Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
375
Utgivningsdatum
2017-09-07
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Forum
Medarbetare
Crispin Ekström, Emilie (form)
Dimensioner
232 x 160 x 27 mm
Vikt
730 g
SAB
Lz Nordström, Ester Blenda
ISBN
9789137143743
Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström (inbunden)

Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström

(90 röster)  |  Läs 17 recensioner
Inbunden Svenska, 2017-09-07
194
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Den norm- och banbrytande journalisten som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnet
Hon var den ostyriga pojkflickan som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig. Men Ester Blenda Nordström lät sig aldrig tämjas.
Som Sveriges första undersökande reporter gjorde hon det ingen annan vågade. Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. De banbrytande reportage som hon tog med sig hem förändrade den svenska journalistiken.
Ester Blenda Nordström var en av sin tids pionjärer och stjärnor. Hyllad, beundrad och vän med personer som Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. Hon körde motorcykel, rökte pipa och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet.
Men så plötsligt tystnade hennes starka röst. De spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris.
I den första biografin om Ester Blenda Nordström berättar journalisten och författaren Fatima Bremmer historien om vad som fick Sveriges modigaste journalist att tappa modet. Med hjälp av tidigare okända brevsamlingar och dagböcker porträtteras en av 1900-talets mest fascinerande svenska kvinnor.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström
 2. +
 3. Min historia

De som köpt den här boken har ofta också köpt Min historia av Michelle Obama (inbunden).

Köp båda 2 för 403 kr

Kundrecensioner

Det finns 17 recensioner av Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Upplysande porträtt
  Anni, 4 augusti 2019

  Speciellt i början är boken svårtillgänglig, vilket förvånar mig som läst och uppskattat Bremmers "De sista tanterna". Gång på gång var jag tvungen att gå tillbaka i texten, när sammanhang saknades, nya personer tillkommit eller beskrivs så att man inte vet om det är en man eller kvinna som åsyftas. Man uppslukas dock av handlingen, som tar över. Jag uppskattade också de fotografier som finns i boken, men saknade de som istället för att publiceras, enbart ingående beskrivs. Att Bremmer lyfter... Läs hela recensionen

 2. Solskensboken

  En jättebra bok, tycker vi alla i våran bokklubb. Vi skall varmt rekommendera den till alla bokläsare.
  Med vänlig hälsning
  Gunilla Viggström

 3. Läs den !

  En fantastisk kvinna. En spännande bok, nästan som en deckare. Jag läser faktiskt om vissa delar av boken. Hon och författaren Fatima Bremmer har ju också humor. Fotografier från hennes liv bidrager
  till upplevelsen av Esters liv.

 4. Sveriges första Wallraffare
  Skogsbybritt, 17 april 2018

  Ett stycke kvinnohistoria som
  tidigare var okänd för mig.
  Spännande läsning om denna kvinnas drivkraft att lära känna
  andra människors kulturer och
  speciellt kvinnors villkor.

 5. Ester Blenda Nordström, svårfångad
  Agnes, 27 mars 2018

  Intressant beskrivning av en kvinnlig journalist i en mansdominerad värld, som hon faktiskt smälte in i vad gällde festande nätterna igenom. Hennes arbete som lärare uppe i Lappland och åren i vulkanområdet i Sibirien var något alldeles extra. Hennes kärlekshistorier vet man egentligen inte så mycket om. Gissa kan man ju alltid.

 6. Lite slarvigt
  Cleo, 14 februari 2018

  Intressant kvinnoliv men inte jättefängslande. Redaktören kunde hjälpt till med att korta innehållet, det går på tomgång ibland och det brister tyvärr i korrekturen.

 7. Helt jävla fantastisk!
  Karin Olsson, 7 februari 2018

  Så bra och fängslande. Vilken kvinna! Också en skildring av 1900-talshistoria och hur kvinnors liv förändrades. Mycket tack vare dessa orädda kvinnor som struntade i konventionerna.

