Fler böcker inom
Format
Inbunden (Klotband)
Språk
Svenska
Läsålder
9-12 år
Antal sidor
126
Utgivningsdatum
2013-08-08
Upplaga
1
Förlag
B Wahlströms
Medarbetare
Engström, Cecilia Danneker (form)
Illustratör/Fotograf
Johan Egerkrans
Dimensioner
280 x 225 x 20 mm
Vikt
850 g
SAB
uMzd
ISBN
9789132161438
Nordiska väsen (inbunden)

Nordiska väsen

(263 röster)  |  Läs 66 recensioner
Inbunden, Svenska, 2013-08-08
279
 • Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
De går under många namn de osynliga, oknytt, skrömt, de övernaturliga. De antar många former och de lockar, förför och förgör.

Nordens mörka skogar, djupa sjöar och höga berg hyser en mängd mytiska varelser. Vi ser dem inte om de inte väljer att visa sig, men de gör sig ständigt påminda. När någon mystiskt försvinner i skogen, när man hör märkliga ljud på vinden, när mjölken surnat över natten är det de övernaturliga som varit framme. Förr i tiden var de en naturlig del av vår värld, ett sätt påminna människor om att ha respekt för naturen.
En del väsen finner man i hela Europa, som drumliga jättar, mystiska troll, skira älvor och eldsprutande drakar. Andra, som den skönspelande näcken, nattens mara, skogens huldra och mylingarna, är typiska för norden. De personifierar naturen i all dess nyckfullhet och en del av dem ÄR naturen.

Johan Egerkrans vackra bok gör en djupdykning i nordens rika folktro och presenterar ett brett urval av de väsen han själv anser vara de viktigaste och mest fascinerande. Med detaljrika, sinnliga bilder och initierade texter tas man med på en magisk resa.

"Egerkrans gör det allra viktigaste: berättar för att han själv älskar sitt ämne, med stor respekt för läsaren. Detta är en bok att återkomma till, läsa styckevis och helt men många gånger, och ha i bokhyllan länge."
Lotta Olsson, DN
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Nordiska väsen
 2. +
 3. Nordiska gudar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Nordiska gudar av Johan Egerkrans (inbunden).

Köp båda 2 för 558 kr

Kundrecensioner

Det finns 66 recensioner av Nordiska väsen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Beautiful
  Andrzej , 5 maj 2021

  Great book with fantastic illustrations. Beautiful details on the pictures. Nicely written stories. And looks splendid on the shelf also

 2. Härliga nordiska väsen
  Sonja Vivianne Gube, 28 december 2017

  En perfekt bok att läsa ur för barn och barn barn samt farmor o farfar. Och diskutera.Titta på teckningarna och förundras över vår gamla folktro. På detta trodde vi ju på en gång i tiden innan Ufos gjorde entré.Nordiska väsen är en utomordentlig bok att ge bort i present och samlas kring stora som små och skippa mobilen för en gångs skull.

 3. Fina bilder
  Sandra Sandberg, 9 oktober 2017

  Inga berättelser. Mer än nån liten kort på 10 meningar kanske. Den tar om för dig hur dem ser ut. Hur du blir av med de. Och varför man tror på dem i vissa fall. De är dem som finns i Sverige men inte i hela. Utan de är fortfarande norra och södra Sverige. .

 4. Underbara bilder och spännande texter
  Lilledit, 7 september 2017

  En fantastiskt sagobok, underhållande och spännande. En intressant skildring av galma tiders mytiska tro. Jag fullkomligt älskar alla vackra bilder!

 5. Detta trodde människor på i Sverige förr

  Nordiska väsen
  Informativ och spännande, magiska bilder som sätter fart på fantasin!
  Detta är det tredje exet jag köper, har gett bort två men kände att jag behöver att själv också.

 6. Vackra illustrationer
  Sarah , 22 januari 2016

  Alla som gillar mytologi och fabler kommer älska denna! Vackra illustrationer och fina beskrivningar av väsen som man både känner till och aldrig ens har hört talas om.

 7. Fantastiskt vacker och fantasieggande
  Engas, 26 november 2015

  En mycket gedigen inbunden bok, med fantastiskt veckra illustrationer och korta lättsmälta texter om väsen från folktro och fantasi. Rekommenderas varmt!

