarskap.
Malin Persson Giolito i Tidningen Vi

Det här är en av mina favoriter och jag har rekommenderat den tidigare. (…) Det är en bok som satte spår i mitt huvud, det gör de inte så ofta. Den skildrar en verklighet med empati och inifrån – och samtidigt ger den hopp om att saker faktiskt går att ändra på. Den borde vara obligatorisk läsning för politiker.
Leif GW Persson i Nyhetsmorgon

Om någon såg en kvinna gråta av lika delar vrede och sorg på flyget till Paris nyss, så var det jag. Läs boken av Nicolas Lunabba och med Elijah Clarence. Den är öm, politisk och brutal, skriven ur ett krossat hjärta, bara läs.
Journalisten och författaren Elisabeth Åsbrink på Instagram

… det här är verkligen årets bästa och viktigaste bok.
Journalisten och författaren Andreas Cervenka på Twitter

Nicolas är en hjälte för att han såg ett stort samhällsproblem och engagerade sig för att skapa en lösning. Som verksamhetsledare för Helamalmö har han hjälpt tusentals unga i utanförskap till en tryggare framtid.
Juryns motivering när Lunabba utsågs till Årets medmänniska 2022

... Lunabba briljerar. (...) Det finns en poetisk rytm i Lunabbas språk, han undviker klichéer och låter vreden kväva sentimentaliteten. Resultatet blir en episk anklagelseakt, en skoningslös skildring av Sveriges svek och – framför allt – början på ett spännande författarskap.
Vi Läser

Det är ett nytt klassamhälle han skildrar, rasifierat och mer gettofierat, men i sina grundvillkor förbluffande likt det gamla. (…) Det är starkt och tankeväckande, rörande och inte sällan komiskt.

… ett intrikat och intensivt kammarspel av speglingar, utbyten och förvandlingar.
Dagens Nyheter

Nicolas Lunabba har ett språk som aldrig försöker söka efter effekter och hans reflektioner forsar och flödar fram (...). Blir du ledsen om jag dör? får mig att tänka på Evin Ahmands urfina debut En dag ska jag bygga ett slott av pengar och på Johannes Anyurus författarskap. Nicolas Lunabba har så mycket att berätta. Han måste fortsätta med det.
Expressen

För att förstå skjutningarna måste man undersöka barnens villkor: fattigdomen, rasismen, skolan. Det gör Nicolas Lunabba i en välartikulerad anklagelse mot Sverige.

Alla behöver läsa Nicolas Lunabbas "Blir du ledsen om jag dör?" Alla. I synnerhet efter en valrörelse där man pratat på autopilot om unga män som skjuter skarpt i fattiga stadsdelar. I hans bok blir nämligen allt äntligen på riktigt.
Sy
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Blir du ledsen om jag dör?
 2. +
 3. Dagbok från 20-talet : om våld och språklöshet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Dagbok från 20-talet : om våld och språklöshet av Nicolas Lunabba (inbunden).

Köp båda 2 för 308 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Blir du ledsen om jag dör?. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bästa tänkbara läsupplevelse
  Karin Jönsson, 2 mars 2024

  En bok som för dig rakt in i utanförskapets verklighet, utan skyddsnät. Lägg därtill ett fantastiskt språk. Nicolas Lubba har skrivit en rasande bra bok, en bladvändare som sätter spår.

 2. Toppen bok
  Candy Kanga situ, 30 oktober 2023

  Har get bort två st samt har handlat till mig själv. Författare bör få en nobelpris. Jag kommenderar att läsa samt köpa. 🫶🏽🎊🎉

 3. Läs!
  Britt, 6 oktober 2023

  Det personliga berättandet ger en drabbande och tydlig beskrivning av den svåra verkligheten i ett av Sveriges s k särskilt utsatta område. Borde läsas av alla och absolut av de som har makt och resurser att agera nu och göra rätt.
  Lunabba är dessutom litterärt så bra, plus att han lyfter fram litteraturens inneboende kraft.

 4. En bok för alla de som saknar språk
  Amina, 18 september 2023

  Jag har gett boken vidare efter att ha läst den, för den måste läsas, av så många som möjligt. Särskilt av alla de som annars inte får läsa om sina liv i en bok.

  Det författaren berättar om är på riktigt. Jag känner igen mig i det och ibland tar det stopp, när alla referenser och all information om samhällets nuläge blir för mycket och jag måste repetera, läsa om några sidor, men det är på riktigt. Texten skildrar en rå verklighet, full av övergivenhet och svikna löften, där berätta... Läs hela recensionen

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Nicolas Lunabba