 8. En värdig vinnare.
  Hans G.E. Lindblom, 30 januari 2018

  Fatima Bremmer skriver mycket bra och underhållande om Nordströms, i den tiden,
  fenomenala sätt att belysa de förhållanden som rådde. Bremmer ger också Nordström stor trovärdighet genom de underliggande dokumenten. Fotografierna kompletterar
  helhetsintrycket.
  Boken är en värdig Augustprisvinnare!

  Hans

 9. Sträckläsning!
  Joachim, 24 januari 2018

  Ett extremt fascinerande livsöde om en väldigt betydelsefull journalist. Och samtidigt en berättelse om Sveriges 1900-talshistoria: Journalistiken, politiken, kvinnorörelsen, samhället ... Rekommenderas varmt!

 10. Wow
  Roger Lindqvist, 17 januari 2018

  Wow! Som hon skriver, Fatima Bremmer, vilket arbete hon gjort, underbart att läsa. Bättre än Ester Blenda Nordström själv, Sveriges första Wallraff journalist.

 11. En kvinna före sin tid
  Kvinnor kan, 17 januari 2018

  Så härligt att läsa om en kvinna som levde sitt eget liv och, till en del i alla fall, blev accepterad för det. Hennes familj verkar alltid ha stått bakom henne och förstått att det liv hon valde var det enda möjliga för henne. Det kan inte heller ha varit lätt att vara anhörig till en sådan "vildhjärna" då hon hela tiden utsatte sig för stora faror. Hon hann med mer än de flesta och fick utstå så mycket för att kunna få underlag till de böcker hon skrev.
  En fascinerande berättelse som jag är så glad att jag av en slump hittade.

 12. Ett jävla solsken
  Berit Maria Wullt, 16 januari 2018

  En fantastisk bok, väl värd mina fem stjärnor! Boken har inspirerat till läsning av Ester Blend Nordströms böcker, vilka jag även läst med stor behållning, även en av hennes ungdomsböcker. Jag är med i fyra läsecirklar och i alla fyra har vi haft "Ett jävla solsken" som gemensam läsning. Och läsecirklarnas samtliga medlemmar har varit minst sagt positiva. I t ex biograficirkeln blev maxpoängen 4,5 av fem möjliga. Den högsta värderingen under cirkelns fem år. Vi har också i Båstad haft ett pro... Läs hela recensionen

 13. Toppenbok!
  Rose-Marie Axelsson, 25 december 2017

  Både historiskt intressant och väldigt bra skriven. Ville bara läsa hela tiden och hoppas att den aldrig tar slut!! Fortsättning??

 14. Sträckläsning!
  Elins matte, 7 december 2017

  Fantastiskt intressant bok, sträckläste den trots mina ögonproblem!
  Gav sedan bort den till min författarvän som blev mycket glad! Dubbel glädje!

 15. Biografi
  Berit Maria Åberg, 29 november 2017

  Eftersom jag redan har alla Ester Blendas böcker ska det bli väldigt intressant att få lära känna henne ännu bättre. Har inte hunnit läsa den ännu men jagar på i mina andra köp för att riktigt få njuta av denna.

 16. KÖP BOKEN INNAN DEN TAR SLUT!!!
  Biggan34, 3 november 2017

  Verkligen en intressant bok. Jag läser en stund varje dag. Och jag går gärna
  tillbaka och läser "igen". Läste om boken i Falu Kuriren och jag blev intresserad
  på en gång. Det bokköpet ångrar jag inte. Biggan 34

 17. Äntligen!
  Birgitta Björck, 14 oktober 2017

  En välskriven och jätteintressant bok om en fantastiskt spännande kvinna, som på så många sätt var en föregångare och därför inte får glömmas bort. Fatima Bremmer har lyft fram henne i ljuset och gett hennes liv och livsverk den plats i litteraturen som hon förtjänar.

Visa alla 17 recensioner

Fler böcker av Fatima Bremmer

Bloggat om Ett jävla solsken : en biografi om Ester ...