 8. Helt underbar bok
  E-H, 23 september 2015

  Full med fina illustrationer och härliga texter, denna kan jag verkligen rekommendera.
  Gillar även själva utförandet och valet av material vad gäller omslag mm..

 9. Mysrysig
  M.Levy, 29 juli 2015

  Härlig och fint illustrerad bok! Glad att jag har den i mitt bibliotek så jag kan läsa i den med barnen

 10. Mysig
  TV, 18 maj 2015

  En bok som är mycket mysig att sitta och bläddra igenom. Rekommenderas att ha i hemmet hos alla, vuxna som barn.

 11. Bra presenttips
  Herta Ohlander, 20 januari 2015

  En mycket bra bok med fantastiska teckningar. Både vuxna och barn tycker om att bläddra och läsa i den. Har gett bort några som present och rekommenderat den flera gånger.

 12. Vacker och mycket välskriven bok!
  Sara Eva Maria Forsberg, 2 oktober 2014

  Underbara illustrationer och spännande läsning. Märks att Johan har ett eget stort intresse i ämnet! Både vuxna och barn älskar den.

 13. Riktigt fin
  Andre Hakwinsson, 25 augusti 2014

  Grymt fina illustrationer och välgjord bok. Rekommenderas starkt !!
  Rolig för barnen med fantastiska bilder. Hoppas man får se mer av konstnären
  Egermark.

 14. LÄS!!!

  Helt fantastiskt vacker bok. Bland det snyggaste jag läst. Men även texten bjuder på spännande läsning och intressanta fakta. Älskar den här boken.

 15. 5/5
  JPereira, 2 juni 2014

  Fantastisk fin bok med illustrationer som får håret att resa sig. Rekommenderar den inte för små barn eller barn som har/är lite rädda för väsen.

 16. Fantaskitsk!
  Sunkate, 30 april 2014

  Vackra illustrationer. Boken är i form av en lexikon. Mycket magisk och lite läskigt också :) - en fin present till mig själv.

 17. Lärorik bok

  Jag gav boken i present till mig själv. Boken gav mig god kunskap om Nordiska Väsen. Den har jättefina bilder!

 18. Intressant!!
  Sasja, 7 april 2014

  En mycket intressant bok .underhållande och lärorik! Passar nästan alla åldrar men kan vara lite skrämmande för de allra minsta, man lär sig mycket om vår gamla folktro!

 19. Kul bok
  Maria, 2 april 2014

  En väl genomarbetad och illustrerad, rätt så informativ bok om sägner och väsen. Passande som kul läsning för barn. Inte för mig dock, den byggde för mycket på myter.

 20. Jättefin
  Kristina , 31 mars 2014

  Gav boken i present till min svärdotter från Tyskland som pluggat nordiska språk och kultur. Hon tyckte boken både var informativ och vacker.

 21. Underbar!
  Jonna Andersen, 18 mars 2014

  Underbar bok! Jag har letat efter en sånhär bok och inte blivit besviken när jag köpte Nordiska väsen. Intressant med fina bilder. Kan titta i den om och om igen.

 22. Fantastisk bok!
  Ylwa Karlsson, 11 mars 2014

  Boken ger en översikt över de väsen som fanns i den gamla folktron. De får nytt liv i text och bild i den här boken!
  Rekommenderas varmt till alla!

 23. I Bauers fotspår
  Solweig, 10 mars 2014

  Nordiska väsen - den definitiva boken om oknytt och andra väsen i svensk folktro. Texterna håller också hög klass, men främst är det ändå teckningarna! I början tackas John Bauer som säkerligen har inspirerat, men boken står stadigt på egna ben. En bok för varje svensk, oavsett ursprung, att ha i bokhyllan.

 24. Supersnygga bilder och intressanta texter
  David Gustavsson, 4 mars 2014

  Ytterst snygga illustrationer och fin faktafylld information. Kanske inte för de minsta barnen, men väldigt intressant för de lite äldre (8-9 eller äldre).

 25. Häftigt bok
  Kimya, 22 februari 2014

  Den här boken är inte så spännande och den har faktiskt mycket läskiga bilder men jag tycker ändå att boken var ganska bra.

 26. Sagolikt vackra och trolska illustrationer
  Christina Jacobsson, 6 februari 2014

  En av de vackraste och mest trolska böcker jag har läst. Min man och jag har lusläst och även våra barnbarn så nu vet de allt om hur de ska bete sig om de får syn på Bäckahästen eller näcken. Just detta exemplar som jag beställde ska bli present till min bästa vän som själv är lite av ett skogrå fast utan rået fula baksida.

 27. Recension av Nordiska väsen

  Bokens vältecknade bilder ger en känsla av John Bauer. Utan att ha läst texten först njöt jag av bilderna. Texten är mångfacetterad och informativ. En utmärkt presentbok.

 28. Vilken fantastisk bok!
  ULRIKA CLEMENTZ (Göteborg), 26 januari 2014

  Jag trodde inte att den var så genomarbetad och vacker som den är! En helt fantastisk bok som jag verkligen kan rekommendera.

 29. En sådan här bok har jag velat ha sedan jag var liten....
  Morpheus, 23 januari 2014

  En sådan här bok har jag velat ha sedan jag var liten. Ett praktiskt "lexikon" om troll & trollerier och alla andra tänkbara oknytt vi har i våran folktro. Johan Egerkrans har gjort fin research och här sammanfattas bra om de olika väsena som dyker upp i skandinaviska sägner och sagor.

  Men den riktiga anledningen att köpa den här boken är bilderna. Fantastiskt vackra, ibland ruskiga men alltid urläckra som en modern, gotisk John Bauer. Rekommenderas varmt.

 30. Jag köpte den till min dotter som är omåttligt...
  PeMa, 21 januari 2014

  Jag köpte den till min dotter som är omåttligt intresserad av roliga och intressanta historier om allsorts väsen och figurer och det var en hit!

 31. Gillar ni oknytt, tomtar och andra läskiga filurer kan...
  Matias Zakrisson, 19 januari 2014

  Gillar ni oknytt, tomtar och andra läskiga filurer kan de här va boken för dig. Fantastiskt fina illustrationer i boken. För de lite äldre barnen och även för oss vuxna som inte riktigt växt upp ;-D

 32. Är berättare och denna bok är mycket viktig för mig ....
  - (Växjö), 18 januari 2014

  Är berättare och denna bok är mycket viktig för mig . I den kan jag hitta en hel del värdefull inspiration / tack

 33. En vacker och spännande bok som ger god kunskap om vår...
  Sofia Helen Bjurberg, 10 januari 2014

  En vacker och spännande bok som ger god kunskap om vår gamla folktro. Passar lika bra för gammal som för ung.

 34. Fantastiskt vacker, fin och påkostad bok. Mycket fina...
  Marie, 9 januari 2014

  Fantastiskt vacker, fin och påkostad bok. Mycket fina illustrationer och intressant text om alla olika väsen och deras alternativa namn.

 35. Underbar bok, med vackra, coola bilder. Inget för...
  roger liljedahl, 7 januari 2014

  Underbar bok, med vackra, coola bilder. Inget för mindre barn då vissa bilder nog uppfattas som läskiga. Kunde dock har varit längre o mer detaljerad.

 36. En jättefin bok med vackra bilder och bra lagom korta...
  Afsio, 6 januari 2014

  En jättefin bok med vackra bilder och bra lagom korta texter om varje litet väsen. Mysig läsning! Rekommenderar absolut att köpa den!

 37. Den måste vara bra, på min 33årige sons önskelista...
  Anneli Tarja Westerholm, 30 december 2013

  Den måste vara bra, på min 33årige sons önskelista till jul stod den som nr.1

  Han blev glad över den!

 38. Fantastiska teckningar och mycket intressanta...
  Mats Nordqvist, 27 december 2013

  Fantastiska teckningar och mycket intressanta berättelser om gamla väsen och folksagor. En utmärkt bok att ge bort eller kanske köpa till sig själv!

 39. En mycket trevligt skriven och illustrerad bok som...
  Ludwig Vinterdag, 27 december 2013

  En mycket trevligt skriven och illustrerad bok som väcker fantasi och sagorna i en till liv. Rekommenderas till alla som någon gång känt att de ville kunna gå in i en sagovärld eller fångats av en sådan berättelse.

 40. För liten text, svårläst. Inte riktigt bra innehåll...

  För liten text, svårläst. Inte riktigt bra innehåll för barn. Vuxna kan säkert läsa och förstå. Annars fint inbunden bok.

 41. Mystisk, läskig och trollbindande. Min dotter sitter...
  Anna, 25 december 2013

  Mystisk, läskig och trollbindande. Min dotter sitter bredvid och lyssnar med spänning. Hon ser fram emot varje lässtund. Vi är mycket nöjda!

 42. Fantaskiskt vackra illustrationer och intressant...
  begutten, 19 december 2013

  Fantaskiskt vackra illustrationer och intressant läsning, men önskar att det hade stått mer om varje väsen.
  Hoppas på en till bok om fler svenska väsen.. Bilderna gör att man läser om boken och tittar om å om igen på alla väsen

 43. En otroligt snygg och bra bok. kanske inte för de...
  Erikagbg, 16 december 2013

  En otroligt snygg och bra bok. kanske inte för de riktigt små barnen då bilderna är av det läskigare slaget... :)

 44. Har inte läst hela än, men det jag kollat på har varit...
  Gullvi Hjelm Boström, 13 december 2013

  Har inte läst hela än, men det jag kollat på har varit jätte intressant och bilderna är ju superfina.

 45. En alldeles förtrollande bok, med lättsam och...
  Dumpe, 28 november 2013

  En alldeles förtrollande bok, med lättsam och informativ text och helt bedårande teckningar! Mysig läsning som för tankarna till både Ebbe Schön och John Bauer.

 46. Otroligt fin bok, jag är inget barn, jättefina bilder,...

  Otroligt fin bok, jag är inget barn, jättefina bilder, lärde mig en hel del som jag inte visste tidigare om Nordiska Väsen, rekommenderar starkt boken både till stora och små, inte för små då, för de kan nog bli skrämda av allt trolltyg och hustomtar och mylingar.

 47. Jag gav bort den i present ,mottagaren tyckte den var...
  Gun-Britt Sköld, 27 november 2013

  Jag gav bort den i present ,mottagaren tyckte den var fantastisk. Underbara bilder och trevlig informativ text.
  Finns även på min önskelista.

 48. En av de vackraste och mest inspirerade böckerna på...
  Nilla, 12 november 2013

  En av de vackraste och mest inspirerade böckerna på länge, gillar att den är både skrämmande, vacker och rolig. Och fylld med mycket fakta.

 49. Bilderna var väldigt stämningsfulla, och gav en bra...
  Prosaic, 12 november 2013

  Bilderna var väldigt stämningsfulla, och gav en bra inblick i hur dessa väsen kunde ha uppfattats av dem som lyssnade på berättelserna. Beskrivningarna använde också stämning för att lyfta fram i vilka omgivningar ett väsen kunde påträffas, samt hur dessa brukade agera. Jag hade nog väntat mig fler väsen, även om de som finns med säkert var de vanligaste, men annars fanns det ingenting att invända mot med boken.

 50. Fantastisk! Det är en av de största bedrifterna i...
  Sjörået, 5 november 2013

  Fantastisk! Det är en av de största bedrifterna i nordisk modern historia att sammanställa detta verk, även om min halvbror porträtterades en aning ilsk.

 51. Intressant och lärorik bok om man gillar ämnet o det...
  Bo Lidell, 1 november 2013

  Intressant och lärorik bok om man gillar ämnet o det gör jag. Bra ritat o bra text. Det jag tänker på när jag läser är att jag inte frågade mina föräldrar som var födda i början på 1900-talet, då hade jag säkert fått reda på en hel del om det som står i boken. Själv har jag inte upplevt något av det som står i boken tror jag.

 52. En fantastiskt vacker bok med sakligt återhållsamma...
  Sandra Lindberg, 31 oktober 2013

  En fantastiskt vacker bok med sakligt återhållsamma faktatexter om både välbekanta och mer udda sagoväsen. Ett måste för den som älskar välgjorda illustrationer.

 53. Jag läser för flickan varje dag. Vi har varit ut och...
  Nils Johan Hyson, 30 oktober 2013

  Jag läser för flickan varje dag.
  Vi har varit ut och letat efter väsen. Hon är som besatt.
  Perfekt som handbok i skogen.

 54. Supermysig bok, inspirerande bilder och bra text. Fint...
  Anja, 29 oktober 2013

  Supermysig bok, inspirerande bilder och bra text. Fint inbunden men förstår inte varför de har klistrat på en papperslapp på framsidan, den förstör intrycket väldigt mycket. Blev så tjurig på den att betyget sänktes till en fyra.

 55. Helt underbara illustrationer, spännande text och en...
  Ann-Sofie Åberg, 23 oktober 2013

  Helt underbara illustrationer, spännande text och en otroligt vacker bok som får både mig och min 10-åring att bli alldeles lyckliga.

 56. Fastnar främst för de fina illustrationerna. Texterna...
  Etniskt ren, 18 oktober 2013

  Fastnar främst för de fina illustrationerna. Texterna är innehållsrika och koncisa, men kanske något kortfattade om man jämför med det rikliga källmaterial som finns att tillgå. En vacker bok att bläddra i och att ha på soffbordet dock!

 57. En minst sagt fantastisk bok! Johan Egerkrans har...
  Joakim Waern, 17 oktober 2013

  En minst sagt fantastisk bok! Johan Egerkrans har gjort ett strålande jobb - sagolika teckningar och god research. Oerhört inspirerande och vacker bok som jag rekommenderar till barn, ungdomar och vuxna. Inte minst de som spelar rollspel.

 58. Fantastisk bok. Otroligt fina bilder och informativ...
  Anders, 16 oktober 2013

  Fantastisk bok. Otroligt fina bilder och informativ text som är väldigt beskrivande. Man vill bara ut och leta efter dessa spänande väsen.

 59. En mycket bra bok som tar upp det viktigaste om de...
  Terese (Saltsjö-Boo), 14 oktober 2013

  En mycket bra bok som tar upp det viktigaste om de olika väsen som finns. Väldigt fina bilder av de olika varelserna som ger en ett hum om hur de kan se ut.

 60. Härliga, inspirerande och suggestiva bilder. Bra...
  Ulrika Rask, 3 oktober 2013

  Härliga, inspirerande och suggestiva bilder. Bra informativ text. Jag blev mycket inspirerad i mitt måleri, av bilderna (är konstnär själv). Bokens omslag känns också genuint.

 61. Detta är för läskiga bilder för en såpass ung person...
  Omar Burazerovic, 1 oktober 2013

  Detta är för läskiga bilder för en såpass ung person anser jag. Jag hade hoppats på mer John Bauerliknande teckningar. Välgjord dock.

 62. Koncist men det utelämnas inte fakta. Är tydlig med...
  Martin Ekman, 7 september 2013

  Koncist men det utelämnas inte fakta. Är tydlig med vilka andra namn som varelser kan gå under samt vad deras egenskaper är. Mycket bra illustrationer som beskriver figuren/varelsen/mytologiska väsen på ett "korrekt" sätt och med passande ansiktsuttryck.

  En trevlig bok att ge bort till de mytintresserade. Kan även nyttjas som faktabok om man själv skulle vilja skriva berättelser om nordiska väsen, eller om man spelar fantasyrollspel.

 63. Fina illustrationer och berättat på ett sakligt och...
  Linus Lindgren, 5 september 2013

  Fina illustrationer och berättat på ett sakligt och lättläst vis. Bokens still gör att man ständigt känner sig närvarande i mytologins fantastiska och ibland aningen läskiga värld.

 64. Så underbar! Vacker bok utseendemässigt. Känns att det...
  Birgitta Karlström, 3 september 2013

  Så underbar! Vacker bok utseendemässigt. Känns att det är en "riktig" bok. Måste vara påkostad.
  Innehållet väldigt upplysande samt så vackert illustrerad.

  Kommer nog att beställa en till för att ge som present.
  All heder åt författare samt övriga som hjälp till med framställningen av den.

 65. En kolossalt vacker bok värt vartenda öre! Underbara...
  sandra bergman, 27 augusti 2013

  En kolossalt vacker bok värt vartenda öre! Underbara texter och illustrationer, rekommenderar å det varmaste! Unna dig denna pärla, sjunk ner i den skönaste fåtöljen hemma och förflytta dig in i sagans värld.

 66. Fantastisk bok, fantastiskt väl illustrerad och...
  Christopher Stenseth, 22 augusti 2013

  Fantastisk bok, fantastiskt väl illustrerad och skriven. Det har inte gjorts något liknande sedan Bauer! Mer än väl värt varenda futtiga 168 kronor

Visa alla 66 recensioner

Fler böcker av Johan Egerkrans